16 Νοε 2020
0 σχόλια

Στον «αέρα» βρίσκεται η στήριξη ελαιοπαραγωγών για COVID-19

 

Καλούνται να κάνουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν υπολογιστή

Επιφυλάξεις εκφράζονται εκ μέρους εκπροσώπων των αγροτών στην Ηλεία, αναφορικά με τη δυνατότητα που θα υπάρξει για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι ελαιποπαραγωγοί να λάβουν την ενίσχυση των 30 ευρώ ανά στρ,  ως προσωρινή στήριξη σε αυτούς που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλια΄δας κ. Χρ. Βαλιανάτος, στο διάστημα από 15-17 Νοέμβρη θα πρέπει να ανοίξουν κωδικούς οι αγρότες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εν συνεχεία και από 17-24 του μηνός, υποχρεούνται να κάνουν αιτήσεις  στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό. 

Το γεγονός αυτό ωστόσο πρακτικά καθιστά πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη συμμετοχή κυρίως των αγροτών στις ορεινές περιοχές και μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση  στη νέα τεχνολογία των αιτήσεων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά ούτε και δύνανται να κατεβαίνουν με ευκολία στα αστικά κέντρα…

Έτσι για μεγάλο ποσοστό  παραγωγών η όλη διαδικασία βρίσκεται στον «αέρα», με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά ποσά για το Νομό μας…

«Οι αγρότες κυρίως στις ορεινές περιοχές του Νομού, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις μέσω υπολογιστή

Από τη στιγμή που υπάρχει το ΟΣΔΕ που τελείωσε πριν 3 μήνες και  είναι δηλωμένες οι ελιές, πιστεύω ότι  απευθείας ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να πιστώσει τα χρήματα για να τελειώσει το θέμα. Τώρα λέει στους αγρότες να ανοίξετε κωδικούς και μετά να κάνουν αιτήσεις. 

Δηλαδή ένας ηλικιωμένος πρέπει να κατέβει δύο φορές από το χωριό του και που να πάει

Με αυτό τον τρόπο θα χαθούν πολλά χρήματα για το Νομό, διότι  είναι πολύ δύσκολο να κάνουν όλοι αιτήσεις. 

Και με τα καρπούζια και τις πατάτες φοβάμαι ότι τα ίδια θα γίνουν. 

Θα τους αφήσει να κάνουν αιτήσεις και θα είναι δύσκολο να πάρουν όλοι…» τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

Η πρόσκληση του Μέτρου

Να αναφερθεί ότι σε  συνέχεια της έγκρισης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας υπέγραψε την σχετική πρόσκληση του Μέτρου.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης,  όπως αυτή προκύπτει από την  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020. 

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21.

Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης - πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ .

Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης θα υπάρχει αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο εγγραφής…

Πηγή: protinews.com.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top