30 Μαρ 2021
0 σχόλια

Η Παρουσίαση της πολεμικής σημαίας της Ζούρτσας του 1821

 


200 χρόνια μετά και η πόλης μας βλέπει ξανά την ιστορική ένδοξη σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις 24 ή 25 Μαρτίου 1821 στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου.

Η σημαία, την οποία 200 χρόνια μετά επιμελήθηκε και σχεδίασε με ευλάβεια, αξιολογώντας στοιχεία από διάφορες πηγές αλλά και ιστορικές βιβλιοθήκες, επί 2 μήνες, ο Θάνος Χουλιάρας σε συνεργασία με τη Καθηγήτρια Ελένη Γιαννίκου και τη Δασκάλα Ασημίνα Κέκη – Παπακυριακοπούλου πήρε τη θέση που της αξίζει την 25η Μαρτίου 2021 μπροστά στην Ωραία Πύλη κατά τη διάρκεια της εορταστικής Δοξολογίας ενώ έπειτα και στο Μνημείο Ηρώων της πόλης.

Στη συνέχεια, για ιστορικούς λόγους, τοποθετήθηκε δίπλα στις καταθέσεις στεφάνων,(με τον αριθμό 200), από τους νέους του χωριού που έλαβαν χώρα στους Ι.Ν Αγίου Νικολάου και Αγίας Τριάδας καθώς εκ νέου στο Μνημείο Ηρώων την ίδια μέρα.

Επίσης στα ίδια σημεία, κυμάτιζε και η πρώτη επίσημη σημαία της ξηράς του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους και μέχρι το 1978 επίσημη σημαία της Ελλάδας.

Η Ιστορική σημαία της Επανάστασης ήταν Κολοκοτρωνέικη. 

Ήταν λευκή με μπλέ-κυανό σταυρό και πάνω την εικόνα του Αγίου Γεωργίου ενώ αναγράφονταν οι λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Η σημαία αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν του Συλλόγου Νέων της πόλης καθώς θα τυπωθεί για ιστορικούς λόγους, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών, σε περίπου 300 τεμάχια και θα διατεθεί στους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους ετεροδημότες σε όλη τη χώρα. 

Είναι μια σημαία που θα κοσμεί στο μέλλον κάθε οικία, κάθε σαλόνι, κάθε μπαλκόνι. 

Είναι η σημαία που θα ενώσει όλους τους Ζουρτσάνους απανταχού της γής.


Πηγή: Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ''Παναγία η Βόγαλη''

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top