17 Αυγ 2019
0 σχόλια

Κορινθιακη σταφιδα: Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο τρύγος στην Ηλεία

Κορινθιακη σταφιδα: Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο τρύγος στην Ηλεία
Παράγουμε σε όλη την επικράτεια 15.000 τόνους


Με σύμμαχο τον καιρό εξελίσσεται η καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας στο Νομό Ηλείας, δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες για καλύτερη παραγωγή, όσον αφορά την ποιότητα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Ευχή όλων των παραγωγών είναι να μη σημειωθούν βροχές μέχρι τον τρύγο, που υπολογίζεται στις 20 με 25 Αυγούστου, καθώς η υγρασία θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της σταφίδας.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο σταφιδοπαραγωγός Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σώπι Ηλείας, ένα από τα χωριά που παραδοσιακά καλλιεργούν μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική, και εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τότε τα χαμόγελα θα επιστρέψουν ξανά στους παραγωγούς ύστερα από δύο χρόνια σημαντικών απωλειών για το εισόδημά τους.

Μοναδικό «αγκάθι» οι μειωμένες ποσότητες λόγω μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, του υψηλού καλλιεργητικού κόστους και των δυσκολιών της προηγούμενης χρονιάς με την ασθένεια της σταφίδας.

Εν αναμονή του τρύγου

«Όλα εξελίσσονται ομαλά. Ο καιρός είναι με το μέρος μας. Η σταφίδα χρειάζεται ήλιο και γι’ αυτό η ποιότητά της είναι πολύ καλή φέτος.

Το μόνο που δεν θέλουμε είναι να βρέξει, γιατί θα σαπίσει η σταφίδα. Περιμένουμε από τις 20 και μετά να αρχίσουμε με τον τρύγο. Είμαστε έτοιμοι.

Έχουμε φτιάξει τα αλώνια μας, τα έχουμε σκεπάσει για να μη βραχεί η σταφίδα κατά την ξήρανση του προϊόντος», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος καλλιεργεί 45 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας και προσθέτει:

«Η ζήτηση είναι αυξημένη, γιατί οι αποθήκες των εμπόρων είναι άδειες και οι ανάγκες για εξαγωγή είναι μεγάλες.

Ελπίζουμε σε ικανοποιητικές τιμές, γιατί τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολύ υψηλά. Χρειάστηκαν λιπάσματα, φάρμακα και πολλά ραντίσματα για να διαφυλάξουμε την καλλιέργειά μας».

Μεγάλες οι προσδοκίες

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καλλιεργητή βιολογικής κορινθιακής σταφίδας στο Γεράκι Ηλείας Φώτη Τσίτηρα, ο οποίος τόνισε στην «ΥΧ» ότι φέτος η ποιότητα του προϊόντος θα είναι εξαιρετική.

«Περιμένουμε από τις 20 Αυγούστου να ξεκινήσουμε τον τρύγο. Έχουμε καθυστερήσει γιατί δεν ωριμάζει φέτος η σταφίδα. Είναι όψιμη η χρονιά και υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε μέρος της παραγωγής σε περίπτωση που βρέξει.

Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την πλήρη ωρίμανσή της για να ξεκινήσουμε το επόμενο στάδιο της συγκομιδής.

Τρέμει η ψυχή μας που την αφήνουμε στα χωράφια, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή», επισημαίνει ο κ. Τσίτηρας.

Όπως αναφέρει, οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν άκρως ζημιογόνες για τους παραγωγούς, λόγω της μεγάλης ξέρας το 2017 και του σαπίσματος το 2018.

«Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Παράγουμε σε όλη την επικράτεια 15.000 τόνους, βρισκόμαστε δηλαδή σε οριακό σημείο για να αποτελούμε σημείο αναφοράς στην καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας και είναι κρίμα, γιατί ποιοτικά είναι η καλύτερη παγκοσμίως.

Πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε και να προβάλουμε το προϊόν, γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό superfood που έχει πλέον μεγάλη αναγνωρισιμότητα και ζήτηση στην αγορά και μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στους παραγωγούς», καταλήγει ο κ. Τσίτηρας.

Νικολέτα Τζώρτζη-ypaithros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top