24 Δεκ 2018
0 σχόλια

Κράνα: Οι «Θερμοπύλες» της Ηλείας!

Κράνα: Οι «Θερμοπύλες» της Ηλείας!
Μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων τους ζητούν οι κάτοικοι της Κράνας στην ορεινή επ. Ολυμπίας


Ένα ορεινό χωριό το οποίο απαιτεί την άμεση μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας αλλά και των τοπικών φορέων, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων σε διάφορους τομείς, αποτελεί η Κράνα που βρίσκεται στην «καρδιά» της επ. Ολυμπίας.

Αυτή τη στιγμή στη Κράνα  μένουν μόνιμα περισσότερα από 120 άτομα , αρκετοί εκ των οποίων είναι νεαρής ηλικίας , κάτι που δεν παρατηρείται εύκολα στις ορεινές περιοχές του νομού.

Ωστόσο οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φάσμα της ανεργίας , αφού δεν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης εκτός από την κτηνοτροφία απ’ όπου προέρχεται το βασικό εισόδημα των κατοίκων του χωριού.

Ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχουν στην κατοχή τους οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται σε 6000 περίπου , τα περισσότερα από τα οποία κατά τους χειμερινούς μήνες, μεταφέρονται στη γειτονική Μεσσηνία για την εξεύρεση τροφής.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρείται στην περιοχή είναι τα οδικά δίκτυα που είναι ελλιπή, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως στον κεντρικό δρόμο , ο οποίος όμως εξακολουθεί να παρουσιάζει επικινδυνότητα.

Μια από τις «πληγές του χωριού είναι τα δύο μικρά ποτάμια που υπάρχουν στην είσοδο της Κράνας , τα οποία κατά τους χειμερινούς μήνες «φουσκώνουν» και είναι αδύνατη η διέλευση προς τις περιουσίες των κατοίκων.

Σε άλλες περιπτώσεις  τα τετράποδα (κυρίως τα γαϊδούρια που απέμειναν) αποτελούν λύση για τις μετακινήσεις προς διάφορα σημεία και ειδικά προς τα Πετράλωνα, που σύμφωνα με τους κατοίκους ο δρόμος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κορεσμός που παρατηρείται στο υπάρχον νεκροταφείο του χωριού, αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τους κατοίκους που πλέον …εύχονται να μη «φύγει» κάποιος συγχωριανός τους και δεν έχουν που να το βάλουν!

Συγχρόνως οι κάτοικοι ζητούν τον καθαρισμό του, αφού βρίσκεται μέσα σε πράσινο που καλύπτει και τα μνήματα…

Ανάμεσα στις υπόλοιπες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κράνας είναι η μη δυνατότητα λήψης των τηλεοπτικών καναλιών, γεγονός που δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στους κατοίκους αφού η τηλεόραση αποτελεί σχεδόν  το μοναδικό μέσο ψυχαγωγίας στην περιοχή.

Έντονο επίσης είναι και το δημογραφικό πρόβλημα στην περιοχή, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νέων είναι ανύπαντροι , ελλείψει γυναικών που δεν παραμένουν στο μέρος, αλλά φεύγουν προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top