7 Σεπ 2023
0 σχόλια

Ηλεία: Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Ένα μοναδικό ταξίδι στη φύση και την Ιστορία μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας



Αν θέλετε να συναντήσετε από κοντά τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου», όπως λέγεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, τότε δεν έχετε παρά να κρατήσετε σημειώσεις για ένα μοναδικό ταξίδι στη φύση και την Ιστορία μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Μόλις 80 χλμ. από την Τρίπολη στέκει η ηρωική λιθόκτιστη Ανδρίτσαινα περικυκλωμένη από πολυθρύλητα φαράγγια, ορμητικά ποτάμια και καταπράσινα δάση.

Στη σκιά του Λύκαιου Ορους, κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας και σε υψόμετρο 750 μέτρα, η Ανδρίτσαινα, ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου, αφηγείται τη μακραίωνη Ιστορία της αλλά και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της και τα λιθόστρωτα δρομάκια.
Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας μας, με σημαντικές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα.

Μπορεί ο οικισμός να μην έχει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, ωστόσο αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή, γεμάτη γνώση και ομορφιά.

Από τα σημεία ενδιαφέροντος εντός του οικισμού ξεχωρίζουν η ιστορική Βιβλιοθήκη, που διαθέτει σπάνιες εκδόσεις, και το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Γεωργίου Κανελλοπούλου και περιλαμβάνει πάνω από 4.000 εκθέματα.

Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Πελοποννήσου, στη σκιά του Λύκειου όρους, περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια και βουνοκορφές, δάση σκιερά και ορμητικά ποτάμια.

Η ηρωική Ανδρίτσαινα με μακρά ιστορία που χάνεται στα αρχαία χρόνια, είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του Νομού Ηλείας, κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας, στην ορεινή ζώνη της Ολυμπίας και σε υψόμετρο 750 μέτρα ( http://bit.ly/nJ6oxD ).

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, λόγω του υψηλού ποσοστού βροχοπτώσεων και από ορεινούς όγκους και ποτάμια.

Η πόλη της Ανδρίτσαινας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της.

Μέσα στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί 4000 περίπου εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας όπως εργαλεία, εξοπλισμούς παλαιών επαγγελμάτων καθώς και χειρόγραφα και πολεμικά κειμήλια των Ελλήνων Αγωνιστών της πρώτης νικηφόρας Μάχης του Αγώνα που έλαβε χώρα την 27/3/1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου.

Επίσης, τη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, με παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του '21 και με αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, να κοσμούν τους διαδρόμους της.

Η σύγχρονη Ανδρίτσαινα παρέχει όλες τις σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, όπως παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια αγνά προϊόντα, γραφικούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ήπιας μορφής νυχτερινή διασκέδαση.

Για τους πιο δραστήριους και τους λάτρεις των σπορ, η Ανδρίτσαινα προσφέρεται για κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, διαδρομές 4x4 κ.ά.
Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, τη Μονή Σεπετού, το γραφικό πέτρινο γεφύρι Θεισόας, το παλιό πέτρινο γεφύρι Τσεμπερούλας, τα πέτρινα εκκλησάκια και άλλα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

Εκδρομές και αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Τα αρκαδικά τοπία και αξιοθέατα γύρω από την Ανδρίτσαινα μας επιτρέπουν να πάρουμε μια… γεύση από την πλούσια ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών Ικτίνου (420-410 π.Χ). Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Η Αρχαία Φιγαλεία βρίσκεται νότια της Ανδρίτσαινας, 8 χιλ. από τον αρχαίο ναό και κατά την αρχαιότητα υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές αρκαδικές πόλεις. Θα δείτε το τείχος 4 χλμ., το οποίο περιέβαλε και προστάτευε τη, πόλη, αλλά και τους πύργους του.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φιγαλεία, βρίσκεται το σπήλαιο Στόμιο, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού Τρίτωνα. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, νυχτερίδες, βίδρες και σπάνια είδη ερπετών.
Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr
Η περιοχή Ανδρίτσαινας «στολίζεται» επίσης με δυο πανέμορφα μυθικά ποτάμια, τον Αλφειό και τη Νέδα, του μόνου ποταμού με θηλυκό όνομα.

Χαρακτηριστικό των παρόχθιων τμημάτων τους είναι η ποικιλία οικοτόπων και η πλούσια χλωρίδα.

Το φαράγγι της Νέδας είναι μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους με ποικίλα βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα.

Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, με το θέαμα ενός από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων.

Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το εντυπωσιακό παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Θεισόας.
Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr

Σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής, αποτελεί επίσης η Μονή Σεπετού, χτισμένη τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε έναν απόκρημνο βράχο, ιερός χώρος για πολλούς χριστιανούς λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σεπετιώτισσας.

Μην παραλείψετε να απολαύσατε την ηρεμία κάτω από τον γερο-πλάτανο της κεντρικής πλατείας, προτού πάρετε το δρόμο για τις Βάσσες, όπου βρίσκεται ο σημαντικότερος και ο πιο μεγαλοπρεπής αρχαίος ναός της Πελοποννήσου.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή της Ανδρίτσαινας «κοσμείται» επίσης με δύο πανέμορφα μυθικά ποτάμια, τον Αλφειό και τη Νέδα, του μόνου ποταμού με θηλυκό όνομα. Ακολουθώντας τον ρου του ποταμού Νέδα, μια μαγευτική διαδρομή 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θεό του ήλιου.

Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Εδώ, σε υψόμετρο 1.131 μέτρων, στη Φιγαλεία βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής αρχαίος ναός, έργο του Ικτίνου, του μεγάλου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασαν τον Παρθενώνα.

Το πανανθρώπινο αυτό στολίδι της αρχιτεκτονικής ήταν το πρώτο από τα θαυμαστά μνημεία της Ελλάδας, το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

«Οι κολόνες του ναού εκφράζουν την ουσία όλης ετούτης της βουνίσιας αυστηρότητας κι ερημιάς». Τα λόγια του Καζαντζάκη συμπυκνώνουν το δέος και την ομορφιά του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα.

Η πλαγιά όπου ο ναός είναι χτισμένος έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο. Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 420 και το 400 π.Χ. και δεν ακολουθεί το συνήθη προσανατολισμό του άξονα Ανατολής-Δύσης αλλά Βορρά-Νότου.

Με αρχαϊκά στοιχεία, αλλά και μεγάλες καινοτομίες αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού όλων των περιηγητών ανά τους αιώνες.

Ο Παυσανίας, ο οποίος έφτασε το 2ο αιώνα μ.Χ. στις Βάσσες, έμεινε έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο και τη δύναμή του.

Εικάζεται πως η κεντρική στήλη του ναού αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο Ικτίνος για την κατασκευή του προτίμησε να χρησιμοποιήσει υλικό από την περιοχή, τον τεφρό ασβεστόλιθο.

Αυτή η επιλογή λέγεται πως είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να μοιάζει με φυσικό στοιχείο του χώρου. Το ίδιο το φως χρησιμοποιείται από το μεγάλο καλλιτέχνη ως δομικό στοιχείο του ναού.

Οι αναλογίες του μήκους και του πλάτους είναι έτσι υπολογισμένες, ώστε το τεράστιο μέγεθος του ναού να εξισορροπείται από τη χάρη που αποπνέει.

Τα εξωτερικά στοιχεία του ναού είναι αυστηρά δωρικά, ενώ στο εσωτερικό του οι γλυπτικές συνθέσεις και ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος είναι απαράμιλλης τέχνης και κάλλους.

Η σημαντικότατη ζωφόρος του ναού, με παραστάσεις του Ηρακλή, των Κενταύρων και των Αμαζόνων, βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1812 από ομάδα διαπρεπών Ευρωπαίων αρχαιολόγων και συνεχίστηκαν το 1902 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τους αρχαιολόγους Κ. Κουρουνιώτη, Κ. Ρωμαίο και Π. Καββαδία.

Από το 1987 ο ναός και το ασβεστολιθικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος προστατεύονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με ειδικό στέγαστρο, που θα απομακρυνθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η πρόσβαση για την Ανδρίτσαινα γίνεται οδικώς. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ., από τον Πύργο 65 χλμ., από την Πάτρα 150 χλμ. και από την Τρίπολη 80 χλμ.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα www.andritsena.gov.gr/Default.aspx?tabid=238 .

TIPS

» Να θυμάστε ότι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία με το Ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα και η κορυφή του Ταϋγέτου, προφήτης Ηλίας (η γνωστή πυραμίδα), αποτελούν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

» Αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι της Νέδας, είναι μια περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος.

Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε έναν από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων.

ΦΑΓΗΤΟ

» «Συνταγές Μαγειρικής». Απολαύσετε ένα μεσημεριανό παραδοσιακό φαγητό στο εστιατόριο της μικρής πλατείας. Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και ανδριτσάνικο λουκάνικο.

» «Το πεύκο». Ψησταριά για παραδοσιακούς μεζέδες με κρέατα και μεγάλες μερίδες.

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
xstouka@e-typos.com

Για τον χάρτη της περιοχής πατήστεΕΔΩ

Πηγή: gnorizothnellada.blogspot.com

-



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top