Καταδικάσατε μια ολόκληρη περιοχή χωρίς περιθώρια καμίας ανάπτυξης…
Στην Ηλεία , ένα Νομό με μεγάλες φυσικές ομορφιές και προστατευόμενες περιοχές, Natura και ΖΟΕ, το νότιο τμήμα του είναι καταδικασμένο σε μαρασμό με την εφαρμογή του γνωστού Προεδρικού Διατάγματος και την καταδίκη ουσιαστικά αυτού του τόπου από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν άφησε περιθώρια για κανενός είδους ανάπτυξη , ούτε καν ήπιας μορφής…
Την αυστηρή γλώσσα απέναντι στην σημερινή Αξιωμ. Αντιπολίτευση χρησιμοποίησε με έντονο κριτικό λόγο στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το ρυθμιστικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος φέρνοντας ακριβώς το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη διάσταση του προβλήματος ο κ. Νικολακόπουλος είπε ακολούθως:
«Εδώ και χρόνια περιμένουμε τη σύνταξη μελετών που να ρυθμίζουν το καθεστώς αξιοποίησης των περιοχών αυτών, με σεβασμό πάντα απέναντι στο περιβάλλον. Και δυστυχώς, η διαδικασία αυτή καθυστερεί και μαζί καθυστερεί και την ανάπτυξη της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό και επειδή εκπροσωπώ μία περιοχή η οποία πληρώνει το τίμημα της αδράνειας, αντιμετωπίζω τη ρύθμιση του άρθρου 219 ως κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση των εξελίξεων . Είτε ως μοχλό πίεσης για την πρόοδο των μελετών και την επίτευξη οριστικής λύσης, είτε για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης.
Διότι πράγματι, με τη διάταξη αυτή ρυθμίζεται η διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου σε περιοχές προστασίας για έργα δημοσίου ενδιαφέροντος εντός μεταβατικού σταδίου έως την ολοκλήρωση εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ…
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ένα νέο ειδικό σχέδιο που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, αφού υπάρχουν όλες οι θεσμικές δικλείδες προστασίας, και ταυτόχρονα θα ενισχύει την οικονομία του τόπου.
Και εδώ διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά την σθεναρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΜΕΡΑ 25 και του ΚΚΕ.
Είναι η ίδια αντίδραση που επιδεικνύουν απέναντι σε κάθε επένδυση . Σε ότι μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και η δήθεν ευαισθησία στο θέμα της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura ».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ο βουλευτής Ηλείας αναφερόμανος ειδικότερα στα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου, μίλησε και για σημαντικές προβλέψεις και αλλαγές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων :
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της γραφειοκρατίας η πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης με αξία δαπάνης μεγαλύτερη των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.
Είναι σημαντική για τη διαφάνεια η υποχρεωτική ανάρτηση στο (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων) και στοιχείων συμβάσεων αξίας άνω των 2.500 ευρώ.
Είναι σημαντική για την ταχύτητα η δυνατότητα διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης μελέτης και κατασκευής έργου και πριν την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο αστοχίες και ανεφάρμοστες λύσεις λόγω πτωχών, πολλές φορές, γεωτεχνικών ερευνών που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις για την υλοποίηση ενός έργου.
Με την ενίσχυση του συστήματος Μελέτη-Κατασκευή ο εργολάβος αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης, αφού οριστικές μελέτες συνυπογράφονται και από εκείνον.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η ρύθμιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, θέμα που παρέμεινε έωλο με το Ν. 4412/16 καθώς όχι μόνο προσδιορίζεται ποιες ακριβώς θεωρούνται ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές αλλά η αιτιολόγηση της μείωσης γίνεται πλέον μέρος της σύμβασης και δεσμεύει και συμβατικά τον εργολάβο».
Πηγή: odigos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου