21 Δεκ 2020
0 σχόλια

Cosmote: «Το 5G είναι εδώ» - ξεκίνησε η εμπορική διάθεση της υπηρεσίας

 

Με ποιες συσκευές θα λειτουργεί το νέο δίκτυο που εξασφαλίζει ταχύτητες 1 Gbps - Ποιες περιοχές θα καλυφθούν έως το τέλος του 2021

Χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση για τους υφιστάμενους συνδρομητές της η Cosmote ξεκίνησε ήδη –με διαφορά… ωρών από την απόκτηση των συχνοτήτων- να διαθέτει υπηρεσίες 5G. 

Πρωτόγνωρες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου (έως και 20-25 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που απολάμβανε μέχρι σήμερα ο συνδρομητής μέσω του δικτύου 4G) μπορούν να εξασφαλιστούν με μοναδική προϋπόθεση ο συνδρομητής να έχει την κατάλληλη συσκευή. 

Είναι, μάλιστα, θέμα λίγου χρόνου να κυκλοφορήσουν στην αγορά και οικονομικές συσκευές μέσω των οποίων οι συνδρομητές θα μπορούν να αξιοποιούν τις πρωτόγνωρες ταχύτητες που μπορεί να εξασφαλίσει το δίκτυο 5G (έως 1 Gbps).

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). 

Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE

Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι

Apple iPhone 12 mini, 

Apple iPhone 12, 

Apple iPhone 12 Pro, 

Apple iPhone 12 Pro Max, 

Samsung Galaxy S20 Ultra, 

Xiaomi Mi10T Pro, 

Xiaomi Mi10T, 

Xiaomi Mi10T Lite, 

Xiaomi Mi10 Pro, 

Xiaomi Mi10. 

Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G. 

(Η λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr).

Για την εμπορική διάθεση του COSMOTE 5G, η COSMOTE αξιοποιεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού 5G που εγκαθίσταται στο δίκτυό της σε συνεργασία με την Ericsson. 

Έχουν αδειοδοτηθεί και ενεργοποιηθεί Σταθμοί Βάσης 5G στα 3,5 GHz (με βάση το ήδη διαθέσιμο φάσμα), που επιτρέπουν πολύ υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. 

Παράλληλα το τεχνολογικά ουδέτερο φάσμα που χρησιμοποιείται και από το COSMOTE 4G, συμβάλλει στην μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G.

To COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. 

Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021

H COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες. 

Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η τεχνολογία 5G

Η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. 

Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα και μελλοντικά θα αλλάξει θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, αφού σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. 

Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. 

Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. 

Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Ένα απτό παράδειγμα στην Ελλάδα θα φανεί ύστερα από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, σχέδιο για το οποίο τα ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ και της Deutche Telecom ενημέρωσαν ήδη τον πρωθυπουργό. 

Τα στελέχη του ΟΤΕ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι θα καλύψουν με δίκτυο πέμπτης γενιάς το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας -2000 χιλιόμετρα- μέχρι το 2023 προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι. 

Αυτό θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. 

Τα στελέχη της Deutsche Telekom επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις 2 δις. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία τόσο για την ανάπτυξη του δικτύου 5G όσο και την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι την πόρτα των νοικοκυριών.


Πηγή πληροφοριών: fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top