13 Αυγ 2020
0 σχόλια

Ηλεία: Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων εδαφών και αμμωδών εκτάσεων με χοχόμπα

Αναβίωση παλαιότερων καλλιεργειών που έγιναν σε Άγιο Ηλία, Σπιάντζα και Λάλα - Τι επισημαίνει ο Διευθυντής Δασών Ηλείας

Ενθαρρυντική είναι η παρουσία φυτών χοχόμπας στην περιοχή του Αγίου Ηλία Πύργου, όπου παλαιότερα εκ μέρους του Δασαρχείου Πύργου είχε δημιουργηθεί ένα μικρό φυτώριο, μαζί με τις περιοχές Σπιάντζας και Λάλα.

Για την ύπαρξη των φυτών χοχόμπας, που είχε στείλει στο παρελθόν το  Ινστιτούτο υποτροπικών φυτών στα Χανιά, ο Διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος, αναφέρει τα εξής:

«Αρχικά τα φυτά εγκαταλείφθηκαν και με έκπληξη σε περιοδεία μου σαν Διευθυντής βρήκα λίγα εναπομείναντα δενδρύλλια χοχόμπας πριν λίγους μήνες στο Αγ. Ηλία.  

Αμέσως τα ξεβοτάνισα με έναν εργάτη, έριξα λίπασμα τα πότισα, κλάδευσα τα ξερά κλαδιά και σήμερα παρουσιάζω λίγους καρπούς από τα θηλυκά δένδρα που ωριμάζουν αργότερα. 

Έχω σχεδιάσει να καλύψω όλη την αμμώδη γυμνή περιοχή δηλαδή κάποια μεγάλα διάκενα μεταξύ των παλιότερων αναδασώσεων,  με θαλάσσια Πεύκη και κουκουναριά. 

Όπως είχα γράψει σε άρθρο μου,  η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων εδαφών, αμμωδών εκτάσεων αποτελεί μια θαυμάσια τεχνοκρατική πρόταση και για αναξιοποίητες δημοτικές εκτάσεις με τεχνητά δάση χοχόμπας με πολλαπλά οφέλη και χρήσεις όχι μόνο για το ευνοϊκό μικροκλίμα της περιοχής και το μετριασμό των κλιματικών αλλαγών, αλλά και την παραγωγή προϊόντων βιοντίζελ, λάδι χοχόμπας για κινητήρες στα αεροσκάφη και για καλλυντικούς  σκοπούς. 

Επίσης αυξάνουμε την απασχόληση και διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση και ανορθώνουμε την δασική οικονομία, διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δάση δεν σημαίνει μόνο ξύλο».


Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top