25 Μαρ 2021
0 σχόλια

25η Μαρτίου: Έθιμα και παραδόσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας


Η 25η Μαρτίου είναι η μεγαλύτερη γιορτή του έθνους μας αλλά και μια από τις σημαντικότερες για την Ορθοδοξία,


γι’ αυτό και γιορτάζεται με επισημότητα και κατάνυξη μέσα από πλήθος εκδηλώσεων, στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην ομογένεια.

Οι νέοι παρελαύνουν για να γιορτάσουν την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και σε όλη την Ελλάδα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια.

Καλάβρυτα
Στην περιοχή των Καλαβρύτων, στις 25 Μαρτίου πραγματοποιείται τρισάγιο στο Πανελλήνιο Ηρώο των Αγωνιστών του 1821, συνδυασμένο, όπως σε όλη την Ελλάδα, με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, δοξολογία στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Ναού της Μονής Αγίας Λαύρας και απαγγελία πανηγυρικού λόγου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, εντούτοις, η αναπαράσταση ορκωμοσίας των αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης από τον θεατρικό όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

Ακολουθεί παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και απονομή επάθλων στους νικητές του ποδηλατικού γύρου Θυσίας στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, αφού στις 24 του μήνα ο ηγούμενος της μονής συνηθίζεται να παραδίδει το λάβαρο της επανάστασης και ένα στεφάνι δάφνης  στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθούν στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα Παλαιών Πατρών Γερμανός και στις 25 να επιστραφούν.

Τήνος
Η Τήνος ήταν ίσως το τελευταίο μέρος της Ελλάδας που υπέκυψε στους Τούρκους, έπειτα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες.

Στο τέλος του 1823 βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, που θεωρήθηκε το σημαντικότερο ιερό μήνυμα του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού για τι δίκαιο της Επανάστασης.

Στο νησί είχαν καταφθάσει σημαντικά πρόσωπα της Επανάστασης για να προσκυνήσουν, όπως ο Κολοκοτρώνης, Μιαούλης και Μακρυγιάννης.

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου ψάλλεται πανηγυρικός εσπερινός και την νύχτα γίνεται ολονυχτία και παράκληση.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού τελείται Αρχιερατική Λειτουργία και κατόπιν λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και δέηση στην παραλία. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η γενική κωδωνοκρουσία όλων των ναών.

Η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί ένα από τα κύρια πανηγύρια της Παναγίας της Τήνου, όπου είναι τέσσερα στο σύνολο.

Ένα ακόμα έθιμο της Τήνου είναι τα «τηγανιτζίδικα», μια γιορτή όπου οι ντόπιοι στήνουν υπαίθριους πάγκους με φαγητό.

Αρεόπολη, Λακωνία
Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821.

Μετά την αποτυχημένη έναρξη των επαναστατικών επιχειρήσεων στις παραδουνάβιες περιοχές της Μολδοβλαχίας τον Φλεβάρη του 1821, αποφασίστηκε η έναρξη των επιχειρήσεων στην Μάνη που είχε οριστεί βασικό ορμητήριο του αγώνα.

Το ετοιμοπόλεμο και εμπειροπόλεμο των κατοίκων της καθώς και η απουσία Οθωμανών στην περιοχή την καθιστούσαν ιδανική για μαζικό κίνημα, όπως και έγινε στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη με επικεφαλής τον Πέτρο Μαυρομιχάλη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη ξεκινούν από νωρίς. 

Στις 17 Μαρτίου ξεκινούν οι χαιρετισμοί με κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και στην πλατεία Αθανάτων γίνεται έπαρση της σημαίας.

Στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821, γίνεται αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές και έπειτα στην πλατεία Αθανάτων γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πηγή: travelstyle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top