2 Απρ 2020
0 σχόλια

Ηλεία: “SOS” από αγρότες και κτηνοτρόφους

Ηλεία: “SOS” από αγρότες και κτηνοτρόφους
Φόβος και ανασφάλεια επικρατεί στους παραγωγούς της Ηλείας, εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει λόγω κορωνοϊού


Έντονη ανησυχία αλλά και αγωνία  παρατηρείται στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, αναφορικά με  τις εξελίξεις αλλά και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση λόγω  του κορωνοϊού.

Μπορεί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή να είναι η αντιμετώπιση της φονικής νόσου, αλλά ως ιδιαίτερα κρίσιμο  χαρακτηρίζεται το γεγονός  της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ειδικά σε μια εποχή που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση που βιώνουμε από τον κορωνοϊό.

Ήδη σε λίγες εβδομάδες και στην Ηλεία  θα είναι έτοιμη η φετινή παραγωγή καρπουζιών θερμοκηπίου, τα οποία επί το πλείστον  εξάγονταν στη γειτονική Ιταλία,  που αυτή τη στιγμή όμως πλήττεται σε  τεράστιο βαθμό από το θανατηφόρο ιό…

Έτσι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τα καρπούζια αλλά και τα κηπευτικά που είναι προς συγκομιδή   και αυτή την περίοδο δεν παρουσιάζουν καθόλου ζήτηση  για εξαγωγή.

Συγχρόνως μέχρι στιγμής, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις (λ.χ. αλιεία), οι  περισσότεροι  παραγωγικοί τομείς  της υπαίθρου δεν έχουν ενταχτεί στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με συνέπεια να είναι  διάχυτη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι  γύρω από την επιβίωση των αγροτών και κτην οτρόφων.

Επίσης πρωταρχικής σημασίας ζήτημα αποτελεί και η προστασία των  παραγωγών, οι οποίοι επί το πλείστον  εργάζονται  σε οικογενειακό περιβάλλον και εφόσον νοσήσουν είναι ορατός ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού σε όλη την οικογένεια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μεγάλη αβεβαιότητα εξάλλου επικρατεί  όσον αφορά και τον προγραμματισμό για καλλιέργειες, προκειμένου να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση, εφόσον παραταθεί  η διάρκεια της πανδημίας και προκύψουν επισιτιστικά προβλήματα, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

Για όλα τα παραπάνω πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις εκ μέρους των αρμοδίων της κυβέρνησης, πράγμα που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους.

Τι δήλωσαν εκπρόσωποι των παραγωγών στην Ηλεία

Χρ. Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας

«Οι παραγωγοί φοβούνται εάν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. Τα καρπούζια του θερμοκηπίου σε 15 ημέρες θα βγούνε και αν η  Ιταλία έχει κλείσει τα σύνορα που θα πουληθούν; 

Πολύς  κόσμος στο Νομό έχει βάλει και τα πρώιμα τα καρπούζια που συνήθως πάνε Ιταλία και Γερμανία, τέλος Απριλίου με αρχές Μάη που θα βγούνε. 

Συγχρόνως τα κηπευτικά τα πετάνε αφού δεν έχουν ζήτηση και  τα κολοκύθια δεν εξάγονται αυτή τη στιγμή σε  Λεχαινά, Μυρσίνη κλπ.

Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι σε μια αμφιβολία, τα έξοδα έχουν γίνει και κανείς δε γνωρίζει αν θα πουλήσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος που  για όλους λέει αλλά για τους αγρότες τίποτα.

Οι αγρότες  αυτή τη στιγμή καλλιεργούν, θα πουλήσουν όμως; Βρισκόμαστε σε αμφιβολία μεγάλη και από πλευράς υγειονομικών μέτρων. 

Παράλληλα ζητάμε να δοθεί η στρεμματική ενίσχυση του 2019 για την κορινθιακή σταφίδα, αφού έχουν δώσει για όλα τα υπόλοιπα αλλά όχι γι’ αυτήν».

Χρήστος Γιαννόπουλος, στέλεχος  ΟΑΣΗ

«Σε πολλά προϊόντα έχει μειωθεί πάρα πολύ η καλλιέργεια, με αποτέλεσμα έχουν γίνει ελλειμματικά στην Ελλάδα και τώρα δεν υπάρχει ο χρόνος αναπλήρωσης,  ενώ αν συνεχίσει  η απαγόρευση για τον κορωνοϊό  θα υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των εισαγωγών.

Τώρα θα πρέπει να δούμε το κάθε προϊόν με το χρόνο συγκομιδής, γιατί είναι η προεργασία που κάνεις, η εγκατάσταση στο χωράφι και μετά  ο χρόνος για να ωριμάσει. 

Δεν έχει  γίνει κάποιος σχεδιασμός  συν του ότι έχεις προϊόντα που πηγαίνουν προς τα έξω. Τώρα τα αποθέματα στο λάδι δεν τα έχουν στην πλειοψηφία τους οι αγρότες στα χέρια τους, αλλά οι έμποροι.

Κανείς δε γνωρίζει η  εγχώρια αγορά πόσο λάδι θέλει, πως θα το διαθέσουν στην αγορά και σε ποιες τιμές.

Στην κτηνοτροφία θα υπάρξει πρόβλημα και αν δεν μετακινηθεί ο κόσμος τον Απρίλιο λόγω του κορωνοϊού, οι οικογένειες  δεν θα βρεθούν μαζί και δεν θα αγοράσουν τις ποσότητες από αμνοερίφια που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα σούπερ μάρκετ  έχουν κάνει εισαγωγές από το εξωτερικό, αυτά δεν τα γνωρίζουμε τα στοιχεία και  έχουν κάνει ελέγχους.

Επίσης υπάρχει σποροπαραγωγή σε απόθεμα, ώστε αν χρειαστεί εμείς οι αγρότες να πέσουμε με τα μούτρα να παράξουμε προϊόντα, τα οποία όμως θα αφήσουν και το εισόδημα εκείνο που θα μπορέσουμε να ζήσουμε , εκτός αν τα βάλουμε  για να θρέψουμε τον Ελληνικό λαό να μας το πούνε, αρκεί  όμως να  μας παράσχουν τα φάρμακα.

Ο σχεδιασμός έπρεπε να τον έχουν ήδη κάνει από τότε που είπαν ότι είναι πανδημία και χτυπάει παγκόσμια.

Να υπάρξουν τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στον Ελληνικό λαό να ζήσει και στον αγρότη  να καλλιεργήσει,  να του παρέχουν  τουλάχιστον τα φάρμακα για  φυτοπροστασία, αφού  δε γνωρίζουμε τι αποθέματα από αγροτικά προϊόντα υπάρχουν στην Ελλάδα και παράλληλα να μην υπάρχει αισχροκέρδεια.

Επίσης δεν παίρνουν μέτρα και για τον αγρότη. Αν αρρωστήσει μια οικογένεια αγροτών ποιος θα πάει να δουλέψει, αφού  το 100% των μικρομεσαίων αγροτών  και κάποιοι μεγαλύτεροι είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Αν αρρωστήσει ο ένας  μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα να χάσει την καλλιέργεια. Σε περίπτωση που νοσήσει ο αγρότης να πάρει και αυτός την αποζημίωση σαν τρόπο ασφάλισης της καλλιέργειας».

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top