Τη λειτουργία μονάδας Post-Covid Therapy για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε νοσοκομεία ή και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και χρειάζονται επιπλέον ειδικές θεραπείες, οι οποίες θα τους ενδυναμώσουν και θα αυξήσουν την στάμινα του οργανισμού ξεκινά το Νοσοκομείο Πύργου.
Το εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ασθενών οι οποίοι λόγω του Post – Covid συνδρόμου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ και στόχος είναι οι ασθενοίς να επιστρέψουν στην αρχική τους φυσική κατάσταση και να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητοι.
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας ανέφερε:
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στον λαό της Ηλείας ότι στο νοσοκομείο μας και δη στο ΚΕΦΙΑΠ, μετά από τις ενέργειες της κας Ζωής Χατζή, οργανώσαμε τμήμα Post-Covid Therapy.
Δηλαδή για ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα μετά την ανάρρωσή τους από τον κορωνοϊό.
Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΦΙΑΠ με τη βοήθεια του προσωπικού του ΚΕΦΙΑΠ και εφόσον χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται στο νοσοκομείο μας» δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε το έργο αυτό υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση της 6ης Υ.ΠΕ και του υπουργείου Υγείας και πρόκειται για μια προσπάθεια της δημόσιας υγείας να σταθεί αρωγός στα προβλήματα που δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας στην Post – Covid εποχή.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του ΚΕΦΙΑΠ Γ.Ν Ηλείας κα Ζωή Χαντζή, τόνισε:
«φαίνεται ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην κινητική λειτουργικότητά τους αλλά και σε άλλα επίπεδα, όπως το κομμάτι της κατάποσης, στο κομμάτι το αναπνευστικό και σε άλλα, οπότε θα δώσουμε έμφαση στα κομμάτια αυτά της λειτουργικότητας».
Όσον αφορά τον εξοπλισμό του ΚΕΦΙΑΠ, η κα Χαντζή υπογράμμισε πως είναι σύγχρονος, καθώς αγοράστηκε το τελευταίο εξάμηνο επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας.
«Είμαστε το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα στη Δυτική Ελλάδα που διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα βυθιζόμενο ανελκυστήρα, ώστε μπορούν να μπουν τα άτομα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν χωρίς βοήθεια έτερου προσώπου.
Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από την ερχόμενη εβδομάδα και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων που βγαίνουν από το κομμάτι της νοσηλείας τους αλλά χρειάζονται ακόμα πολύ δρόμο για την αποκατάστασή τους.
Η πρώτη φάση θα είναι ένας έλεγχος στη λειτουργικότητα του ανθρώπου, κλινικά και εργαστηριακά, ώστε να γίνει αξιολόγηση και στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα ακουμπά στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε Ηλείο, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.
Οι θεραπείες θα γίνονται το πρωί και το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει 3 φυσικοθεραπευτές, 1 λογοθεραπευτή, 3 νοσηλευτές και ψυχολόγους.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καλέσει στο 26213 60824-60826-60835 ή στα τηλέφωνα του νοσοκομείου».
Το πρόγραμμα του Γ.Ν. Ηλείας θα βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών και είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα να επιστρέψει στο προ-λοίμωξης επίπεδο λειτουργικότητας καθώς και σε πιθανά άλλα λειτουργικά ελλείμματα του ασθενή.
Η αποκατάσταση θα εναρμονίζεται με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με μακρά νοσηλεία για τον ιό SARS-CoV-2, ώστε η αποκατάσταση να γίνει συντηρητικά, με τον κατάλληλο ρυθμό, με ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και ο ασθενής να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων του.
Οι θεραπείες θα είναι ατομικές και θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του Γ.Ν. Ηλείας από θεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, νοσηλευτές, ψυχολόγους), ενώ και οι ιατροί του Νοσοκομείου θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, πραγματοποιώντας όλους τους απαιτούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους πριν την ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως, παθολογικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία, αξονική, κτλ.
Οι στόχοι των προγραμμάτων αποκατάστασης είναι:
-Η μείωση των μυϊκών και αρθρικών πόνων.
-Η αύξηση και διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων καθώς και η ενδυνάμωση των μυών.
– Η βελτίωση του επιπέδου της αναπνευστικής λειτουργίας.
-Η εκπαίδευση στην αυτόνομη κινητικότητα και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
-Η αύξηση της φώνησης και της ροής του λόγου.
-Η ψυχολογική ενίσχυση.
-Η βελτίωση της κατάποσης και η αυτονομία σίτισης.
-Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών.
Για τη λειτουργική αποκατάσταση το ΚΕΦΙΑΠ διαθέτει:
-Εξοπλισμό για την παθητική κινητοποίηση με στόχο την αύξηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων.
-Συσκευή ηλεκτροθεραπείας με υπέρηχο, laser, tecar, φορητή συσκευή tens, συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συσκευή biofeedback.
-Θερμαινόμενη Θεραπευτική πισίνα με βυθιζόμενο ανελκυστήρα.
-Δινόλουτρο σώματος.
-Δινόλουτρα μέλους.
-Ορθοστάτηγια την εκπαίδευση του κορμού.
-Εξειδικευμένο σύστημα υποβοήθησης βάδισης.
– Θεραπευτικό διάδρομο βάδισης.
– Ενεργοπαθητικό θεραπευτικό ποδήλατο.
Πηγή: odigos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου