13 Δεκ 2019
0 σχόλια

Μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες
Αίτημα διπλασιασμού των επιτροπών κατέθεσε ο διευθυντής δασών Νομού Ηλείας


Με ρυθμούς «χελώνας» προχωρά η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία καθώς οι επιτροπές που έχουν οριστεί δεν επαρκούν για να εξετάσουν τις χιλιάδες ενστάσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί. 

Όπως επεσήμανε ο διευθυντής δασών Νομού Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος η καθυστέρηση που καταγράφεται είναι σημαντική καθώς ο αριθμός των επιτροπών που έχουν οριστεί δεν επαρκεί προκειμένου να «τρέξουν» συντομότερα οι διαδικασίες. 

«Έχουμε μία σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά την εκδίκαση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Η πρόταση μου είναι να διπλασιαστούν οι επιτροπές.

Έχω προτείνει ήδη στο υπουργείο και οι αναπληρωματικοί να συνεδριάζουν κατά κάποιο τρόπο έτσι ώστε από τέσσερις επιτροπές να γίνουν οχτώ και να έχουμε μία επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωση της κύρωση του δασικού χάρτη, έτσι ώστε να έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο θαυμάσιο χωροταξικής γης» υπογράμμισε ο Π. Κορισιάνος.

Ο μεγάλος όγκος εργασίας με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι υπάλληλοι που απαρτίζουν τις επιτροπές είναι και ο βασικός λόγος που έχει πάει πίσω η εξέταση των αντιρρήσεων στην Ηλεία.

Παράλληλα οι επιτροπές συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα και δεν μπορούν να ελέγξουν πάνω από 10 υποθέσεις την φορά.

Αυτό συνεπάγεται ότι ο αριθμός των υποθέσεων που θα εξεταστούν μέσα στο χρόνο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις 500(!).

Τα μέλη που απαρτίζουν τις επιτροπές έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τα καθήκοντά τους,  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για επιπλέον εργασία.

Συγκομιδή ρητίνης

Ολοένα και περισσότερο αυξάνει το ενδιαφέρον των νέων κυρίως ανθρώπων για τη συγκομιδή ρητίνης καθώς υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από τη μεριά του εργοστασίου που εδρεύει στην Μάνδρα Αττικής.

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και συγκομιδή ρητίνης από τα δάση της Ηλείας σε συνεργασία πάντα με την διεύθυνση Δασών.

«Φέτος για πρώτη φορά μπήκαμε στα δάση με μία ομάδα και κάναμε συγκομιδή ρητίνης και υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά του εργοστασίου που εδρεύει στην Μάνδρα Ελευσίνας για μεγάλες ποσότητες, καθώς έχουν τεράστιες εξαγωγές σε 60 χώρες από ότι έχω πληροφορηθεί και βγάζουν μία μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Θεωρώ ότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία μετά από τις πληγές που είχαμε από τις τεράστιες πυρκαγιές να ξανά μπουν στα δάση, νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και να αρχίσουμε ξανά την παραγωγή ρετσινιού.

Τα υλικά τα δίνουμε δωρεάν, και θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσουμε πάλι την συγκομιδή καθώς παράγονται  πολλά προϊόντα από την αξιοποίηση της πρώτης ύλης που είναι το ρετσίνι.

Είναι ένα καλό έσοδο καθώς η τιμή μαζί με την επιδότηση φτάνει γύρω στα 0,75€ και φρονώ ότι είναι μία καλή ευκαιρία για άνεργους ανθρώπους και για νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες μας και σύμφωνα με την εκπαίδευση που θα έχουν, μπορούμε να έχουμε επιπλέον ένα προϊόν παραγωγικό.

Έχουμε ζητήσει επίσης να μειωθεί ο αριθμός των μελών για ένα δασικό συνεταιρισμό από τα 10 άτομα.

Για να αποφύγουμε τον διαγωνισμό και να πάμε σύμφωνα με την δασική νομοθεσία στην απευθείας ανάθεση, σε μία περιοχή που για παράδειγμα έχει 50.000 ή 100.000 δέντρα αν υπάρξει μία ομάδα παραγωγών μπορούμε χωρίς διαγωνισμό να τους εγκαταστήσουμε.

Η προσπάθεια μου είναι να απλουστεύσω αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με συνεχείς παρεμβάσεις, συνεχής προτάσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν εκεί οι καλοί συνάδελφοι στην Αθήνα, ότι πρέπει να απλουστεύσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προκειμένου να μπούνε στα δάση, ρητινοπαραγωγοί διότι η πείρα μας από το παρελθόν μας έχει δείξει ότι είναι οι καλύτεροι φυλακές των δασών σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές.

Επιπλέον καθαρίζουν και το 20% της υπορόφου βλάστησης» υπογράμμισε ο Π. Κορισιάνος.

Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top