20 Ιαν 2020
0 σχόλια

Ηλεία: Στο έλεος του παγετού οι καλλιέργειες

Ηλεία: Στο έλεος του παγετού οι καλλιέργειες
Έντονα προβλήματα δημιουργήθηκαν από το δριμύ ψύχος σε πολλές περιοχές της Ηλείας


Σε δεινή θέση βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από  το παρατεταμένο ψύχος που παρατηρείται εδώ και σημαντικό χρονικό  διάστημα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο   σε αρκετές παραγωγικές τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς επίσης  και σε άλλα σημεία του Νομού  όπου το προηγούμενο διάστημα  παρατηρήθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα από το δριμύ ψύχος.

Πιο ευάλωτες παρουσιάστηκαν στον παγετό διαρκείας οι ελαιοκαλλιέργειες, τόσο όσον αφορά τη φετινή παραγωγή που  δεν είχε μαζευτεί, αλλά και τις επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν όσον αφορά  την καρποφορία τους, σε λίγες εβδομάδες…

Ήδη στον εν λόγω δήμο  μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου γίνονται αιτήσεις για καταστροφές στις ελιές από τον παγετό, κυρίως όσον αφορά τις Τ.Κ. Μακρισίων, Καλυβακίων και Κ. Σαμικού, με το αιτιολογικό της   σημαντικής μείωσης της παραγωγής καθώς και των επιπτώσεων στην καρποφορία.

«Η πτώση του παγετού φέτος ήταν περισσότερη από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός έχει επιπτώσεις  στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο. 

Ταυτόχρονα η ανομβρία που υπάρχει πλήττει ακόμα περισσότερο τις καλλιέργειες, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για πιθανές έντονες βροχοπτώσεις το μήνα Μάιο» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Παν. Γριβάκης.

Τα πορτοκάλια

Εξάλλου ταυτόχρονα  με τις ελιές, έντονα προβλήματα παρατηρούνται και με τα εσπεριδοειδή, η παραγωγή των οποίων φέτος παρουσιάζεται μειωμένη, λόγω και  των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί  τους εσπεριδοπαραγωγούς, οι οποίοι και πέρυσι αντιμετώπισαν  έντονα οικονομικά προβλήματα.

«Οι επιπτώσεις από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα εμφανείς, αφού φέτος η παραγωγή είναι μικρή» υπογράμμισε ο παραγωγός  και αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Παν. Βασιλόπουλος.

Στο μεταξύ η πιθανή επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί με τον παγετό, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία  στους παραγωγούς, για ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής.

« Βρισκόμαστε σε διαρκή ανησυχία μήπως και χαθεί εντελώς η παραγωγή μας, η οποία μέχρι τώρα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες» εξήγησε ο παραγωγός και πρ. πρόεδρος των Μακρισίων κ. Αθ. Δάγλαρης.

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top