25 Μαρ 2021
0 σχόλια

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ!

 

Γιορτάσαμε  και στην Καλίδονα τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης  του 1821,όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο.

 

Χωρίς πολλές δημοσιότητες… απλά,  με σεβασμό και  τιμή  για όλους  αυτούς, που αγωνίστηκαν.   Φέτος  ήταν μια ξεχωριστή   ημέρα,   γιατί  ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  πρόγονοι μας  από τη ΣΑΡΕΝΑ – ΚΑΛΙΔΟΝΑ, που αγωνίστηκαν σε μάχες και αναγνωρίσθηκαν από τις τότε αρμόδιες υπηρεσίες  για την προσφορά και την συμμετοχή τους. 

Θα  αναφερθούμε περιληπτικά στους αγωνιστές  αυτούς, και στο υπό έκδοση βιβλίο μας  θα  γράφουν όλα με πολλές λεπτομέρειες. 

Τα  στοιχεία αυτά μας τα παραχώρησε ο ο Πατριώτης μας Αγαθοκλής Παναγούλιας, και ο Ηλίας Τουτούνης

Αφού έγινε το  καθιερωμένο τρισάγιο, πρώτος κατέθεσε στεφάνι το μέλος του Συλλόγου μας Ευστάθιος Μανώλης στη μνήμη όλων των αγωνιστών του 1821, το οποίο  συνοδεύτηκε  με   πατριωτικά  και  συγκινητικά λόγια  για τον αγώνα   που έκαναν  για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. 

Συνέχισε η Πρόεδρος  εκ μέρους του Συλλόγου και της Εθνικής Αντίστασης, όπου στην ομιλία  της μεταξύ των άλλων είπε:

Ανήκουμε σε µια χώρα που είναι µικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στο χρόνο. 

Είναι µια φλούδα γης και όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης, είναι ένα ̟πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, ̟που δεν έχει άλλο αγαθό ̟παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. 

Γι΄ αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόμαστε σήµερα εδώ, για να τον  θυμηθούμε, να τον τιµήσουµε, να εκφράσουμε το σεβασµό µας στους αγωνιστές, αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς.. 

Σήµερα, τιµούµε Τα  200 χρόνια  έναρξης της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το µεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας µας, αφού µε αυτήν το έθνος µας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση  ο  ραγιάς αρματώνεται, γίνεται ασυμβίβαστος αγωνιστής και επαναστατεί απέναντι σ΄ έναν εχθρό που είχε τα πάντα: στρατό, στόλο, χρήματα και τη νομιμότητα του κυρίαρχου. 

Η επανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, ο αγώνας πέτυχε και ευδοκίμησε

Η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν ταξική, όπως η Γαλλική, αλλά ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, µμπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. 

Οι Έλληνες απέδειξαν για µμία ακόμη φορά πως κανείς λαός δεν µμένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει. 

«Η µμεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται µε το στρέµα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα»  

Όμως, ανάλογα µε το αίµα που χύθηκε, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος περιορίστηκε στα στενά όρια της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των Κυκλάδων. 

Καταλυτικός παράγοντας για τη µη πραγματοποίηση όλων των εθνικών στόχων ήταν οι εμφύλιες διαμάχες. 

Γιατί εκτός από τη φωτεινή πλευρά της Επανάστασης, θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σκιώδη πλευρά της, που δεν ήταν άλλη από τη δολερή διχόνοια, ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς, η οποία δίχασε τον τόπο, έβλαψε την επανάσταση και έθεσε σε κίνδυνο την επιτυχία της

Αγαπητοί πατριώτες   με το γιορτασμό των 200 χρόνων  ήρθε και για το χωριό μας το πλήρωμα του χρόνου  να αναφέρουμε ονόματα που το κράτος  τους τίμησε με βραβεία ανδρείας και αριστεία.  

Οι πρόγονοι μας πατριώτες που πολέμησαν  είναι οι παρακάτω

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πατέρας) - ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ (Γιός)  πολέμησαν  στις μάχες της Τριπόλεως, Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου, και  ο Πατέρας είχε υπό τας διαταγές του τον γιό του Αναγνώστη, (Παναγιώτη). .  

Ο Αναγνώστης-Παναγιώτης  Χριστόπουλος  ήταν ο ο πρώτος Δήμαρχος Μακιστου.   Τιμήθηκαν  και οι δύο με τον τίτλο του  υποχιλίαρχου. ΟΙ Απόγονοι και των δύο είναι οι Χριστόπουλοι.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,  Ήταν αδελφός του Χρήστου, οι απόγονοι  του είναι Σταυροπουλαίοι Ήταν  ενθουσιώδης  τύπος επαναστάτης και τον βάρυνε  η σκλαβιά.  Μισούσε πολύ τους Τούρκους και προσπαθούσε να βρίσκει αφορμές να τους πολεμάει. Σκοτώθηκε  στις 16  Ιουνίου 1821  στου Λάλα.

4. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΦΩΤΙΟΣ  ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ   ΓΙΑΝΗΣ  ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ γεννήθηκαν  στη ΣΑΡΕΝΑ  ( Καλίδονα), το 1803.. Πολέμησαν  σε διάφορες  μάχες στα Μεσσηνιακά φρούρια  (Μεθώνης και Νεοκάστρου), στα Τρίκορφα και στα Δερβενάκια υπό τους Τριφυλλίους  οπλαρχηγούς Μήτρο Αναστασόπουλο και Αναγνώστη Παπατσώρη. 

Τιμήθηκαν με το αργυρούν αριστείο, που δινόταν σε αξιωματικούς και σημαιοφόρους.  Ο μέν Φωτης έμεινε μόνιμα  στην Κυπαρισσία, ο δε Γιάννης επέστρεψε  στην Καλίδονα, δημιούργησε οικογένεια  και οι απόγονοι   του  σήμερα είναι όπως εμείς  του συνηθίζουμε οι <<Χαριαλααιοί, Λυσανδραίοι Τσιοτσιαίοι>> με επώνυμο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.   

6.   ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Ο  γεννήτωρ  ,άγνωστο το όνομά του, είχε έλθει από την περιοχή της Ανδρίτσαινας και είχε αποκτήσει δύο αγόρια  τον Παναγιώτη και τον  Γιάννη ο Παναγιώτης  είχε λάβει μέρος  στον αγώνα του 21,  και για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε με  χαλκούν  αριστείο το οποίο παραπέμπει σε αξιωματικό  ΟΙ απόγονοι  του είναι οι  Γιαννικόπουλοι  όπως τους συνηθίζομαι <<Ζαπανταίοι>>

7.    ΖΗΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Έχει καταγωγή από την Aλβαινα. Το 1830, για άγνωστους λόγους  ήρθε και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς  στην Καλίδονα.  είχε λάβει μέρος  στον αγώνα του 1821. Τιμήθηκε  με σιδηρούν αριστείο  

8. ΠΟΥΡΝΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ    Η οικογένεια  τους εγκαταστάθηκε  στη ΣΑΡΕΝΑ από το Πουρνάρι. Πρέπει να ήταν σημαίνον πρόσωπο  στη ΣΑΡΕΝΑ  εκείνη την εποχή . 

Επικεφαλής συμπατριωτών του  έλαβε μέρος  στις μάχες της Καρύταινας, Λάλα, Τριπόλεως,  και κατά του Ιμπραήμ και Δράμαλη.  

Όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Ιμπραήμ θα κτυπούσε τη ΣΑΡΕΝΑ οργανώθηκαν να τον κτυπήσουν, όχι όμως ότι θα έβαζε φωτιά και θα έκαιγε ολοσχερώς όλο  το χωριό.. 

Την ευθύνη  για το κτύπημα αυτό την είχαν ο Χριστόδουλος Γεωργακόπουλος (Χριστοδουλάκης), ο Θανάσης Πούρνος και ο Γεωργάκης Δάρας. 

Με απόφαση  της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος προτάθηκε  η στρατιωτική του προαγωγή σε εκατόνταρχο .

9.  ΠΟΥΡΝΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΄Μάλλον ήταν αδελφός του Αθανασίου Πούρνου  Έλαβε μέρος στον αγώνα επικεφαλής ομοχώριων του και τιμήθηκε με αργυρούν αριστείο. Το αριστείο  του  παραπέμπει σε αξιωματικό..

Στους στρατιωτικούς καταλόγους στο κόλι Ζούρτας  αναφέρονται και οι παρακάτω που μέτα από έρευνα τόπος καταγωγής  τους  ήταν η Καλίδονα

Οπότε συμπεριλήφθηκαν  στους αγωνιστές του Δήμου Αρήνης.  

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.   

Εκτός από το ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΟ, όλοι οι υπόλοιποι  απαρτίζουν  οικογένειες  στην Καλίδονα σήμερα

Όσους αναφέραμε πιο πάνω  είναι αναγνωρισμένοι   με έγγραφα επίσημα. 

Όμως υπήρξαν  αρκετοί άλλοι όπως Φακαλαίοι, Δαρραίοι, Δουκαίοι  που  είχαν συμμετοχή  στον αγώνα  για την λευτεριά τους  αλλά για αγνώστους λόγους   δεν υπάρχουν έγγραφα.  

Όσο  για τον  << Χριστοδουλάκη>> που είχε ενεργό συμμετοχή   μετά  την κήρυξη της επανάστασης , ήταν προεστός  και είχε  δυνατή θέση στα Συμβούλια ,δεν υπάρχουν έγγραφα επίσημα για αριστεία.  

Οι απόγονοι  του είναι  οι Χριστουδουλαίοι,  δηλ Πανταζόπουλοι, Σαπουναίοι  κλπ.  Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία  των  προγόνων μας . 

Όπως οι Έλληνες  πίστευαν ακράδαντα ότι είναι  συνεχιστές  όχι μόνο της βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και της αρχαίας Ελλάδας, σήμερα θα πρέπει   να είμαστε συνεχιστές    να προστατεύουμε   αυτά που οι προγονοί  μας,   μας πρόσφεραν, και διατήρησαν  την εθνική  τους ταυτότητα, για να έχουμε συνείδηση  της ιστορικής μας συνέχειας.








Τριανταφυλλιά Νιάρχου-Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top