26 Φεβ 2019
0 σχόλια

Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Σοβαρές φθορές στο στέγαστρο από τους θυελλώδης άνεμους

Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Σοβαρές φθορές στο στέγαστρο από τους θυελλώδης άνεμους
Τι αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ΔΤ (ΦΩΤΟ)


«Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;», φτάνοντας στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το αριστούργημα του Ικτίνου ή κομμάτια από το στέγαστρο που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών που εισέρχονται στο Ναό και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσης τους και τραυματισμού οποιουδήποτε επισκέπτη ή εργαζόμενου στο σημαντικότερο αρχαιολογικό σημείο της Πελοποννήσου..

Το στέγαστρο έχει υποστεί πολύ σοβαρές φθορές περιμετρικά από τους θυελλώδεις ανέμους του φετινού Χειμώνα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκτός ότι κομμάτια από το βαρύ προστατευτικό ύφασμα κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια επισκεπτών, το εσωτερικό του Ναού σε κάθε σοβαρή για την περιοχή κακοκαιρία, είτε να πλημμυρίζει είτε να καλύπτεται από χιόνι όπως έγινε και στη χιονόπτωση των περασμένων ημερών όπου μεγάλο τμήμα εσωτερικά του Ναού καλύφθηκε από χιόνι.

Φυσικά και αυτό γίνονταν και πριν καν τοποθετηθεί το στέγαστρο ωστόσο αυτό τοποθετήθηκε για να προστατέψει το μνημείο και όχι να το επιβαρύνει. Όσο αφορά λοιπόν το στέγαστρο η Εφ.Α Ηλείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Στο υποέργο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΣΩΝ προβλέπεται η αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, μιας περίκλειστης εφελκυόμενης κατασκευής, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης.

Στο πλαίσιο του υποέργου αυτού θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας ≈4.500 τ.μ. και βάρους ≈6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.

Θάνος Χουλιάρας-#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top