22 Οκτ 2019
0 σχόλια

Εορτή σήμερα του Ηλειακής καταγωγής (Μίνθη - Ζούρτσα) Αγ. Γρηγορίου, επισκόπου Μεθώνης

Εορτή σήμερα του Ηλειακής καταγωγής (Μίνθη - Ζούρτσα) Αγ. Γρηγορίου, επισκόπου Μεθώνης
Γιορτάζει σήμερα 22 Οκτωβρίου ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Μεθώνης ο οποίος γεννήθηκε στην Άλβαινα (Μίνθη) της Ηλείας.


Η καταγωγή του ήταν από ένα άλλο χωρίο της Ηλείας, τη  Ζούρτσα.

Πιο αναλυτικά:

Γεννήθηκε στη Μίνθη (Αλβενα) στις 12 Νοεμβρίου 1770 κατά την περίοδο των Ορλωφικών.

Την ίδια χρονιά στο Ραμοβούνι της Τριφυλίας γεννήθηκε και ο Κολοκοτρώνης.

Ηταν γιος του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Αναστασίας από το γένος των Σακελαρίων.

Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο χωριό του, συμπλήρωσε δε τις γνώσεις τους στη μονή της Βυτίνας η οποία τότε διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη.

Κατά τον Γρηγοριάδη "ήτο ανήρ παιδείας μεν μεγάλης και κάτοχος τριών γλωσσών, της τουρκικής, της αραβικής και της γαλλικής, γνωρίζων δε και ολίγον την ιταλικήν.."

Εχων κλίση προς την εκκλησία ακολούθησε το ιερατικό στάδιο. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 16 Μαϊου 1800, πρεσβύτερος και Πρωτοσύγκελος στις 9 Απριλίου 1806 στη Μητρόπολη Χριστιανουπόλεως (σήμερα Τριφυλίας & Ολυμπίας).

Στις 12 Αυγούστου 1816 έγινε επίσκοπος Μεθώνης.

Η προτομή του στον τόπο του μαρτυρίου του

Μυήθηκε στη Φιλική εταιρεία από τον Καρυτινό γιατρό Αντώνη Πελοπίδα στις 22 Οκτωβρίου 1818 ενώ κατ'άλλους στις 26 Δεκεμβρίου 1819 από τον Αναγνωσταρά Παπαγεωργίου.

Ως φιλικός ανέπτυξε ζηλευτή δραστηριότητα.

Κατήχησε και μύησε πολλούς πατριώτες στα μυστικά της Φιλικής εταιρείας και στους καταλόγους των μελών της Φιλικής Εταιρείας (Αρχείο Σέκερη) φαίνεται ότι πρόσφερε 25 γρόσια και άλλα 150 τα αδέλφια του Αντώνης, Νικόλαος και Κωνσταντίνος.

Οταν κηρύχθηκε η επανάσταση τέθηκε επικεφαλής και με 150 Νεοκαστρίτες και Μεθωνίους πολιόρκησε τα φρούρια της Μεθώνης και του Νιόκαστρου.

Στις 7 Αυγούστου 1821, ο γενικός αρχηγός των Τουρκικών δυνάμεων Μουσταφά Αλή Μπάσογλου αναγκάστηκε να παραδώσει τα κλειδιά του κάστρου της Μεθώνης στο γενικό αρχηγό του ελληνικού στρατοπέδου Μεθώνης ΓΡΗΓΟΡΙΟ όπως μαρτυρεί το σχετικό συμφωνητικό με ημερομηνία 7 Αυγούστου 1821.

Στις 29 Μαρτίου 1823 υπογράφει το Α' Πρακτικό της Εθνοσυνελεύσεως του Αστρους δεύτερος στη σειρά μετά τον Βρεσθένη Θεοδώρητο.

Το 1824 όταν εκδηλώθηκε ο διχασμός ο Μεθώνης Γρηγόριος εξελέγη πρόεδρος του Βουλευτικού και απηύθυνε εν ονόματι στου Σώματος προς το Πανελλήνιον την ιστορική διακήρυξιν με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 1824 (ΚΟΚΚΙΝΟΣ Τομ. 4 σελ. 370) και καλούσε το λαό με θέρμη σε ομόνοια.

Το 1825 ο Ιμπραήμ απειλεί το Μοριά. Ο Μεθώνης Γρηγόριος κάνει άλλη μια φορά το καθήκον του.

Κινητοποιεί τους Μεσσήνιους αρχηγούς και στις 26 Απριλίου καταλαμβάνει το Ναυαρίνο.  Ο Ιμπραήμ έχοντας ως συμβούλους και ξένους αξιωματικούς πολιορκεί το κάστρο από στεριά και από θάλασσα και εμποδίζει τον ανεφοδιασμό σε νερό και πολεμοφόδια των αμυνομένων.

Στις 29 Απριλίου ο Ιμπραήμ έσφιξε την τανάλια της πολιορκίας και οι αμυνόμενοι αναγκάστηκαν να εξέλθουν τη νύχτα. Λίγοι σώθηκαν.

Πολλοί αιχμαλωτίστηκαν και ανάμεσά τους και ο Μεθώνης Γρηγόριος. Κλείστηκε σε σκοτεινό και ανήλιαγο μπουντρούμι στο κάστρο της Μεθώνης.

Ο Ιμπραήμ ύστερα από σκληρή δοκιμασία ημερών κάλεσε τον αιχμάλωτο Δεσπότη Γρηγόριο να προσκυνήσει.

Αυτός αρνήθηκε λέγοντας:

"Ο Δεσπότης της Μεθώνης δυό πράγματα στον κόσμο προσκυνάει
Τον παντοδύναμο θεό και τη μητέρα του πατρίδα".

Η δοκιμασία του συνεχίστηκε όλο το Μάη και όλο το καλοκαίρι. Το μαρτυριό του κράτησε ένα εξάμηνο.

Οι άθλιες συνθήκες της μακράς φυλακίσεώς του, τα βασανιστήρια και η πανώλης επιφέρουν τέλος του. Παραδίδει το πνεύμα του στις 22 Οκτωβρίου 1825 ημέρα Πέμπτη. 

Οι Τούρκοι το χολεριασμένο του κορμί το έριξαν στη θάλασσα μα σαν έπεσε αυτό στην άπλα της το κύμα το παρέσυρε και το σφήνωσε στο στόμιο θαλάσσιου σπηλαίου.

Εκεί το βρήκε αργότερα ο Κεφαλονίτης πλοίαρχος Διονύσιος Φωκάς και το πήγε στην  Οδησσό, όπου το έθαψε με τιμές.

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας έστησε την προτομή του στον τόπο του μαρτυρίου τη Μεθώνη.

Στις 29 Ιουνίου 1960 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Δασκαλάκη) ο οποίος εκφώνησε και επίκαιρο λόγο.

Πηγή: minthi-alvena.gr, odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top