4 Ιουν 2018
0 σχόλια

Καλίδονα Ζαχάρως: 3 Ιουνίου 2018. Μια σημαντική ημέρα για το χωριό μας

Καλίδονα Ζαχάρως: 3 Ιουνίου 2018. Μια σημαντική ημέρα για το χωριό μας
Μια μέρα στολισμένη με συναισθήματα και θύμησες.


 Ήταν μια μέρα που ταξίδεψε όλους τους παρευρισκόμενους σε περασμένες δεκαετίες, σε θολές αλλά όχι ξεχασμένες αναμνήσεις.

Ήταν ένα ταξίδι σε αλλοτινά χρόνια που οι γενιές γαλουχήθηκαν με αξίες και ιδανικά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η πρωτοβουλία του Κώστα Φουρλή να συγκεντρωθούν όλοι που τελείωσαν το σχολικό έτος 1957-1958 στην Καλίδονα από εκεί όπου ξεκίνησαν την πορεία τους , για την μελλοντικής τους εξέλιξη ως πολίτες της κοινωνίας μας.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των έφερε στο χωριό μας πολλά αισιόδοξα μυνήματα.

Οι προσκεκλημένοι πατριώτες με συγγενικά τους πρόσωπα, το πρωί της Κυριακής με τη λήξη της λειτουργίας τέλεσαν τρισάγιο για τους δασκάλους τους Βασίλειο και Καλλιόπη Φουρλή και για τους συμμαθητές τους που έχουν φύγει από αυτή τη ζωή.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Δημοτικό σχολείο, και τους υποδέχτηκαν μέλη του Συλλόγου μας, κτυπώντας το κουδούνι και τους έφεραν στη μνήμη τους, την στιγμη που κτυπούσε το κουδούνι και όλα μαζί τρέχαν προς την πόρτα να βγουν στο προαύλιο να παίξουν και να πάνε στη βρύση για να πιούν νερό. Έγινε η σχετική ξενάγηση από την Πρόεδρο του Συλλόγου.

Ο Κος Φουρλής αναφέρθηκε σε χειρόγραφο που είχε αφήσει ο πατέρας του ως Διαθήκη για τον αγώνα που έκανε να φτιαχτεί το Δημοτικό σχολείο, το οποίο ήτο εγκαταλειμμένο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.

Έδωσε ως αναμνηστικό μια φωτογραφία του 1955 που τότε το σχολείο είχε 85 μαθητές, με τους δασκάλους στο κέντρο της φωτογραφίας.

Πήρε το λόγο ο κος Γεώργιος Σκουρτσίδης που επαίνεσε την πρωτοβουλία του κου Φουρλή και μίλησε για βιώματα εκείνης της εποχής.

Το ίδιο έκανε και ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος. Έφεραν στον νου τους σχολικές μνήμες, καίτι σκληρές για την εποχή αυτή, τους δημιούργησαν μια συγκινησιακή φόρτιση, μια γλυκιά μελαγχολία, γιατί φέραν σκέψεις, εικόνες και παραστάσεις από τα χρόνια της παιδικής τους αθωότητας.

Τελειώνοντας την επίσκεψη τους στον πρώην 2/θεσιο δημοτικό σχολείο, και σήμερα Λαογραφικό Μουσείο, επισκέφτηκαν το πολιτιστικό κέντρο και πέρασαν ευχάριστα όλες τις ώρες παραμονής τους, συζητώντας μεταξύ τους και λέγοντας γεγονότα εκείνης της εποχής.

Η πρόεδρος του συλλόγου τους καλοσώρησε με λόγια όπως άρμοζαν στην ημέρα.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε πιο πολύ συγκινησιακά όταν τους παρουσίασε παρα πολλά έγγραφα ντοκουμέντα που βρήκε όταν παρέλαβε το σχολείο καθώς και ενδεικτικά άλλων εποχών και τα παρέδωσε σε όποιον ανήκαν.

Προσέφερε ένα όμορφο αναμνηστικό , στολισμένο με εικόνες και αντικείμενα του σχολείου που φιλοξενούνται σε εξέχουσα θέση στο Λαογραφικό Μουσείο.

Έκλεισε τη σύντομη ομιλίας της με μία προσωπική πρόταση, να πείσουν τα παιδιά τους και να επισκέπτονται μια με δύο φορές τον χρόνο τον τόπο των γονιών και των παππούδων τους.

Στη συνέχεια γευμάτισαν στο πολιτιστικό κέντρο με παραδοσιακά εδέσματα που ,μεριμνήσανε οι γυναίκες και μέλη του συλλόγου μας.











Triantafullia Niarchou
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο εδώΠολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top