19 Οκτ 2019
0 σχόλια

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα": Να λειτουργήσει άμεσα το εκκλησάκι στο Βαρκό!

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα": Να λειτουργήσει άμεσα το εκκλησάκι στο Βαρκό!
Φέτος  το  ιστορικό εκκλησάκι στο Βαρκό που λειτουργεί από το 1883,   για πρώτη φορά δεν λειτούργησε


Στο προηγούμενο φύλο   με αριθ. 35  της εφημερίδας μας είχαμε  αναφέρει  τις ενέργειες που είχαμε κάνει ως Σύλλογος μέσα στις αρμοδιότητες μας.

Δυστυχώς  δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Έτσι φέτος  το  ιστορικό εκκλησάκι στο Βαρκό που λειτουργεί από το 1883,   για πρώτη φορά δεν λειτούργησε.

Στον ιερό αυτό χώρο  από την εποχή των προγόνων μας ήταν  έντονα ανεπτυγμένο το θρησκευτικό  συναίσθημα.

Δεν υπήρχε ο δρόμος ούτε τα  πλακόστρωτα σκαλοπάτια

Έφτιαχναν πρόχειρα σκαλοπάτια  με αξίνες κάθε χρόνο  και ανέβαιναν να προσκυνήσουν.

Σε συνεργασία Σύλλογος και εκκλησία έφτιαξαν   όλο τον περιβάλλοντα χώρο και διευκολύνθηκαν πλέον οι προσκυνητές. 

Η σημερινή μορφή του μέσα  στο φυσικό περιβάλλον  προσελκύει  όλο το χρόνο  εκατοντάδες προσκυνητές  .

Ο Σύλλογος  έφερε  στο φως της δημοσιότητας  ιστορικά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα  του  κ. Ν. Αλεξανδρόπουλου , ο οποίος και τα μας τα παραχώρησε.. 

Έκανε μεγάλη προσπάθεια   και διαφημίστηκε το εν λόγω σπήλαιο και  τις ημέρες των εκδηλώσεων  έρχονται να προσκυνήσουν  εκτός  Νομού Ηλείας και όχι μόνο

Φέτος όμως τα πράγματα δεν έγιναν  όπως  κάθε χρόνο

Μετά την  επίσκεψη  υπηρεσιακών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Ιούνιο του 2018, εστάλει επιστολή στο Δήμο Ζαχάρως, να χρησιμοποιήσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες του να βγει μια μελέτη να   προστατευθούν τα βράχια και να μην πέφτουν   χαλίκια και χώματα  προς ασφάλεια των επισκεπτών.

Στη συνέχεια έγινε αλληλογραφία   από τον Δήμο στο Υπουργείο, και από το Υπουργείο στην Μητρόπολη και η Μητρόπολη έστειλε όλα τα έγγραφα στην εκκλησιαστική Επιτροπή Αγ. Γεωργίου Καλίδονας.

Η εκκλησιαστική επιτροπή έκρινε αρχικά να κλείσει την εκκλησία χωρίς καμιά άλλη ενέργεια.

Φτάσαμε τον Αύγουστο και το εκκλησάκι  συνέχισε να παραμένει κλειστό

Η επιτροπή που είχε  εξουσιοδοτηθεί να έρθει σε επαφή με την εκκλησία και τον Μητροπολίτη  έστειλε την επιστολή,  που σας παραθέτουμε με τις απόψεις  της, και  πάλι εστάλησαν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή να πάρει θέση για το όλο θέμα που είχε προκύψει. 

Η απάντηση ήταν ότι   η λειτουργία θα γίνει στην Καλίδονα.

Ως πρόεδρος πήρα πρωτοβουλία την προπαραμονή των εκδηλώσεων   και τηλεφωνικά μίλησα με τον Σεβασμιότατο αν γίνεται να φέρουν κάτω την εικόνα σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο   για προσκύνημα.

Η απάντηση του ξεκάθαρη.: , << Είναι θέμα της εκκλησιαστικής επιτροπής  και αν επέμβω  σημαίνει ότι τους καταργώ….>>

Έκρινα αναγκαίο  να κάνω αυτή την χρονολογική αναδρομή  για να  αναφερθώ  στις ημέρες των εκδηλώσεων μας, που όπως έχουμε  τονίσει πολλές φορές  ότι για την μικρή  κοινωνία της Καλίδονας η γιορτή αυτή έχει διπλό χαρακτήρα: το θρησκευτικό  και τον πολιτιστικό. 

Με την απόφαση   αυτή  που πήραν οι πατριώτες μας  γίναμε αποδέκτες  παραπόνων και αγανάκτησης των προσκυνητών

Το μένος το κόσμου  και ο θυμός   πολύ μεγάλος.  Δεν ξέραμε  τι να πούμε κουραστήκαμε να απαντούμε τα ίδια και τα ίδια.

Προσπαθούσαμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα κατά την άποψή μας..

Σε ένα τόσο  σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας  άρχισε να  οργιάζει η παραφιλολογία,  ποιος είναι υπεύθυνος  γι αυτή την κατάστασης.

Είναι  λυπηρό που  διασκορπίστηκε η φήμη ότι πηγή όλων των ενεργειών, οι οποίες  οδήγησαν  το κλείσιμο της εκκλησίας είναι ο Σύλλογος. 

Είναι πασιφανές  πως ο Σύλλογος δεν είναι ανεξάρτητο σώμα από τους  προσκυνητές της εκκλησίας και τέτοιες  πρακτικές διάσπασης της τοπικές κοινωνίας μας  έβρισκαν διαρκώς αντίθετους.

Από πλευράς μας   κινητοποιηθήκαμε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουμε και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης. 

Αν ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα του Συλλόγου   να είστε σίγουροι το θέμα θα είχε τακτοποιηθεί

Αλλά και αρμοδιότητα αποκλειστική να μην είχε,  αν η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας  είχε καλή διάθεση   για συνεργασία με το ΔΣ   όλα θα είχαν τακτοποιηθεί.

Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος που προέκυψε ο Σύλλογος δεν  είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα  εκκλησίας. Δε μπορούσε επομένως να επέμβει, ούτε  θα μπορούσε να  αντικαταστήσει την εκκλησία.

Κλείνοντας  αυτή την περιληπτική ενημέρωση  προς όλους τους πατριώτες και φίλους μας  θέλω να τονίσω τα παρακάτω.

Όταν προκύπτουν προβλήματα  που δεν ταλανίζουν μόνο την  τοπική μας κοινωνία αλλά επηρεάζουν την ευρύτερη επικράτεια  θα πρέπει να αφήνουμε στην άκρη, τις συμπάθειες, αντιπάθειες, τις μικροκακίες, τις μιζέριες να  προχωράμε σε συνεργασίες και  να βρίσκουμε λύσεις .

Η εκκλησία και το Βαρκό,  δεν ανήκουν ούτε σε  έναν ούτε σε πέντε άτομα. Ανήκουν σε όλους μας και θα πρέπει να υπάρχει  το αίσθημα της ευθύνης απέναντι  στην κοινωνία που ζούμε.

Θα έπρεπε κατά την άποψη μας οι αρμόδιοι να έχουν πάρει απόφαση  για δυο μέρες 22 και 23 Αυγούστου να λειτουργήσουν εκτός σπηλαίου με το <<ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΟ>>.

Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή  δεν έγινε αποδεκτή από την  εκκλησιαστική επιτροπή και με αποκλειστική δική τους  απόφαση δεν έγινε  η λειτουργία στον ιερό χώρο του Βαρκού, που από το 1883 ως σήμερα  για 116 χρόνια λειτουργούσε ανελλιπώς.

Εύχομαι η Παναγία να δώσει φώτιση σε κάθε αρμόδιο  να βρεθεί λύση  γιατί  θα είναι κρίμα  αυτή η ωραία φήμη και διαφήμιση που έχει  ο τόπος μας  χάρις σε αυτό το σπηλαίο – εκκλησία, να  χαθεί.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ  ΝΙΑΡΧΟΥ-Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

Καλίδονα 3/7/2019
Προς:
Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ολυμπίας-Τριφυλίας κκ. Χρυσόστομο
Έδρα: Κυπαρισσία. Τ. Κ. 24500.

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ναού Παναγίας στο «Βαρκό» Καλίδονας
Σεβασμιότατε :

Έχετε ήδη ενημερωθεί, σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε, μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά την ασφαλή πρόσβαση και τέλεση των θρησκευτικών εκδηλώσεων στο βραχώδες σπήλαιο το οποίο εκατοντάδες χρόνια έχει μετατραπεί σε ναό της Παναγίας της Βαρκιώτισσας και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες προσκυνητές κυρίως κατά τη γιορτή της Παναγίας στις 22-23 Αυγούστου κάθε χρόνο

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι για τη μικρή κοινωνία της Καλίδονας η γιορτή αυτή έχει διπλό χαρακτήρα: Το θρησκευτικό με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις και τον πολιτιστικό με παραδοσιακές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Και οι δυο αυτές διαστάσεις για μας ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν και σίγουρο είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το σήμερα και το μέλλον.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή 23-6-2019 συναντηθήκαμε στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, φορείς και απλοί πολίτες που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των Καλιδοναίων, μαζί με τον ιερέα και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο,  προκειμένου να προσεγγίσουμε το όλο θέμα που έχει προκύψει.

Πρακτικά διακρίνουμε το πρόβλημα σε μακροχρόνιοκαι σε άμεσο.

Ως προς τη μακροχρόνια επίλυση, υπήρξε ομοφωνία να προχωρήσουμε στα βήματα της προμελέτης (ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες),  στην κύρια μελέτη, καθώς και  στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων  και τελικά στην εκτέλεση των εργασιών για την προστασία των προσκυνητών των επόμενων χρόνων και γενεών

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή της άμεσης λύσης για το τρέχον έτος (22 και 23 -8-2019), πάλι ομόφωνα και εντελώς καλοπροαίρετα θεωρήσαμε ότι είναι δυνατόν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο σύνολο τους ή σε επιμέρους σημεία να πραγματοποιηθούν εκτός του σπηλαιώδους ναού, στο περιβάλλον των πολιτιστικών εκδηλώσεων , σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Αυτή είναι και η πρόταση μας.

Επειδή όμως το θέμα είναι καθαρά θρησκευτικό και εντελώς εξειδικευμένο, προφανώς δεν είναι αρκετή η δική μας άποψη, για αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο και πρέπει να ζητήσουμε και τη δική σας γνώμη, τη δική σας εμπειρία και εν τέλει την άδειά σας, για ό,τι εσείς αποφασίσετε επί του θέματος.

Κλείνοντας την παραπάνω επιστολή, τονίζουμε με έμφαση τη διπλή διάσταση (θρησκείας και πολιτισμού) που έχει για μας τους Καλιδοναίους η εκδήλωση στις 22-23 Αυγούστου 2019 στο «Βαρκό» και γι’ αυτό  σας παρακαλούμε και ευελπιστούμε  για τη θετική σας ανταπόκριση.

Τα Σέβη μας και τις Ευλογίες σας

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΣΚΟΥΡΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top