12 Απρ 2021
0 σχόλια

Ηλεία: Μάστιγα οι επιθέσεις σε αιγοπρόβατα

 

Νέα κρούσματα κατασπαράξεων σε χωριά της επ. Ολυμπίας

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για  τσακάλια των οποίων έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πληθυσμοί τους

Σε πραγματική μάστιγα για τους κτηνοτρόφους των ορεινών αλλά και –πλέον- ημιορεινών περιοχών της Ηλείας

Εξελίσσονται οι κατασπαράξεις  αιγοπροβάτων από άγρα ζώα, τα οποία  κατά μεγάλη πιθανότητα είναι τσακάλια.

Το τελευταίο διάστημα  έχουν καταγραφεί επιθέσεις  σε τοπικές κοινότητες της επ. Ολυμπίας, όπου κατασπαράχτηκαν  περισσότερα από δέκα πρόβατα και αρνιά.

Συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Τρυπητής του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  βρέθηκαν θανατωμένα 3 πρόβατα. Που βρίσκονταν εντός πλέγματος και 4 αρνιά που οι κάτοχοί τους τα είχαν σε άλλο σημείο του χωριού.

Επίσης  στον οικισμό Μπαρακίτικων εντοπίστηκαν 7 πρόβατα να έχουν κατασπαραχτεί στην κοιλιά και το στήθος. Όπου είναι τα σημεία που κάνουν επιθέσεις τα τσακάλια.

«Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εξαρτιόνται  από τα ζώα τους. 

Δυστυχώς  όμως στη μεγάλη πλειοψηφία τους  δεν λαμβάνουν  αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα, αφού  θα πρέπει να έχουν θανατωθεί πάνω από πέντε την κάθε φορά!» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τρυπητής κ. Αθαν. Τζίβας.

Σκόρπισαν το φόβο

Η εμφάνιση  των εν λόγω αγριμιών έγινε πριν από αρκετά χρόνια στην  περιοχή της επαρχίας, σκορπώντας τον φόβο  στους κατοίκους  που βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να μειώνεται.

Συγκεκριμένα τα πρώτα κρούσματα εμφάνισης τσακαλιών και θανάτωσης ζώων έγιναν στην περιοχή των Πετραλώνων

Προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους που βλέπουν τα αγρίμια να είναι διαρκής απειλή, κυρίως  για τα  πρόβατά τους.

Εν συνεχεία σημειώθηκε ένα πολύ σοβαρό κρούσμα από την επιδρομή τσακαλιών σε κοπάδι στην περιοχή της Αρήνης

Με συνέπεια να κατασπαραχθούν δέκα περίπου πρόβατα. Ενώ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, κάθε φορά και σε πιο χαμηλό υψόμετρο!

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει κάνει τους κτηνοτρόφους κυριολεκτικά να χάσουν τον ύπνο τους. 

Να προσπαθούν οι ίδιοι με κάθε τρόπο να προστατεύσουν την περιουσία τους, που επί τον πλείστο προέρχεται από την εκτροφή αιγοπροβάτων.

Σε μια περίπτωση μάλιστα κατάφεραν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν δύο τσακάλια

Επιβεβαιώνοντας την ύπαρξή τους αφού έχουν παρατηρηθεί και επιθέσεις σε ζώα από αδέσποτα ή κυνηγόσκυλα.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν του προβλήματος

Πριν συμβούν περισσότερες ζημιές στους κτηνοτρόφους της Ηλείας , οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, επιθυμώντας τον αφανισμό  τα συγκεκριμένων  άγριων  ζώων.

Και από σκυλιά

Αξίζει να τονιστεί εξάλλου ότι μετά από την κατασπάραξη αιγοπροβάτων από τσακάλια στην περιοχή της επ. Ολυμπίας, στο παρελθόν σημειώθηκαν και επιθέσεις από σκυλιά σε ζώα στις περιοχές των δήμων  Ζαχάρως και Κρέστενας-Ανδρίτσαινας.

Κρούσματα κατασπάραξης προβάτων σημειώθηκαν πριν από λίγα χρόνια  στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, όπου αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι επρόκειτο για τσακάλια, που θεάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της επ. Ολυμπίας.

Ωστόσο έπειτα από  φύλαγμα που έγινε από τους κατόχους των ζώων που βρέθηκαν νεκρά, διαπιστώθηκε ότι οι επιθέσεις έγιναν από αδέσποτους σκύλους μεγάλου διαμετρήματος, που τελικά  θανατώθηκαν.

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι εγκαταλείπονται από κυνηγούς που πιθανόν δε θέλουν να τα έχουν πλέον στη κατοχή τους, με συνέπεια στη συνέχεια να επιτίθενται σε ζώα ντόπιων, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν…



Πηγή: protinews.com.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top