7 Αυγ 2020
0 σχόλια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ»: H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει» σε ταινία – ντοκιμαντέρ

Το skalistiri.news σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα του φιλόδοξου ντοκιμαντέρ – ταινίας που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα

*Μια φιλόδοξη προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε μετά από την πρωτοβουλία του Συλλόγου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και του Δήμου Πύργου

*Συμμετείχαν ο ιστορικός Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγίας Τριάδος» Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος»

*Η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία του Λάλα που συνέδραμε στην υλοποίηση των γυρισμάτων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θεόδωρος Λάμπρος, Ηλίας Περγαντής, Ιωάννης Μουτσούλας –  Messiniaview, “Η Ζωή στο Χωριό”.

(Στην φιλόδοξη προσπάθεια για την πραγματοποίηση της ταινίας – ντοκιμαντέρ για την Μάχη του Λάλα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Αρμάτων Πατρών και ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας που διακρίνονται σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” της Ηλείας).

Μια πολύ δημιουργική και φιλόδοξη προσπάθεια πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας.

(Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Θανάσης Αναγνωστόπουλος, Θεόδωρος Λάμπρος και Φώτης Βερβίτας σε αναμνηστική φωτογραφία στο δρυοδάσος της Φολόης).

Η προσπάθεια αυτή αφορά την πραγματοποίηση μια ταινίας – ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα την ιστορική Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Μαΐου έως 13 Ιουνίου 1821 στην ομώνυμη περιοχή με την συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας.

Τα γυρίσματα διήρκησαν έναν ολόκληρο μήνα και πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα, όπως στην Νεράϊδα, στο Πούσι, στο Δούκα, στο Λάλα και στο δρυοδάσος της Φολόης.

Απλοί άνθρωποι και κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με την συμμετοχή τους τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και με την διάθεση χώρων όπως παραδοσιακών αρχοντικών για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Μπροστάρης της προσπάθειας η Ι.Μ. Ηλείας-Στήριξη και από τον Δήμο Πύργου

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός “αγκάλιασε” από την πρώτη στιγμή τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” όπου τον συμπεριέλαβε και στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ι.Μ. Ηλείας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση).

Αρωγοί σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» ήταν από την αρχή η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό που «αγκάλιασε» τον Σύλλογο από την πρώτη μέρα δημιουργίας του και τον συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ι.Μ. για το 1821, αλλά  και ο Δήμος Πύργου με τον Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έθεσε ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

(Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στήριξε από την αρχή την προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” αφού όπως ανέφερε βασικός στόχος της Δ.Α. είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού).

Θεόδωρος Λάμπρος:

«Βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι για την ανάδειξη της ιστορίας του 1821στην Ηλεία και όχι μόνο»

Για τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στο Λάλα μίλησε ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος που σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»  ξεκίνησε δυναμικά τις δράσεις του για την ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας του 1821 στην Ηλεία και όχι μόνο. 

Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να πραγματοποιήσουμε μια ταινία – ντοκιμαντέρ με βασικό θέμα την Μάχη του Λάλα – μια από τις σημαντικότερες μάχες που έγιναν στην Ηλεία και που καθόρισε την έκβαση υπέρ των Ελλήνων Επαναστατών στην πολιορκία της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 και την απελευθέρωση της Πελοποννήσου.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αφού είναι το πρώτο που πραγματοποιούμε ως Σύλλογος και η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται στην Ηλεία για αυτό τον σκοπό. 

Αρωγοί μας σε αυτή μας την πρωτοβουλία υπήρξαν η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον Σύλλογό μας και που υποστήριξε ηθικά και οικονομικά αυτό το εγχείρημα και ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που μας στηρίζει σε όλες μας τις προσπάθειες αφού κοινός στόχος μας είναι η ανάδειξη – προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας».

Μεγάλη συμμετοχή από την τοπική κοινωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ταινία – ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Δημιουργός του καναλιού Messiniaview στο youtubeφωτογράφος και κινηματογραφιστής Ιωάννης Μουτσούλας από την Καλαμάτα που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα. 

Συμμετείχαν δεκάδες φίλοι και φίλες, με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα εποχής, πολλά από τα οποία ανήκουν σε σπάνιες συλλογές του 1821.

Δείτε περισσότερα στο: skalistiri.news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top