8 Μαΐ 2018
0 σχόλια

Πνίγηκε η μισή Ηλεία…

Πνίγηκε η μισή Ηλεία…
Η έντονη βροχόπτωση και ο «φουσκωμένος» Ενιπέας ξύπνησαν μνήμες του 2012


«Βιβλικές» καταστροφές σημειώθηκαν  χθες στην περιοχή της Ωλένης, στις παραποτάμιες περιοχές του Ενιπέα, καθώς και σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα σε Λαντζόι, Καρούτες, Λάνθι, Στρέφι, Σμίλα, Σαλμώνη, δεκάδες ζώα πνίγηκαν μέσα στα ορμητικά νερά του φουσκωμένου Ενιπέα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα ορμητικά νερά γκρέμισαν σταυλικές εγκαταστάσεις με αγροτικό εξοπλισμό.

Η θεομηνία που έπληξε μεγάλο μέρος της Ηλείας τα ξημερώματα της Δευτέρας  ξύπνησε μνήμες του 2012, με τον Ενιπέα να μην αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του…

Περιουσίες χάθηκαν, άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν, η απόλυτη απόγνωση επικράτησε

Στα σημεία φυσικά κινητοποιήθηκαν η Π.Υ. Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας όπως και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας.

Γιώργος Γεωργιόπουλος
(Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

Το βράδυ είχαμε ισχυρή καταιγίδα που κράτησε αρκετή ώρα και φαινόμενα αντίστοιχα του 2012.

Ο Ενιπέας έβγαλε πολλά νερά ακόμα και οι παραπόταμοι με αποτέλεσμα και στο Λαντζόι και στο Στρέφι να έχουμε προβλήματα σε κατοικίες, αγροικίες, αποθήκες, καλλιέργειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Από νωρίς η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυτά τα σημεία και θα καταγραφούν άμεσα επισήμως τόσο από εμάς, όσο από το δήμο οι ζημιές, ενώ έχει ενημερωθεί και ο ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να σπεύσει προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών…

Μίλησα με τους δημάρχους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να έχουμε δυνατότητα και παρέμβασης στα ποτάμια που δεν την έχουμε πάντα και στο δίκτυο που έχει υποστεί ζημιές και στις υποδομές, για να εξευρεθούν χρήματα για τις αποκαταστάσεις, θα πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ζήτησα από τους δημάρχους να στείλουν άμεσα το αίτημά τους προς τον Περιφερειάρχη καθώς όπως προβλέπει ο νόμος με τη σειρά του θα στειλει το αίτημα στο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είμαστε εδώ με τα μηχανήματα δήμος και περιφέρεια αν υπάρχει κάποιο άλλο φαινόμενο να παρέμβουμε…

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο εργολαβίες καθαρισμών και βρίσκονται εδώ για ότι προκύψει. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουμε τον κόσμο…

Διάβασε περισσότερα στην: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top