Μια φωτογραφία ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το παρελθόν του χωριού μας.
Είναι μια πηγή αναμνήσεων από μια άλλη εποχή.. και συγκεκριμένα είναι η αποτύπωση της μεταξικής περιόδου
Απεικονίζονται πρόσωπα προγόνων μας που αρνιόμαστε να τα ξεχάσουμε.
Σύμφωνα με την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Καλίδονας εκείνης της εποχής θα αναφερθούμε σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κρίναμε σκόπιμο, να σας κάνουμε μια μικρή ανάλυση, και να σας φέρουμε όλους σας νοερά στα χρόνια εκείνα..
Στην φωτογραφία εκτός των μικρών παιδιών ,επικρατεί το αντρικό στοιχείο.
Αυτό μπορούμε να υποθέσουμε οτι η συμμετοχή των γυναικών ήταν περισσότερο περιορισμένη στις εθνικές εκδηλώσεις ή ενδεχομένως λόγω ότι δεν υπήρχαν οι δυνατότητες λόγω κόστους για περισσότερες φωτογραφίες οι άντρες να είχαν την αποκλειστικότητα.
Την παρουσία των πλακάτ που αναφέρονται στην Κοινότητα Καλιδόνης, παρατηρούμε ότι στο χωριό μας υπήρχε συνεταιρισμός πώλησης σταφίδα, κάτι πολύ σημαντικό για το πως ήταν οργανωμένη η αγροτική κοινωνία του τότε
Η επιλογή του ονόματος ΜΕΛΙΣΣΑ είναι πολύ πετυχημένη διότι συμβολίζει την εργατικότητα και την παραγωγικότητα όπως οι μέλισσες
Παρατηρούμε τις χαρακτηριστικές επιγραφές του καφενείου Κέντρο καθώς και του κοινοτικού γραφείου
Ορισμένοι θαμώνες του καφενείου σηκώνουν στο βάθος τα ποτήρια τους ενώ ο ιδιοκτήτης του καφενείου φωτογραφίζεται με το δίσκο προς σερβίρισμα
Η φωτογραφία δεν δείχνει τα πολιτικά τους πιστεύω, αλλά ο χαιρετισμός που κάνουν ορισμένοι από τα πρόσωπα της φωτογραφίας.
Ήταν ένας χαιρετισμός που είχε επιβληθεί από το καθεστώς της εποχής που ήταν σαφώς επηρεασμένο από το χαιρετισμό που είχε επιβάλλει στην φασιστική Ιταλία ο Μουσολίνι προσπαθώντας να τον συνδέσει με την Ρωμαϊκή εποχή..
Παρατηρούμε επίσης ένα αγόρι στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φοράει την χαρακτηριστική στολή της ΕΟΝ (Νεολαίας Μεταξά).
Ήταν σύνηθες εκείνη την περίοδο πολλοί νέοι και παιδιά να ήταν ενταγμένοι στην οργάνωση ,δεδομένου ότι πολλές φορές η συμμετοχή ήταν υποχρεωτική.
Ένα κύριο χαρακτηριστικό επίσης της φωτογραφίας είναι η έκφραση των ανθρώπων.
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι άνθρωποι της φωτογραφίας ήταν σοβαροί και αγέλαστοι.
Αυτό εξηγείται για δύο λόγους.
Αρχικά λόγω της τεχνολογίας της φωτογραφίας που απαιτούσε περισσότερο χρόνο έκθεσης για να γίνει η λήψης της ,για αυτό οι άνθρωποι ήταν σοβαροί και όχι χαμογελαστοί για να αντέχουν περισσότερο χρόνο ακίνητοι.
Επίσης η σοβαρότητα με τα ήθη της εποχής έδειχνε ευπρέπεια και κύρος ,διότι το γέλιο ήταν συνυφασμένο έλλειψης σοβαρότητας.
Αυτή η φωτογραφία αγαπητοί μας φίλοι είναι χαρισμένη στο Σύλλογο μας από τον Τάσο Ανδρικόπουλο του Δημ.,που είναι ανάμεσα στα παιδιά του Δημοτικού σχολείου., και στολίζει το Πολιτιστικό μας Κέντρο.
Είναι βγαλμένη στην ίδια θέση που είναι σήμερα το Πολιτιστικό μας Κέντρο.
Εν ζωή είναι μόνο δύο συμπατριώτες μας ο Δημήτριος Νικολόπουλος του Χρήστου και ο Κων/νος Νικολόπουλος του Νικολάου..!!
Τριανταφυλλιά Νιάρχου, Πρόεδρος του Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου