27 Οκτ 2019
0 σχόλια

Στο μικροσκόπιο 100.000 ΑΦΜ! Θα πληρώσουν όσοι κάνουν κατάχρηση του νόμου Κατσέλη

Στο μικροσκόπιο 100.000 ΑΦΜ! Θα πληρώσουν όσοι κάνουν κατάχρηση του νόμου Κατσέλη
Πλειστηριασμός εντός 60 ημερών στην πρώτη κατοικία όσων αποδειχθεί πως κάνουν κατάχρηση της ευνοϊκής ρύθμισης.


Σαρωτικοί έλεγχοι ξεκινούν από τις τράπεζες από την 1η Νοεμβρίου. Σε απευθείας σύνδεση με το Taxis και τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρίσκονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πάνω από 30.000 οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκτιμούν οι τράπεζες.

Στον εξονυχιστικό έλεγχο 100.000 ΑΦΜ, που ανήκουν σε αντίστοιχους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία και οι οποίοι έχουν πάρει προστασία από τον παλαιό νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί τελεσίδικα, θα προχωρήσουν από την 1η Νοεμβρίου, την επόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες καθώς αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis, αλλά και του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη Realnews.

Το σκανάρισμα των εκκρεμών, όπως χαρακτηρίζονται υποθέσεων του παλαιού νόμου υπαγορεύεται από τις σαφείς ενδείξεις ότι στη δεξαμενή των 100.000 δανειοληπτών κρύβονται υψηλά ποσοστά (οι συντηρητικές εκτιμήσεις τούς προσδιορίζουν στους 40.000, οι πιο ακραίες στους 50.000) στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειολήπτες που διαθέτουν σημαντική, πέραν της πρώτης κατοικίας, ακίνητη περιουσία και εισοδήματα που δεν δικαιολογούν την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, παράμετρος που θα τσεκαριστεί μέσω του ΕΦΚΑ και από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν.

Η πρόσβαση των τραπεζών στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δανειοληπτών συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς το οποίο στηρίζεται από το Δημόσιο με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου.

Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα συνέδεε τις τράπεζες με το Taxis και πρόσβαση σε αυτήν θα είχαν αποκλειστικά και μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα. Όπερ και εγένετο και από την 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Καταθέσεις στο εξωτερικό

Πέραν του ΑΦΜ που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου Θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές αλλά και αν η εφορία έχει στο μεσοδιάστημα – όσο ο δανειολήπτης πληρώνει μια ελάχιστη ενδεικτική μηνιαία δόση του δανείου του και απολαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό αναμένοντας την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης – κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης μετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Άρση της προστασίας

Στην περίπτωση που αποδειχθεί από το ΑΦΜ ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, τότε η τράπεζα, με τα νέα στοιχεία, έχει το δικαίωμα να προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει από τον δικαστή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών -από τις 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη- μας έχει αποκρύψει την πραγματική περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μετέφεραν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και η σύνδεση με το Taxis θα μας δείξει το ίχνος του χρήματος», αναφέρει στη Realnews υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Με όπλα αυτά τα ευρήματα, οι τράπεζες θα ζητήσουν δικαστικά την άρση της προστασίας και εν συνεχεία, ανάλογα με την περίπτωση, είτε ο δανειολήπτης θα ρυθμίσει το δάνειο, είτε το ακίνητο θα βγει στον πλειστηριασμό».

Σε 60 ημέρες

Εφόσον οι τράπεζες αποδείξουν στον δικαστή ότι δρα καταχρηστικά επί σειρά ετών και αποφασιστεί η άρση της προστασίας τότε, με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο της ενεργητικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν άμεσα τη διαδικασία του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και να την υλοποιήσουν σε χρονικό διάστημα 2 μηνών. «Ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα και θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα.

Οι πλειστηριασμοί πλέον δεν θα γίνονται για ακίνητα μεγάλων τετραγωνικών και μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών ανεβαίνουν ακίνητα-πρώτες κατοικίες ανεξαρτήτως αξίας δηλαδή 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ», προσθέτει έτερη τραπεζική πηγή.

Ρύθμιση

Η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασμού αναμένεται να λειτουργήσει επί της ουσίας εκβιαστικά, ούτως ώστε όποιος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θέλει να σώσει την πρώτη κατοικία του να σπεύσει στην τράπεζα για να ρυθμίσει το στεγαστικό του δάνειο.

Εφόσον επιλέξει τη ρύθμιση, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την εντολή της τράπεζας να πληρώσει άμεσα το 8% της συσσωρευμένης οφειλής που προκύπτει με βάση το ύψος των μηνιαίων δόσεων που θα πλήρωνε αν δεν είχε τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο δανειολήπτης που θα πληρώσει άπαξ το 8% της ληξιπρόθεσμης οφειλής με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει ότι πράγματα θέλει να ρυθμίσει το δάνειο, να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό και πως εφεξής θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Πηγή: Realnews, madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top