30 Απρ 2020
0 σχόλια

Ηλεία: Ρωμαϊκά λουτρά που ζητούν αξιοποίηση στην περιοχή της Δαφνούλας

Ηλεία: Ρωμαϊκά λουτρά που ζητούν αξιοποίηση στην περιοχή της Δαφνούλας
Προκειμένου να καταστούν πόλος έλξης για τους επισκέπτες


Αναγκαία κρίνεται  η  αξιοποίηση εντυπωσιακών  αρχαιολογικών  χώρων, που στο μέλλον δύνανται να αποτελέσουν «πόλο έλξης» ειδικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ηλείας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους χώρους είναι και τα  ρωμαϊκά λουτρά  στη Δαφνούλα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφάνεια, παρά τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Λίγο πριν από τις πυρκαγιές του 2007, ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται πλησίον από το μικρό ποτάμι «Μαυρόρεμα» όπου στο μακρινό παρελθόν λειτουργούσαν τα λουτρά, ήλθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Στο σημείο σώζονται   τα  κουφάρια ρωμαϊκών λουτρών,  τα οποία μαρτυρούν  μια εποχή που υπήρχε άνθηση του πολιτισμού στην περιοχή.

Έκτοτε ωστόσο δεν υπήρξαν  παρεμβάσεις για την ανάδειξη των εγκαταστάσεων, που κάποτε λειτουργούσαν με …σύγχρονο τρόπο για την εποχή τους!

Αντίθετα ο επισκέπτης που θέλει να τα δει από κοντά,  το πιο πιθανό είναι να μπερδευτεί στην περιοχή, αφού δεν υπάρχουν  ενημερωτικές πινακίδες αλλά ούτε δρόμος πρόσβασης , για τον οποίο  απαιτείται η παραχώρηση μικρών εκτάσεων από τους κατόχους γειτονικών ιδιοκτησιών.

Την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης   του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην «καρδιά» της επ. Ολυμπίας, έχουν επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν επιστήμονες και  τοπικοί φορείς, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο λόγω της απουσίας απαραίτητων πιστώσεων   από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ωστόσο  με τη μέριμνα  και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων  είναι απαραίτητη η ανάδειξή τους, όπως και των υπόλοιπων μνημείων,  με στόχο να αλλάξει και η εικόνα ερήμωσης που παρατηρείται επί σειρά στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση κονδυλίου από το πρόγραμμα leader της ΑΝ.ΟΛ. για την αναστήλωση του αρχαίου Αίπυ στην Πλατιάνα, ενώ  ανάλογες δράσεις θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αξιοθαύμαστα μνημεία της αρχαιότητας, που  μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί.


Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top