3 Ιουν 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Διακόπηκε η παραλαβή γάλακτος στα ορεινά!

Ηλεία: Διακόπηκε η παραλαβή γάλακτος στα ορεινά!
Σε αναστάτωση και αβεβαιότητα βρίσκονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στην Ηλεία


Έντονη ανησυχία αλλά και αβεβαιότητα εκφράζουν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, λόγω της πρόωρης διακοπής παραλαβής του γάλακτος που έγινε στα τέλη του Μαΐου!

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο τμήμα από το Θολό-Φιγαλεία- Λινίσταινα και Δραγώγι, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ορεινές περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, όπου  γαλακτοκομικές εταιρείες  σταμάτησαν νωρίτερα φέτος την παραλαβή  τους προϊόντος.

Ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη παραγωγική περίοδο, αφού οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν πως δεν γίνει ξανά παραλαβή γάλακτος, με το αιτιολογικό  πως οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν στις αποθήκες τους  μεγάλες ποσότητες  τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων…

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και ανησυχία στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών του Νομού, που δέχονται ένα ακόμα πλήγμα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων τους, από τα οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους.

Αντίθετα η παραλαβή γάλακτος θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι τα μέσα Ιούλη περίπου στον άξονα από τα Λεχαινά μέχρι το Καλό Νερό, όπου   οι παραγωγοί δεν έχουν ενημερωθεί για διακοπή στην παράδοση, πράγμα που από τους κτηνοτρόφους εκλαμβάνεται ως  απροθυμία για συνέχιση των δρομολογίων  στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου όμως παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας…

Να σημειωθεί ότι  φέτος οι τιμές στο πρόβειο γάλα έπεσαν αισθητά, αφού σύμφωνα με τους παραγωγούς είχαν ξεκινήσει  από 85-90 λεπτά το κιλό και έφτασαν σήμερα στα 75-80 λεπτά.

Κάτι αντίστοιχο  συνέβη και με το γίδειο γάλα, που πλέον πωλείται από τους παραγωγούς στα 40-45 κιλά το κιλό.

Να διευκρινίσουμε ότι η  «ΠΡΩΤΗ»  επικοινώνησε με αρμοδίους της εταιρείας που σε σημαντικό ποσοστό παραλαμβάνει γάλα από τις ορεινές περιοχές του Νομού, που  παρέπεμψαν σε δηλώσεις που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, από την κεντρική διοίκησή της.

Δηλώσεις κτηνοτρόφων και επαγγελματιών

Παν. Χατζής, κτηνοτρόφος

«Φέτος η διακοπή στην παραλαβή γάλακτος έγινε πιο μπροστά ένα μήνα, ενώ η μη παράδοση του προϊόντος θα ισχύσει και του χρόνου.

Μας ενημέρωσαν στα τέλη Απριλίου ότι τέλος Μαίου η σεζόν θα λάβει τέλος και δεν ξανασυνεργαζόμαστε, διότι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο γάλα!

Για την περιοχή μας το πρόβλημα ξεκινάει από το ζώνη μετά το Θολό-Φασκομηλιά, Πετράλωνα, Δραγώγι και Λινίσταινα, ενώ για την περιοχή Ανδρίτσαινας βρέθηκε εναλλακτική λύση για  κάποια οικολογικά προϊόντα και για λίγες ημέρες.

Το μόνο που έκανε η εταιρεία είναι  ότι συνεχίζει τη γραμμή από Ζαχάρω έως Κ. Νερό, για έναν ακόμα μήνα».

Γιώργος Στριγκλογιάννης, κτηνοτρόφος

«Δυστυχώς μας άφησαν στα κρύα του λουτρού, λέγοντάς μας  ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα τυριού.

Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, δηλαδή να μένουν εκτός οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών χωρίς να κλείνει το εργοστάσιο. 

Από εδώ και πέρα θα παρακαλάμε τον  καθένα  για να μας πάρει το γάλα!

Μόνο στην περιφέρεια από Θολό μέχρι το Δραγώγι είναι περισσότεροι από 70 κτηνοτρόφοι.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη περίοδο, χωρίς όμως να έχουμε θέμα με την πληρωμή».

Γιάννης Γιαννίκος επαγγελματίας με ζωοτροφές

Μετά από έξι χρόνια σταμάτησε η παραλαβή γάλακτος από το Θολό και πάνω, ενώ ούτε και του χρόνου θα το παίρνουν  διότι  είπαν στους παραγωγούς ότι δεν το χρειάζονται.

Αναγκαστικά  το γάλα θα κρατήσει αυτή τη στιγμή ο καθένας στο σπίτι του , αλλά του χρόνου τα πράγματα είναι αβέβαια.

Οι αρμόδιοι της εταιρείας ανέφεραν  ότι έχουν γεμίσει οι αποθήκες με τυριά και δεν μπορεί πλέον να το εκμεταλλευτεί πλέον.

Οι ποσότητες που μάζευε στην ευρύτερη περιοχή ήταν 10-15 τόνους κάθε δύο ημέρες και εμείς που έχουμε και ψύκτες εξυπηρετούσαμε τους παραγωγούς. 

Πέρυσι η παραλαβή σταμάτησε στις 20 Ιουλίου. Φέτος η εταιρεία έχει πάρει μεγάλο μέρος της  παραγωγής, αλλά του χρόνου όλα θα είναι στον αέρα, με δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες».

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top