21 Ιαν 2019
0 σχόλια

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η διαδικασία και στην Ηλεία

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η διαδικασία και στην Ηλεία
Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης


Στην «οµογενοποίηση» του Κτηµατολογίου προχωρά η διοίκηση του Οργανισµού, εντάσσοντας σε ένα ενιαίο πλαίσιο περιοχές που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς και περιοχές στις οποίες η κτηµατογράφηση είχε γίνει µε παλαιές προδιαγραφές.

Και παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριµένες περιοχές, στις οποίες συγκεντρώνονται οι ιδιαιτερότητες του Κτηµατολογίου, αντιστοιχούν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2% των συνολικών δικαιωµάτων της χώρας, αυτό το διαχρονικό πρόβληµα επείγει να λυθεί προκειµένου να µπει ένα τέλος στην ανασφάλεια των κατοίκων των περιοχών αυτών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηµατογράφησης.

Αρχή µε Ηλεία, Αχαΐα και Εύβοια

Σε τρεις νέες περιοχές, την Ηλεία, την Αχαΐα και την Εύβοια, ξεκινά η διαδικασία κτηµατογράφησης σήμερα Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Το πρώτο τρίµηνο του 2019 βρίσκει το Κτηµατολόγιο σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε σταδιακά από τον περασµένο µήνα σε 34 περιφερειακές ενότητες.

Σήµερα λειτουργούν ήδη 119 κτηµατολογικά γραφεία για 431 περιοχές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων στις 36 έχει λήξει η δεκαπενταετής προθεσµία διόρθωσης των αρχικών κτηµατολογικών εγγραφών και όσα ακίνητα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» (υπολογίζονται σε 15.000) έχουν ήδη θεωρητικά περιέλθει στο ∆ηµόσιο.

Το ίδιο θα συµβεί εντός του έτους σε ακόµα 78 περιοχές, µεταξύ των οποίων η Πάτρα, η Καλαµάτα και η Πάτµος, αλλά και ο Γέρακας, το Νέο Ψυχικό και η Νέα Σµύρνη.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κτηµατολογίου, σε κάποιες από τις περιοχές των πρώτων προγραµµάτων κτηµατογράφησης αναφέρθηκαν περιπτώσεις εκτεταµένων γεωµετρικών αποκλίσεων (εσφαλµένης αποτύπωσης των ακινήτων στους κτηµατολογικούς χάρτες).

Πρόκειται για περιοχές µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ιδιοκτησίες µε µη υλοποιηµένα όρια ή µε ασαφή όρια στο έδαφος, µεµεγάλη δασοκάλυψη, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας κ.λπ., τα οποία δυσχέραναν τον εντοπισµό και την οριοθέτησή τους κατά την κτηµατογράφηση.

Το 2011 η πολιτεία αποφάσισε να δηµιουργήσει µηχανισµό για τη βελτίωση της ακρίβειας των κτηµατολογικών διαγραµµάτων, όπου διαπιστώνονται τέτοιου είδους αποκλίσεις, µε την ονοµασία «Επαναπροσδιορισµός θέσης και  ορίων ακινήτων».

Η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο στάδια, επιλύει ένα ειδικό πρόβληµαεντόςτου Κτηµατολογίου, χωρίς να διαταράσσονται οι συναλλαγές, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Στο πρώτο στάδιο γίνονται η συλλογή και η αξιολόγηση αναφορών γεωµετρικών σφαλµάτων, ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές µε αρκετά σφάλµατα, ενώ στο δεύτερο στάδιο ενηµερώνεται η βάση δεδοµένων του Κτηµατολογίου.

Ποιοι είναι υπόχρεοι

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2308/1995, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top