31 Αυγ 2019
0 σχόλια

Ζαχάρω: «Μάννα εξ ουρανού» τα λουτρά Καϊάφα!

Ζαχάρω: «Μάννα εξ ουρανού» τα λουτρά Καϊάφα!
Σημαντική προσέλευση λουόμενων κατά την πρώτη ημέρα λειτουργία τους, στα τέλη του καλοκαιριού.


Σημαντική προσέλευση λουόμενων σημειώθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των λουτρών Καϊάφα, που φέτος  έγινε μία ημέρα πριν …εκπνεύσει το καλοκαίρι, προκαλώντας έτσι μεγάλη οικονομική ζημιά στους  επαγγελματίες της περιοχής Ζαχάρως.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν  οι  κάτοχοι  ενοικιαζόμενων δωματίων στην περιοχή πλησίον από τα λουτρά Καϊάφα, οι οποίοι είδαν την κίνηση φέτος το καλοκαίρι να είναι πολύ μειωμένη έως μηδενική, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.

Ωστόσο το χθεσινό άνοιγμα  των ιαματικών πηγών της περιοχής, απέτρεψε αρκετούς από τους επαγγελματίες στο να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη,  ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα και κυρίως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να καλύψουν  μέρος από  την οικονομική ζημιά που υπέστησαν.

Από την άλλη πλευρά όμως οι περισσότεροι από τους  επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, έκλεισαν ήδη τα λουτρά τους σε άλλες ιαματικές πηγές της χώρας, με συνέπεια να μην μπορούν να έλθουν πλέον  στον Καϊάφα…

Πάντως οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν  ότι  η αντίστροφη μέτρηση για την κίνηση στα λουτρά Καϊάφα ξεκίνησε  μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οπότε δεν έγιναν ενέργειες  για την αναβάθμιση των ιαματικών εγκαταστάσεων  στην  περιοχή, που σήμερα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τους  επισκέπτες.

Οι παλαιότεροι εξάλλου θυμούνται  τις λαμπρές εποχές  στα λουτρά Καϊάφα, που καθημερινά έφταναν πάνω από 1500 άτομα, και καλούνταν …η Αστυνομία προκειμένου να βάλει τάξη.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται την Ιαματική Πηγή Καϊάφα, το Υδροθεραπευτήριο (λουτρά Καϊάφα) λειτουργεί καθημερινά με συνεχόμενο ωράριο από  08:30  έως 20:30 (συμπεριλαμβανομένων Κυριακών / Αργιών).

Κατά το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2019 έως 15 Νοεμβρίου 2019 θα λειτουργεί καθημερινά από 09:00 έως 15:00.

Η πηγή είναι υδροχλωριονατριούχος με φυσική θερμοκρασία από  30,9  βαθμούς κελσίου. Οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται o Ιαματικός Φυσικός Πόρος Καϊάφα, είναι: χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, μυοσίτιδες, χρόνιες εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, νευραλγίες, δερματικές παθήσεις.

Δηλώσεις επαγγελματιών και λουόμενων για τα λουτρά

Γιάννης Σιδέρης, διαχειριστής  ενοικιαζόμενων δωματίων

«Ο τουρισμός φέτος πήγε χάλια, γεγονός που το αποδίδουμε στο μη άνοιγμα των λουτρών.

Πελάτες που είχαν κλείσει δωμάτια και έγιναν οι ακυρώσεις  τους ξαναπήρα τηλέφωνο να τους ενημερώσω , αλλά ήδη απευθύνθηκαν σε άλλες λουτροπόλεις. 

Υπήρξε μεγάλη οικονομική  ζημιά για τους επαγγελματίες. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τα λουτρά, τα οποία δεν πρόσεξαν  καθόλου.

Ήδη έχουν περάσει 12 χρόνια και μέσα σε αυτή τη δωδεκαετία θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα λουτρά.

Ευελπιστούμε τουλάχιστον του χρόνου να πάμε καλύτερα, αρκεί να υπάρξει μέριμνα από το υπουργείο Τουρισμού  το νέο δήμαρχο Ζαχάρως  κ..α.».

Ιωάννης  Αλεξανδρόπουλος,   κάτοχος ενοικιαζόμενων δωματίων

«Είμαι  σε απόσταση 1000  μέτρων  από τα λουτρά, κάποιους πελάτες που έχω κάθε χρόνο, αλλά έχω  και 8-10 δωμάτια για τα λουτρά τα περισσότερα εκ των οποίων ακυρώθηκαν.

Πολλοί από τους επισκέπτες  πήγαν στην Αιδηψό και ευτυχώς τους δύο τελευταίους πρόλαβα και τους πήρα τηλέφωνο και γύρισαν! 

Το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν τα λουτρά μας έκανε μεγάλη οικονομική ζημιά και ευτυχώς που άνοιξαν γιατί ήμουν έτοιμος με δικηγόρο να κάνουμε μήνυση για διαφυγόντα κέρδη. Θα περισώσουμε ότι μπορούμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Αναστασία Μίχου, πρώην επαγγελματίας του κλάδου

«Όταν πρωτολειτουργήσαμε τη δεκαετία του ΄90 δεν είχαμε που να βάλουμε  τον κόσμο.

Τώρα δυστυχώς υπάρχει ερημιά γεγονός που με ανάγκασε να κλείσω την επιχείρηση. Από τις πυρκαγιές και μετά το πρόβλημα  της κίνησης εντάθηκε και φέτος λόγω των κλειστών λουτρών έγινε μεγαλύτερη ζημιά.

Παλιά που δούλευα στα λουτρά Καϊάφα  ερχόντουσαν 1800  άτομα την ημέρα. Έκοβε λίγο της Παναγίας και μετά γέμιζε κόσμο η περιοχή .

Αφού ούτε η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει κουμάντο. Δυστυχώς δεν έχουν κάνει τίποτα στα λουτρά του Καϊάφα και  μετά την ακμή ήλθε η παρακμή».

Ελένη Πολυχρονοπούλου, λουόμενη στα λουτρά Καϊάφα

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μέριμνα για  να φροντιστούν οι εγκαταστάσεις και ο χώρος των ιματικών λουτρών.

Στα λουτρά  Πόζαρ  στο χωριό Λουτράκι Αριδαίας και  με λιγότερες εγκαταστάσεις, τα πούλμαν των Ρώσων κάνουν ουρές.

Εμείς εδώ έχουμε ερείπια από τα οποία με έπιασε η ψυχή μου όταν ήλθα! Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα φτιαχτεί κατάλληλα  ο χώρος».

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top