25 Μαρ 2020
0 σχόλια

Η Εταιρεία που άναψε την σπίθα για την Επανάσταση του 1821 και o αφανής αγωνιστής της Ηλείας (φωτος)

Η Εταιρεία που άναψε την σπίθα για την Επανάσταση του 1821 και o αφανής αγωνιστής της Ηλείας (φωτος)
*Πρωτεργάτης και συνιδρυτής της ο Ηλείος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος που συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση και προετοιμασία της για τον εθνικό ξεσηκωμό




Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος

Αρχισυντάκτης στο skalistiri.news – Ιστορικός

και Οργανωτικός Υπεύθυνος του Συλλόγου

Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης

(skalistirinews@gmail.com)
H Φιλική Εταιρεία προετοίμασε το έδαφος για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Με το συνωμοτικό δίκτυο που διέθετε κατάφερε να οργανώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες αλλά και αυτούς που ζούσαν στο εξωτερικό και να ανάψει την σπίθα για τον εθνικό ξεσηκωμό που δεν άργησε να έρθει.

Βασικοί πρωταγωνιστές της υπήρξαν οι τέσσερις ιδρυτές της Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Ηλείος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και ο Εμμανουήλ Ξάνθος που συνέβαλαν τα μέγιστα για την άρτια οργάνωσή της.

Χάρη στο μεθοδικό και αθόρυβο έργο των Φιλικών, η Εταιρεία κατάφερε να προετοιμάσει το έδαφος και να εμφυσήσει στους σκλαβωμένους Έλληνες το μήνυμα για ελευθερία έστω και με το τέχνασμα της Αόρατης Αρχής και της Κραταιάς Δύναμης που κρύβονταν υποτίθεται από πίσω της και εννοούνταν η μεγάλη ομόδοξη Ρωσική Αυτοκρατορία. Το τέχνασμα πέτυχε και η Ελληνική Επανάσταση δεν άργησε να ξεσπάσει.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της Εταιρείας είχε ο Ηλείος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος από την Ανδρίτσαινα που η συμβολή και η δράση του δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που θα έπρεπε από την Ελληνική ιστοριογραφία.

Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος:
Η «ήρεμη δύναμη» της Φιλικής Εταιρίας
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (1790-1854) ήταν ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα περίπου το 1790 και καταγόταν από φτωχή οικογένεια.

Το 1818 ξενιτεύτηκε μαζί με την οικογένειά του στη Σμύρνη ενώ αυτός θα φοιτήσει για λίγο καιρό σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στην Οδησσό, όπου θα εργαστεί στο μαγαζί του Αθανάσιου Σέκερη και θα έρθει σε επαφή με τον Σκουφά, ο οποίος και θα τον μυήσει στη Φιλική Εταιρεία.

Δείτε όλο το άρθρο στο: skalistiri.news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top