4 Ιουλ 2020
0 σχόλια

Πώς φτιάχνω χειροποίητα σπιτικά ζυμαρικά χωρίς αυγά (Βίντεο)

Σπιτικά, χειροποίητα ζυμαρικά. Είναι εύκολο να τα φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας, για να έχουμε στο τραπέζι μας ζυμαρικά φτιαγμένα από τα χέρια μας, με υλικά απλά, σε διάφορες γεύσεις και χρώματα!

Είναι μια δημιουργική διαδικασία που μπορούμε να την κάνουμε μόνοι ή να την απολαύσουμε μαζί με την οικογένεια, τα παιδιά μας κτλ.

Τα υλικά για τη ζύμη είναι απλά:

Αλεύρι, χλιαρό νερό και αλάτι.

Με βάση αυτή την απλή συνταγή, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες παραλλαγές στη γεύση και στο χρώμα.

Ξεκινώντας, ας πούμε ότι έχουμε βράσει κάποια λαχανικά, όπως καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, πράσο κλπ. 

Εφόσον είναι καθαρισμένα και πλυμένα, κρατάμε το ζωμό και ακολουθούμε την εξής συνταγή:

1,5 κούπα άσπρο σκληρό αλεύρι
1/2 κούπα ζωμό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Θα χρειαστούμε ακόμα:

Μια ικανή επιφάνεια εργασίας, για ν' ανοίξουμε λεπτό φύλλο
Έναν πλάστη ή βέργα
Κρεμάστρες ρούχων

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και το αλάτι, και ύστερα, ρίχνουμε τον ζωμό χλιαρό.

Ζυμώνουμε ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη που θα είναι εύπλαστη μεν, σφιχτή δε. Δηλαδή, η ζύμη μας πρέπει να πλάθεται εύκολα αλλά να μην κολλάει καθόλου στα χέρια ή στην επιφάνεια εργασίας ή στον πλάστη.

Ζυμώνουμε λοιπόν καλά, ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι, και πασπαλίζουμε αν τυχόν εξακολουθεί να κολλά. Φτιάχνουμε μια μικρή μπάλα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο, τυλιγμένη σε μεμβράνη.

Την χωρίζουμε στα δύο, για να μας φτάσει ο χώρος να ανοίξουμε λεπτό φύλλο. Το υπόλοιπο, το αλευρώνουμε ελαφρά και το τυλίγουμε πάλι στην μεμβράνη.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι κάθε φορά που το γυρνάμε.

Το ζυμάρι έχει την τάση να μαζεύει καθώς το ανοίγουμε. Αν πασπαλίζουμε με λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ καθώς ανοίγουμε, αυτό βοηθά να μην συρρικνώνεται.

Το φύλλο μας είναι εντάξει όταν φτάσει να είναι πολύ λεπτό αλλά και γερό, να μην σκίζεται δηλαδή ή ανοίγει τρύπες καθώς το γυρίζουμε

Αυτό είναι κιόλας σημάδι ότι η ζύμη μας έχει πετύχει στην σύστασή της.

Αν έχετε και σας βολεύει η συσκευή με τους κυλίνδρους για τα ζυμαρικά, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε φυσικά, αλλά εδώ δείχνουμε πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε αν έχουμε απλά και μόνο με μια επιφάνεια εργασίας και πλάστη. 

Συνεχίζουμε: Μόλις το φύλλο μας πάρει το σωστό πάχος, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνειά του και κυλάμε τον πλάστη, τυλίγοντάς το απαλά γύρω του, προσέχοντας να μην κάνει ζάρες και τσακίσεις.

Ύστερα, το τραβάμε μαλακά, κι επειδή η επιφάνεια που τυλίχτηκε στον πλάστη ήταν αλευρωμένη, βγαίνει εύκολα.

Το ακουμπάμε έτσι διπλωμένο στην επιφάνεια εργασίας, και με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζουμε να το κόβουμε σε μικρές λωρίδες, στο πάχος που θέλουμε να έχουν τα ζυμαρικά μας.

Ξετυλίγουμε μία-μία λουρίδα και την κρεμάμε σε μια κρεμάστρα.

Όταν τα κρεμάσουμε όλα, αφήνουμε την κρεμάστρα σε θερμό μέρος (π.χ. πάνω από ένα καλοριφέρ) σκεπασμένη με ένα τούλι ή λεπτό ύφασμα. 

Το καλοκαίρι φυσικά, όπου και να την αφήσουμε, θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα.

Μια ακόμα απόδειξη ότι η ζύμη μας έχει πετύχει, είναι όταν ξεδιπλώνουμε κάθε λωρίδα, να μην σπάει.

Τα σπιτικά ζυμαρικά μπορούμε να τα μαγειρέψουμε απευθείας μόλις τα φτιάξουμε, νωπά, ή να τα αφήσουμε να ξεραθούν. Αν στεγνώσουν καλά-καλά, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για πολλούς μήνες μέσα σε νάυλον σακουλίτσες.

Αν δεν φτιάξουμε όλη τη ζύμη μεμιάς, την αφήνουμε τυλιγμένη στην μεμβράνη, μέσα στο ψυγείο και την φτιάχνουμε ύστερα από μερικές μέρες.
Αν θέλουμε τώρα να βάλουμε περισσότερο χρώμα στα ζυμαρικά μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε διάφορες παραλλαγές. Ορίστε μερικές:

Με ζωμό παντζαριού:

Βράζουμε ένα παντζάρι καθαρισμένο και πλυμένο και κρατάμε το χρωματισμένο νερό.

Με την ίδια αναλογία, όπως παραπάνω, φτιάχνουμε τη ζύμη μας. Θα βγουν ελαφρά ροζ/σομόν.

Ολικής αλέσεως:
Ακολουθούμε περίπου την ίδια αναλογία,

1,5 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 κούπα ζωμό λαχανικών ή παντζαριού
1/2 κουταλάκι αλάτι

Το αλεύρι ολικής αλέσεως έχει μια τάση να λασπώνει, γι' αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα κατά το ζύμωμα

Πιέστε τα δάχτυλα στο ζυμάρι και αν κολλάει, προσθέστε αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά.
Ακολουθούμε την ίδια παραπάνω διαδικασία.

Με σπανάκι και πράσο

Αν θέλουμε να προσθέσουμε και μέρος του ίδιου του λαχανικού εκτός από τον ζωμό, κάνουμε ως εξής:

Βράζουμε καλά 3-4 φύλλα σπανάκι και 1 κομμάτι πράσο

Κρατάμε το ζουμί, και λιώνουμε με ένα πηρούνι το σπανάκι και το πράσο, να γίνει πουρές.

Επειδή όταν βάζουμε πολτοποιημένο λαχανικό μέσα στη ζύμη, αυτή γίνεται πιο κολλώδης, θέλουμε περισσότερο αλεύρι:

2 κούπες άσπρο σκληρό αλεύρι
1/2 κούπα ζωμό
2 κουταλιές πολτοποιημένο σπανάκι/πράσο
1/2 κουταλάκι αλάτι

Ζυμώνουμε καλά όπως παραπάνω, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί, κουταλιά-κουταλιά.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία κι έχουμε τα πρασινωπά ζυμαρικά μας.

Μερικές ακόμα συμβουλές και παρατηρήσεις:

Μπορούμε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν σε ακανόνιστα σχήματα ή τυλιχτά, ή ακόμα να τα κόψουμε σε μικρές χυλοπίτες. 

Μαγειρεύονται απλά, το κάθε χρώμα χωριστά ή όλα μαζί.
Χρειάζονται περίπου 3 λεπτά βράσιμο και είναι έτοιμα.

Αυτή είναι η βασική διαδικασία παρασκευής σπιτικών ζυμαρικών με μια τυπική και δοκιμασμένη αναλογία συστατικών της ζύμης

Στο χέρι σας είναι να αυτοσχεδιάσετε με περισσότερες γεύσεις, χρώματα και σχήματα!

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top