4 Μαρ 2022
0 σχόλια

Ν. Φαρμάκης από τη Μασσαλία: «Τίποτα για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες»

 

Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, στα πλαίσια της 9ης Συνόδου Κορυφής των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

«Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, αλλά και που εφαρμόζει το 70% της νομοθεσίας της Ε.Ε., είναι ο θεσμός που πρέπει να ισχυροποιηθεί, να μπει στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής και να αποτελέσει συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας, όπου βλέπουμε να απειλείται η Ευρώπη της ειρήνης και της ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής και τελικά, να απειλείται η κοινωνία των πολιτών και της ευημερίας των λαών της Ευρώπης. 

Το μυαλό και η καρδιά όλων μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουκρανία. Και η απόφασή όλων των αυτοδιοικητικών είναι να κάνουμε κάθε τι δυνατό, αφενός για να συνδράμουμε τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει και αφετέρου, για να ασκήσουμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε εμείς και τα παιδιά μας να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, χωρίς φόβο.

Η Ευρώπη, από άκρη σε άκρη, ανήκει στους λαούς και στους πολίτες της και όχι σε γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα.

Γι’ αυτό λέμε:

Σταματήστε τον πόλεμο, δώστε χώρο στον διάλογο και στην αλληλοκατανόηση, συμβάλλετε όλοι ώστε η Ευρώπη να γίνει αυτό που ονειρεύονται οι λαοί της και όχι ένα νέο πεδίο άδικων αιματοχυσιών».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης από τη Μασσαλία, στο κλείσιμο των εργασιών της 9ης Συνδιάσκεψης Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, για τον οποίο εκφράστηκε η απόλυτη και σύσσωμη καταδίκη, αλλά και η μεγιστοποίηση των προσπαθειών για ανταπόκριση στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει.

Παράλληλα όμως, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της αυτοδιοίκησης, την οικονομία, αλλά και την ανθεκτικότητα των πόλεων και των περιφερειών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με την έκδοση του «Μανιφέστο της Μασσαλίας», ενός κειμένου συμπερασμάτων 12 σημείων, το οποίο περιγράφει πως η Ευρώπη θα μπορέσει να φέρει πιο κοντά τους πολίτες της.

Στο Μανιφέστο αναφέρεται ότι «τα θεμέλια της δημοκρατίας στην ΕΕ εδράζονται στις 240 περιφέρειές της, στους 90.000 δήμους της και σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια αιρετούς πολιτικούς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που εκπροσωπούν 450 εκατομμύρια πολίτες» και υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης αποφάσεων «από τη βάση προς την κορυφή» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να έλθει η ΕΕ πιο κοντά στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ ως δημοκρατικό εγχείρημα που βασίζεται σε ισχυρή εκλογική εκπροσώπηση και σέβεται την ισότητα των φύλων. 

Για τον λόγο αυτό ζητείται η ουσιαστική αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ως όργανο που δεν θα έχει πλέον συμβουλευτικό, αλλά αποφασιστικό και δεσμευτικό ρόλο σε συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής.

Επίσης, καλείται η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να επαναβεβαιώσει τη «συνοχή» ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα όλων των πολιτικών της ΕΕ και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας να ασκείται με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και την πρόσβασή τους σε άμεση χρηματοδότηση.

Ακόμα, σημειώνεται πως η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει μία «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», ενώ  ζητείται και η υιοθέτηση ενός μακρόπνοου ευρωπαϊκού αγροτικού θεματολογίου. 

«Προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, οφείλουμε να ανανεώσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών μέσω της εκπαίδευσης και της αγωγής του πολίτη, ιδίως μεταξύ των νέων και στις διασυνοριακές περιοχές, προάγοντας παράλληλα τον σεβασμό των ίσων ευκαιριών.

Ας εργαστούμε από κοινού ώστε η δημοκρατία να αποφέρει αποτελέσματα και η Ευρώπη να προσεγγίσει περισσότερο τους πολίτες της» καταλήγει το Μανιφέστο.

«Ως επικεφαλής μίας Περιφερειακής Αρχής που από την αρχή της θητείας της έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ενίσχυσης της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και άσκησης πολιτικών από τα κάτω προς τα πάνω, αισθάνομαι περήφανος που αυτή η διεκδίκηση γίνεται πλέον ευρωπαϊκή και αποκτάει ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα πολύ ισχυρό αυτοδιοικητικό στίγμα, κάτι που αποδείχτηκε στη σύνοδο κορυφής. Και η Δυτική Ελλάδα ιδιαίτερα, μπαίνει πλέον με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων» συμπλήρωσε ο κ. Φαρμάκης.


*** Φωτογραφικό υλικό: 


  1. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά


  1. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, με εκπροσώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Μασσαλία, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης


  1. Η ελληνική αποστολή στη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Μασσαλίας (πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης) κατά του πολέμου στην Ουκρανία


  1. Ο Ν. Φαρμάκης, κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Μασσαλία



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top