22 Απρ 2020
0 σχόλια

Άγιος Γεώργιος Καλίδονας: Αντιστέκεται στην φθορά του χρόνου 182 χρόνια για να μας θυμίζει άλλες εποχές!

Άγιος Γεώργιος Καλίδονας: Αντιστέκεται στην φθορά του χρόνου 182 χρόνια για να μας θυμίζει άλλες εποχές!
Χρονολογία αδείας ανεγέρσεώς της 7 Μαρτίου 1838
 

από την Εκκλησιαστική Γραμματεία της Επικράτειας της Αθήνας, κατόπιν εισηγήσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Μακίστου ( η Καλίδονα ήταν τότε έδρα Δήμου), και πάρθηκε ομόφωνα απόφαση με αριθ. 681, τα δε έξοδα ανέγερσης υπολογίστηκαν στις 1000 δρχ. και αποφασίστηκε αυτά να καταβληθούν από τους κατοίκους. 

Το δε πρακτικό υπογράφεται από τους Φώτη Γραμματικόπουλου, Τζιάρο Παναγιώτη, Θανάση Πούρνο, Αναγνώστη Χριστοδουλόπουλο και Δήμο Μποφίλη. 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετικό έγγραφο που ευρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Τα στοιχεία αυτά μας τα προσέφερε ο εκλεκτός πατριώτης από την Μίνθηλβαινα) Αγαθοκλής Παναγούλιας, ο οποίος ασχολείται με την ιστορία της επαρχίας Ολυμπίας και μακάρι να τον μιμηθούν και άλλοι και ο καθένας να γίνει ερευνητής , της ιστορίας του τόπου του. 

Οι Καλιδοναίοι τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε να έχει υγεία , κουράγιο , μεράκι και το ενδιαφέρον του για την ιστορία μας, να γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι ένα πολιτιστικό μνημείο για το χωριό μας, αλλά και κατ επέκταση ολοκλήρου του Δήμου Ζαχάρως

Η πολιτεία θα πρέπει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να αναδειχτούν τέτοια πολιτιστικά μνημεία, ώστε να προσελκύουν επισκέπτες. 

Ας μην ξεχνάμε ότι διοργανώνονται εκδρομές και επισκεπτόμαστε παλιές εκκλησίες σε άλλα μέρη της χώρας μας, και θαυμάζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό άλλων εποχών. 

Γιατί να μην προσπαθήσουμε και εμείς εδώ να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά;;;……..

Το φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε είναι από το εσωτερικό της εκκλησίας μας , από την γιορτή του Αγ. Γεωργίου τα παλιά χρόνια και παρέες από το πρώτο ημερήσιο πανηγύρι στην περιοχή, που γίνονταν στην πλατεία της Καλίδονας από τα καφενεία του χωριού με οργανοπαίχτες από το χωριό μας και από άλλα χωριά.

Το πέτρινο καμπαναριό, με τις μπρούτζινες καμπάνες κρεμασμένες σε ατόφιους κορμούς βελανιδιάς

Πολλές γενιές άκουσαν τους αρμονικούς της χτύπους..

Στη χαρά, στη λύπη, στην ειρήνη , στον πόλεμο, αλλά ειδοποιούσε και τους μαθητές , γιατί δεν υπήρχαν ρολόγια, να πάνε στο σχολείο..!

Το προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγ. Γεωργίου που χρονολογείται το 1870.

Η θέση για τον Πολυέλαιο σπάνια διακόσμηση!
Από την οροφή του του ναού, χρώματα ανεξίτηλα ..
Το δάπεδο με ατόφιες πλάκες χωρίς αρμούς..
Ο Γυναικωνίτης, το παγκάρι, η θέση των επιτρόπων και οι παλιές καρέκλες στέκονται πικραμένες αναπολώντας τους χριστιανούς που επι σειρά ετών τους υποδέχονταν...
Πάνω στην ωραία πύλη δεσπόζει η όμορφη και γλυκιά μορφή του Χριστού. Μας ευλογεί και μας διδάσκει υπομονη και θάρρος για να νικήσουμε κάθε Γολγοθά στη ζωή μας....
Ασημένιο καντήλι 1925, Δωρητής Σταυρόπουλος
Η ξύλινη οροφή, με τα αναγλυφα λουλούδια, όλα με το χέρι ,στο κέντρο του ναού κρέμεται πολυέλεος με κρυστάλλινες γιρλάντες. Οι λαμπάδες γύρω γύρω λειτουργούσαν με λάδι και σκόρπιζαν άπλετο φως.
Παλιά ξύλινα στασίδια....




Τριανταφυλλιά Νιάρχου. Δείτε περισσότερα εδώ: Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top