20 Φεβ 2020
0 σχόλια

Νέα Φιγαλεία: Η έντονη βροχή δε χάλασε τη παράδοση της Τσικνοπέμπτης

Νέα Φιγαλεία: Η έντονη βροχή δε χάλασε τη παράδοση της Τσικνοπέμπτης
Λύκειο Νέας Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας τσίκνισαν μαζί (Pic)


Τσικνοπέμπτη σήμερα και σύμφωνα με το έθιμο οι ψησταριές παίρνουν φωτιά σε κάθε γειτονιά και γεμίζουν με ποικιλίες κρεατικών.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Αυτό έγινε και σήμερα στην Νέα Φιγαλεία παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη βροχή, όπου,από νωρίς το πρωί οι ψησταριές πήραν φωτιά σε διάφορα σημεία της κωμόπολης όπως πχ στο Cafe Centro, το Κρεοπωλείο Κουκλαμάνη κτλ

Φωτιά πήραν και οι ψησταριές στα σχολεία της Νέας Φιγαλείας με τους μαθητές να τηρούν το έθιμο, τους διευθυντές των σχολείων να ψήνουν δεκάδες σουβλάκια και τους προέδρους των συλλόγων γονέων να συμβάλουν στο έργο του ψησίματος.

Μάλιστα το Λύκειο Νέας Φιγαλείας γιόρτασε μαζί με το Λύκειο της Ανδρίτσαινας το έθιμο αφού το δεύτερο επισκέφθηκε τη Νέα Φιγαλεία στα πλαίσια των φιλικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει τα σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Νέα Φιγαλεία δεν είχε πολύ κόσμο σήμερα,όπως άλλες χρονιές λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε από το πρωί.

Φωτιά πήραν οι ψησταριές στα Πετράλωνα και το Λέπρεο με τους κατοίκους να απολαμβάνουν ποικιλίες κρεατικών και ντόπιο κρασί.

Θάνος Χουλιάρας-#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top