30 Δεκ 2019
0 σχόλια

Ηλεία: «Κατρακυλάει» η τιμή στο λάδι!

Ηλεία: «Κατρακυλάει» η τιμή στο λάδι!
Αγανακτισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί στην Ηλεία παρακολουθούν τις τιμές να φτάνουν στα …Τάρταρα


«Θέλουν να μας διώξουν από τη γη μας για να πάρουν οι ξένοι τις περιουσίες» λένε  τώρα πολλοί  παραγωγοί του Νομού

Ρεπορτάζ: Κώστας
Αντωνόπουλος

«Πονοκέφαλο»,  αβεβαιότητα και έντονη αγανάκτηση  προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας, η πτωτική  τιμή που παρατηρείται διαρκώς στο λάδι, που πλέον πωλείται  κοντά στα 2 ευρώ!

Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει στους χιλιάδες παραγωγούς να αισιοδοξούν για  ανάκαμψη στην τιμή του ελαιολάδου, τη στιγμή που οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί λόγω και της οικονομικής ανέχειας, αναγκαστικά το αφήνουν στα ελαιοτριβεία εισπράττοντας  σήμερα 2,15-2,20 ευρώ  το κιλό…

Τα μηνύματα που φτάνουν από όλες τις περιοχές του Νομού είναι  αρνητικά  για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον «πράσινο χρυσό»,  που φέτος δυστυχώς  δεν …επιβεβαιώνει το όνομά του κυρίως εξαιτίας  σκοπιμοτήτων στη αγορά,  που οδήγησαν τις τιμές στα «Τάρταρα».

Παντού  επικρατεί  απογοήτευση  για το γεγονός ότι από την μια πλευρά υπάρχουν σημαντικές ποσότητες ελιών και σε καλή ποιότητα και   από την άλλη δεν καλύπτονται ούτε τα βασικά έξοδα για την αποκομιδή τους!

Για πολλούς από τους κατόχους των ελαιόδεντρων, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου αποτελεί πραγματική «σπαζοκεφαλιά», αφού παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως όσον αφορά τους ντόπιους που  δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την εξασφάλιση μεροκάματου…

Κάτι ανάλογο συμβαίνει πάντως και σε γειτονικούς νομούς (Μεσσηνία, Αρκαδία, Αχαία κλπ.), όπου η  πώληση του λαδιού είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορία, περιμένοντας οι παραγωγοί να υπάρξει καλύτερη τιμή.

Ωστόσο  σύμφωνα με πληροφορίες, παραγωγοί σε περιοχές της Ηλείας έχουν έλθει σε επαφή με εμπόρους σε άλλες περιοχές (λ.χ. Αιτωλοακαναρνία, Λακωνία), επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν περισσότερο ικανοποιητικές τιμές  για το λάδι.

Από την πλευρά τους αρκετοί κάτοχοι ελαιοτριβείων  συστήνουν στους πελάτες τους να αναμένουν για πιθανή ανάκαμψη στις τιμές, που χρονικά όμως  προσδιορίζεται εντός του ερχόμενου …καλοκαιριού!

Δηλώσεις παραγωγών για το λάδι:

Παν. Γιαννόπουλος, παραγωγός -πρόεδρος Άσπρων  Σπιτιών

«Οι τιμές για το λάδι είναι καθηλωμένες,  πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασύμφορη η φετινή παραγωγή, τη στιγμή που και τα έξοδα για την ελαιοσυγκομιδή είναι μεγάλα.

Ταυτόχρονα  δεν υπάρχουν και εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο»

Γιώργος Ρηγόπουλος, παραγωγός-πρόεδρος Τ.Κ. Καυκανιάς

«Η τιμή για το λάδι φέτος είναι απαράδεκτη. Από τη μια πλευρά θα βγάλουμε ποσότητα καλή, η οποία όμως δεν καλύπτει τίποτα οικονομικά.

Διαπιστώνουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μας διώξουν από τη γη μας, για να φύγουν δηλαδή οι νέοι και να πωληθούν οι περιουσίες σε ξένα χέρια.

Παντού υπάρχει αγανάκτηση στους παραγωγούς, τη στιγμή που το λάδι θα έπρεπε να πωλείται πάνω από 3 ευρώ».

Νίκος Παπαγιώργος, παραγωγός Ν. Φιγαλεία

«Αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης στο ελαιοτριβείο ανέρχεται  σε 2,15 ευρώ.

Είναι πολύ χαμηλή, αλλά δυστυχώς οι παραγωγοί λόγω ανέχειας  πουλάνε το λάδι σε εξευτελιστική τιμή.

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τα συνεργεία μαζέματος του καρπού, αφού  δεν συμφέρει κανέναν να παίρνει μισιακές τις ελιές».

Σπύρος Νικολακόπουλος, παραγωγός Μακρίσια

«Θα έπρεπε  το κράτος να βρει λύση στο πρόβλημα της πολύ χαμηλής τιμής στο λάδι, κάτι όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες.

Μόνο έτσι θα μπορούσαν  οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, που και φέτος  εξανεμίζεται».



Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top