28 Νοε 2019
0 σχόλια

Προτάσεις εκ μέρους της Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας "Σάρενα" στην ημερίδα, "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ"

Προτάσεις εκ μέρους της Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας "Σάρενα" στην ημερίδα, "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ"
Με σημείο  αναφοράς μας  το ηλιοβασίλεμα από την Καλίδονα ( 27-11-2019)
  

σας  καταθέτουμε και τις προτάσεις μας  για ενημέρωσή σας,  οι οποίες  αφορούν   την ανάπτυξη του Δήμου μας,   που  είμαστε προσκεκλημένοι στην ημερίδα << ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΊΑ>>

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ <<ΣΑΡΕΝΑ>> ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ,<<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ>>

1. Υπάρχει μελέτη πληρωμένη από την Τράπεζα ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ για το Παλιό σχολείο – Δωρεά Ανδρέα Συγγρού. Το κτίριο αυτό είναι μέσα στα τρία κτίρια στην βορειοδυτική Πελοπόννησο με μια ιδιόμορφη αρχιτεκτονική σύμφωνα με το άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα κ. Φρεντερικ Κούπερ, που έχει δημοσιευτεί στο Βήμα της Κυριακής στις 23 Ιουνίου του 2002. 

Για να υλοποιηθεί η μελέτη χρειαζόταν μια μικρή ανάπλαση στο χωριό. Πράγματι έγιναν όλες οι διαδικασίες Σας αποστέλλουμε και τα σχετικά έγγραφα, για πλήρη ενημέρωσης σας.

2. Να υπάρξει ενδιαφέρον από τον Δήμο για τον Αρχαιολογικό χώρο του Νέστωρα και να ληφθούν υπόψη  οι τελευταίες ανασκαφές που έγιναν τον Αύγουστο του 2011. 

Να αξιοποιηθεί το Ενετικό Κάστρο << HLIDON>>  και να γίνει συντήρησή του δρόμου ώστε να γίνονται τουριστικές επισκέψεις.

3. Να υπάρξει βοήθεια στους τοπικούς συλλόγους των χωριών να ιδρύσουν Λαογραφικά Μουσεία. 

Είναι ένα κίνητρο να γίνουν προορισμοί όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και οι λιγοστοί κάτοικοι να μην αισθάνονται απομονωμένοι. 

Επίσης σε όποιο δημοτικό διαμέρισμα υπάρχει δυνατότητα,  να γίνει Ξενώνας. Για το χωριό μας υπάρχουν προϋποθέσεις. Η μια εξ αυτών είναι: Στο κτίριο του κοινοτικού Γραφείου αν υπάρχει τεχνική υποδομή θα μπορούσε να γίνει Ξενώνας με δύο δωμάτια και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. 

Έχουμε προσωπική άποψη, από επισκέπτες που εκφράζουν την επιθυμία αν υπάρχει κάπου χώρος για να μείνουν για δυο και τρεις μέρες. Ας είναι δημοτικός ο Ξενώνας, και ο Δήμος θα έχει  τα σχετικά έσοδα του. ΟΙ άλλες περιπτώσεις είναι σπίτια παλιά που θα μπορούσαν να μπουν σε προγράμματα και να γίνουν ξενώνες.

4. Να επανέλθει ο θεσμός του Πολιτιστικού Οργανισμού,  γιατί μέσω αυτού θα βρουν μια στέγη οι Σύλλογοι, Αθλητικά σωματεία κλπ και θα μπορεί ο Δήμος να κάνει κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή του τόπου μας, τα ήθη και έθιμα μας.

5. Να ενωθούν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα με δρόμους.

6. Στον προϋπολογισμό του Δήμου να μπαίνει ειδικό κονδύλι για πολιτιστικά και μόνο.

7. Να υπάρξει πρόγραμμα εκ μέρους του Δήμου και κάθε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται επισκέψεις από δημότες της  έδρα του Δήμου μας , σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, να κάνουν επισκέψεις σε λαογραφικά Μουσεία, ή σε άλλα αξιοθέατα.

8. Ο Δήμος να εφαρμόσει τον θεσμό των Συνελεύσεων σε κάθε διαμέρισμα, να ακούνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι για να έχουν συμμετοχή στα κοινά.

9. Ο χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων μας στο ΒΑΡΚΟ, είναι αναμφισβήτητα δημόσιος και δημοτικός. Μετά τις φυσικές καταστροφές θα πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης του, καθώς μια μελέτη για την στατικότητα του περιβάλλοντος χώρου επάνω από το Σπήλαιο.  

Ο Χώρος αυτός έχει αναδείξει όχι μόνο  το χωριό μας αλλά το Δήμο Ζαχάρως. Θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από το Δήμο.

10. Προτείνουμε να γίνει καταγραφή –φωτογράφηση και δημιουργία αρχείου των εκθεμάτων του Λαογραφικού μας Μουσείου.

11. Να υπάρξει ενδιαφέρον και συντονισμός εκ μέρους των αρμοδίων του Δήμου να δραστηριοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός, ώστε τον ελεύθερο χρόνο τους, να ασχολούνται με διάφορες εργασίες. 

Πχ. παραδοσιακά γλυκίσματα, χειροποίητες κατασκευές, αργαλειούς. Ο Δήμος να παραχωρήσει κτίριο και κίνητρα στις γυναίκες και τότε πολλά θα μπορούμε να πετύχουμε.

12.  Στις παραλίες μας τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Δήμος να φτιάξει περίπτερα ομοιόμορφα, να τα παραχωρήσει σε δημότες με ένα μικρό συμβολικό ενοίκιο, και ο κάθε  ένας να εκθέτει από παραδοσιακά προϊόντα, μέχρι χειροποίητες κατασκευές.

Με λίγα λόγια, και με την ευκαιρία την σημερινής Ημερίδας θα πρέπει η τοπική εξουσία να κινηθεί με σχέδιο και να κινητοποιήσει τις ανθρώπινες δυνάμεις που κρύβει η περιοχή και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να αναβαθμιστεί ο τόπος που ζούμε. 

Η αντιμετώπιση κάθε λογής προβλήματος απαιτεί τη συνεργασία Περιφέρεια, Δήμων, Κράτους και κοινωνίας.

Μόνο τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να περισσεύει κανείς όλοι μαζί μπορούμε… αρκεί να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά μας συμφέροντα και να αγωνιστούμε για το κοινό συμφέρον..


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top