4 Αυγ 2020
0 σχόλια

Ξανά από την αρχή για τους δασικούς χάρτες!


Σωρεία διοικητικών πράξεων καλούνται να προσκομίσουν οι πολίτες στις δασικές υπηρεσίες, στα πλαίσια της νέας Υπουργικής Απόφασης

Στις  «καλένδες» φαίνεται να  οδηγούνται οι δασικοί χάρτες και στην Ηλεία,  μετά την υποχρέωση μεγάλου αριθμού  πολιτών να  προσχωρήσουν στη συλλογή και κατάθεση  πολλαπλών διοικητικών πράξεων, στα πλαίσια της προθεσμίας του ενός μηνός που ορίστηκε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις , η οποία λήγει στα τέλη του Αυγούστου!

Στο διάστημα αυτό και στα πλαίσια της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2773/Β/8-7-2020, θα πρέπει να καταγραφούν και να τακτοποιηθούν  οι πράξεις της διοίκησης (διοικητικές πράξεις), με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975 με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος, ουσιαστικά η διαδικασία για πολλούς δικαιούχους δασικών χαρτών ξεκινάει από την αρχή, αφού θα πρέπει να  προσκομίσουν τις ατομικές διοικητικές πράξεις που κατέχουν προκειμένου να ελεγχθούν και συγχρόνως να απευθυνθούν μηχανικούς ή δασολόγους  προκειμένου να προσδιορίσουν τις πράξεις αυτές.

Συγχρόνως εφόσον έχουν προβεί σε αντιρρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν ξανά τα στοιχεία που διαθέτουν, την ώρα που  βαίνουν προς αλλαγές οι επιτροπές των αντιρρήσεων, που στο εξής θα στελεχώνονται κυρίως από δικηγόρους και μηχανικούς!

«Όλα αυτά που γίνονται ξανά από την αρχή,  σημαίνει  μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου, τη στιγμή που  και ο χρόνος ο οποίος δεν είναι αρκετός. 

Δεν μπορούμε σε ένα μήνα  να τακτοποιήσουμε αυτά λόγω και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού σε όλες τις δασικές υπηρεσίες και το θεωρώ απίθανο να προλάβουμε την ημερομηνία το 2021 που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για  να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες. 

Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί παραπέμπονται στις καλένδες, αφού είναι αδύνατον να περπατήσουν όλα αυτά τα πράγματα. 

Η υπουργική απόφαση πάσχει από θέματα συνταγματικότητας και διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις θα κάνουν προσφυγές, αφού , σε πολλά σημεία αντιφάσκει και με το Νόμο 4685/2020 που ήλθε να τον ερμηνεύσει και πολλές φορές έρχεται σε αντίφαση» υπογράμμισε ο κ. Κορισιάνος.

Οι διοικητικές πράξεις

Με ανακοίνωση-πρόσκληση η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, καλείτους ενδιαφερόμενους, που αφορούν οι διοικητικές πράξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 6 και της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, να προσκομίσουν στο διάστημα του ενός μηνός (που ήδη «τρέχει»), τις σχετικές πράξεις.

Αναλυτικότερα οι σχετικές διοικητικές πράξεις, που αφορά η παρούσα, μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

Α. περίπτωση ζ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 998/1979

Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής, εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες.

Aποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού ως προϋφισταμένου του έτους 1923, πράξεις της Διοίκησης περί χαρακτηρισμού οικισμού ως προϋφισταμένου του έτους 1923, αποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων.

Πράξεις οριοθέτησης καθώς και πράξεις πολεοδόμησης - ρυμοτόμησης και τα διαγράμματα αυτών, των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ήτοι Βιομηχανικών Περιοχών, που οργανώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4458/1965 (Α’ 33), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 742/1977 (Α’ 319), ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεων και άλλων μορφών Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ).

Ισχύουσες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, οικοδομικές άδειες ή άλλες άδειες ή διοικητικές πράξεις που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), συνοδευόμενες από βεβαιώσεις ή άλλα έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμοδίου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, ότι τα ακίνητα των ως άνω εγκαταστάσεων δεν εμπίπτουν σε δάσος ή δασική έκταση.
 
-Β. παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979

Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που επελήφθησαν (παραχωρηθέντα κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), οι οποίες απέδωσαν αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας.

Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, οι οποίες φέρουν διακριτό αριθμό τεμαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας ή Νομάρχη, εκδοθείσες κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 του από 3.9.1924 νομοθετικού διατάγματος που κυρώθηκε με το άρθρο Μόνο του ν. 3250/1924 (Α΄ 324), με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτμηση - αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα.

Άδειες του Υπουργού Γεωργίας για σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα.

Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων.

Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό μητρώο), στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από πράξεις της Διοίκησης, με παραπομπή σε αυτές.
Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις εκτάσεων με σκοπό την βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη ή άδειες εγκατάστασης παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων ή τουριστικών μονάδων και σχετικές άδειες λειτουργίας τους, ανεξαρτήτως του οργάνου από το οποίο εκδόθηκαν κ.α…

Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top