27 Αυγ 2018
0 σχόλια

Έρχονται πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ για τα ανεπιτήρητα ζώα

Έρχονται πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ για τα ανεπιτήρητα ζώα
Κέντρα Υποδοχής ανεπιτήρητων ζώων προωθεί το ΥπΑΑΤ ανά Περιφέρεια, τσουχτερά πρόστιμα και κατασχέσεις σε όσους παραβαίνουν το νόμο


Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν πλέον όσοι κτηνοτρόφοι αφήνουν εν γνώση τους, είτε όμως και χωρίς αυτήν τα ζώα τους, να βόσκουν εντός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, προκαλώντας έτσι ζημίες σε αγροτικές καλλιέργειες, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισάγει με σχετικό νομοσχέδιο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τους στάβλους, αναλυτικές ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται ανά ζώο και προσαυξάνονται σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική σήμανση (ενώτια).

Την ευθύνη για την περισυλλογή των ζώων αυτών θα έχουν οι περιφέρειες, οι οποίες θα δημιουργήσουν και ειδικές στάνες, που θα λειτουργήσουν ως... Κέντρα Υποδοχής των ανεπιτήρητων ζώων.

Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος δεν αιτηθεί εντός 10 ημερών την επιστροφή του ζώου του, τότε αυτό κατάσχεται.

Ειδικότερα, τώρα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 12 του νομοσχεδίου «σε κάθε περίπτωση, στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εξήντα (60) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, τριακόσια εξήντα (360) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και οκτακόσια (800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.

Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εκατό (100) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και πεντακόσια (500) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, τρακόσια (300) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση Περιφερειάρχη, κατόπιν σχετικής εισήγησης της οικείας τριμελούς επιτροπής της παραγράφου 8, η οποία ενεργεί λαμβάνοντας υπόψη το «πρακτικό περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων» της παραγράφου 5, το τυχόν αίτημα επιστροφής περισυλλεχθέντων ζώων από τον κάτοχό τους και την εισήγηση της επιβλέπουσας οικείας περιφερειακής κτηνιατρικής αρχής, με την οποία βεβαιώνεται η ταυτοποίηση του κατόχου».

Στην περίπτωση που ο κάτοχος ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός των πρώτων πέντε ημερών της προθεσμίας της παραγράφου 6, τότε το πρόστιμο της παραγράφου 9 μειώνεται στο ήμισυ.

Διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται εξολοκλήρου για την επιστροφή του ζώου στον ιδιοκτήτη του.

Τα διοικητικά πρόστιμα αποπληρώνονται και βεβαιώνονται ως έσοδα της οικείας Περιφέρειας, εισπράττονται σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ με τη σύνταξη χρηματικού καταλόγου από τη βεβαιούσα αρχή και με αναφορά της αρχής υπέρ της οποίας κατατίθενται και αποδίδονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ανταποδοτικά για τους σκοπούς του προγράμματος διαχείρισης των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων.

Με απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τυχόν συναρμόδιων Υπουργών καθορίζονται περαιτέρω κυρώσεις στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Διαβάστε αναλυτικά το Άρθρο 12 του προτεινόμενου νομοσχεδίου στο: agrotypos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top