Η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου ανοίγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου και αφορά περίπου 250 χιλιάδες άτομα.
Επιπλέον στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 70 -74. Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για άτομα ηλικίας 65-69.
Αρχικά, υπενθύμισε ότι η προτεραιοποίηση στηρίχθηκε σε επιστημονικές μελέτες, που εκτιμούν το σχετικό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από κορονοϊού.
Έτσι, μετά το κριτήριο της ηλικίας, ως το σοβαρότερο παράγοντα κινδύνου, και τον εμβολιασμό των ομάδων των ηλικιωμένων, φθάνουμε στα σημεία που επίκειται ο εμβολιασμός ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο.
Ο εντοπισμός των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι δύσκολο έργο, γιατί στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, φάκελο ασθενών, συνεργασία ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ και αναζήτησή ειδικών κωδικών νόσων και φαρμάκων, αλλά και πολλών ειδικών.
Οι ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου που παίρνουν σειρά
Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται σε αυτή την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου ανά ομάδα:
προτεραιοποιηση
1. Άτομα με μεταμόσχευση: συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων και άτομα σε λίστα αναμονής
2. Νεφρική Ανεπάρκεια: Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3. Κυστική Ίνωση
4. Καρκίνος υπό Αγωγή:
Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία), που αφορά άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2020 και
Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία, που αφορά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.
5. Σοβαρά Χρόνια Νοσήματα του Αναπνευστικού:
Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 30% [FEV1: forced expiratory volume in 1st second] μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου
Διάμεση πνευμονοπάθεια
6. Σοβαρή Καρδιακή Νόσος:
Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες), που αφορά άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020
Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)
Πνευμονική Υπέρταση
ευαλωτες ομάδες
7. Σοβαρή ηπατική νόσος: Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
8. Ανοσοκαταστολή:
Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου.
Περιλαμβάνονται ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου), ήπατος (αυτοάνοση ηπατίτιδα), δέρματος (ψωρίαση, πομφολυγώδεις δερματοπάθειες), νεφρών (πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς σπειραματικές παθήσεις) και μυοσκελετικού συστήματος
συνδετικού ιστού (ρευματοειδής αρθρίτιδα,
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren κλπ.) ή άλλη νόσο, οι οποίοι λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή.
Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες – HIV με CD4200 κύτταρα/μL
9. Άλλα νοσήματα: Άτομα με Σύνδρομο Down και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.
φαρμακευτικη
Σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου, ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε τα εξής:
Συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που υποβάλλονται σε περιττοναική κάθαρση και οι αιμοκαθαιρρόμενοι θα αρχίσουν να ειδοποιούνται τις επόμενες ημέρες ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από την επόμενη Δευτέρα, από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές που λαμβάνουν τις θεραπείες τους.
Τα άτομα αυτά, όμως, θα έχουν δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού μόνα τους, μέσω της πλατφόρμας.
Η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί σε εβδομαδιαία στοιχεία για περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, οπότε οι ασθενείς που δικαιούνται εμβολιασμού θα φαίνονται στο σύστημα μόλις ο γιατρός περάσει τα στοιχεία στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Αν κάποιος ασθενής εντάσσεται στην ομάδα Α, με τα σοβαρότερα νοσήματα, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, – αν για παράδειγμα διαγνωστεί και θεραπεύεται στο εξωτερικό- τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή, θα καθιστά τον πάσχοντα δικαιούχο.
Για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις που δεν συμπεριελήφθησαν στην απόφαση της Επιτροπής, τότε και πάλι ο θεράπων ιατρός θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τον ασθενή προς εξέταση για χορήγηση εμβολίου, συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη θεραπευτική αγωγή.
Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα.
Πηγή: aftodioikisi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου