20 Μαρ 2019
0 σχόλια

Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων: Προετοιμασία για την υδροδότηση του μνημείου του Επικούριου Απόλλωνα

Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων: Προετοιμασία για την υδροδότηση του μνημείου του Επικούριου Απόλλωνα
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου


Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συγκλονίστηκαν όταν αντιλήφτηκαν ότι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου, το μνημείο που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες όλου του κόσμου, καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησής του με πανάρχαιο τρόπο συλλέγοντας το νερό της βροχής.

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου, δρομολογήθηκε και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες υδροδότησης του Αρχαιολογικού Ναού.

Η λύση της υδροδότησης του Επικούριου Απόλλωνα θα δώσει παράλληλα και ένα εφεδρικό σύστημα υδροδότησης στην ίδια την Ανδρίτσαινα καθώς και γειτονικών Κοινοτήτων γιατί μέχρι τώρα η υδροδότησή της εξαρτιόταν μόνο από μία και μοναδική πηγή.

Μνημείο της UNESCO

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αποτελεί έργο των Κλασικών Χρόνων (τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.) που αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα (εξ ου και «δεύτερος Παρθενώνας»), ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ανεγέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα από κατοίκους της Φιγαλείας.

O ναός αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, καθώς συνδυάζει αρμονικά στοιχεία των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας: του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού.

Το σημαντικότερο διακοσμητικό στοιχείο του περίπτερου ναού ήταν η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος, που υπήρχε πάνω από τους ιωνικούς ημικίονες μέσα στο σηκό.

Η ζωφόρος, έργο πιθανώς του γλύπτη Παιωνίου (δημιουργού του φημισμένου αγάλματος της Νίκης στην Αρχαία Ολυμπία), είχε συνολικό μήκος 31 μ. και συνίστατο από είκοσι τρεις μαρμάρινες πλάκες (μεταφέρθηκαν το 1815 στο Bρετανικό Mουσείο του Λονδίνου και εκεί εκτίθενται έως σήμερα).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα υπήρξε το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που συμπεριελήφθη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το 1986, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε χωρίς σύστημα υδροδότησης συλλέγοντας νερό από την βροχή.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top