26 Δεκ 2021
0 σχόλια

Κορονοϊός: Νέα μέτρα και μάσκα παντού στη χώρα μας

 

Τα μέτρα που ισχύουν από 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου

Μάσκα παντού από χθές σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των μέτρων, ενόψει της εξάπλωση της πανδημίας και υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον.

Έτσι νέα  μέτρα  ισχύουν από χθές

Ωστόσο  παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιορισμών από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου.

Τα μέτρα που ισχύουν από χθές 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου:

– όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αφαιρέσουν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού

– γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

– απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα

– οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το μοριακό test 72 ωρών ή το Rapid 24 ωρών, συστήνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα.

Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.

Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο ως 150 ευρώ. 

Σαρωτικοί εξάλλου θα είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, με περίπου 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. 

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε κεντρικές αγορές, στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα ΚΤΕΛ.

Ποιο είναι το πρόστιμο αν σας πιάσουν χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο

Από χθές τα ξημερώματα η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, υπάρχει σύσταση για χρήση της μάσκας για όσο διάστημα οι πελάτες δεν κάθονται -δηλαδή μέχρι να κάτσουν στο τραπέζι τους.

Για τα  σούπερ μάρκετ και  τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 (ΚΝ95).

Η  χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και στις εκκλησίες καθώς και ότι παραμένει η υποχρέωση χρήσης της σε θέατρα, σινεμά και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Το πρόστιμο

Στους εξωτερικούς χώρους, το πρόστιμο που προβλέπεται στα φυσικά πρόσωπα που δεν φορούν μάσκα ανέρχεται στα 300 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί το 2020.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, η χρήση μάσκας ή υπέρβαση του ορίου συνοδών/επισκεπτών ανά ασθενή το πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση μάσκας από οποιονδήποτε εντός νοσοκομείου, ιατρείου και διαγνωστικού κέντρου 1.000 ευρω στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο.

Νέοι περιορισμοί

Ωστόσο νέοι περιορισμοί, αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου όπως, άλλωστε, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε. 

Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Έρχονται νέα μέτρα στην εστίαση

Μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που έπονται, δηλαδή μετά 3 Ιανουαρίου -ή και νωρίτερα αν απαιτηθεί- επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως προκύπτει, οι περιορισμοί που θα ισχύσουν θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο- τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα μέτρα και που έχουν προτείνει οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της βραδινής διασκέδασης, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, και όχι της εστίασης. 

Μάλιστα, η χρονική διάρκεια των μέτρων προσανατολίζεται να είναι 15 ημέρες.

«Εκεί θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. 

Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. 

Προς αυτή την κατεύθυνση η φιλοσοφία θα είναι -είτε με την εφαρμογή ωραρίου είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως πχ. όρθιας διασκέδασης- τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο» σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο» συμπλήρωσε.

[madata.gr]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top