Ο χυμός ντομάτας θεωρείται ένα superfood
Όλοι γνωρίζουμε για το πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό μας οι χυμοί των φρούτων, αλλά και πόσο σημαντικά είναι τα λαχανικά στη διατροφή μας.
Ένα από τα θαυματουργά λαχανικά που βρίσκεται στη κουζίνα κάθε σπιτιού, είναι η ντομάτα.
Ο χυμός της είναι άκρως υγιεινός όταν πίνεται φρέσκος και ωμός. Και είναι σαν ένα πλήρες γεύμα από μόνος του.
Ο χυμός ντομάτας θεωρείται ένα superfood, διότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, Κ, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, ενώ περιέχει ακόμα μία μεγάλη σειρά από ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου, του σιδήρου και του φωσφόρου.
Όλες αυτές οι ενώσεις κρατούν τα όργανά μας υγιή και το δέρμα πιο νεανικό.
Διατηρεί το πεπτικό μας σύστημα υγιές
Η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η παρασκευή χυμού μπορεί να πάρει μακριά την περιεκτικότητα σε ίνες, αλλά προσθέτοντας τον πολτό και πάλι πίσω στον χυμό, θα τις επαναφέρουμε.
Οι φυτικές ίνες κρατούν το έντερο και το ήπαρ, υγιή. Το ήπαρ εκκρίνει διάφορα ένζυμα που διασπούν το φαγητό που τρώμε. Κι έτσι, πίνοντας χυμό τομάτας διατηρείται αναζωογονημένο.
Παράλληλα, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, ρυθμίζοντας την κίνηση του εντέρου.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Μήπως προσπαθείτε να χάσετε βάρος;
Αν ναι, ξεκινήστε να πίνετε χυμό ντομάτας. Ενυδατώνει το σώμα, όσο κανένας άλλος χυμός.
Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε φυτικές ίνες και ελάχιστες θερμίδες.
Ενεργοποιεί τον οργανισμό χωρίς να δίνει περιττές θερμίδες. Το καλύτερο από όλα είναι πως δίνει στο σώμα μας μια γερή δόση θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ρυθμό μεταβολισμού.
Προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο
Μόνο ένα ποτήρι χυμός ντομάτας, είναι αρκετό για να συμπληρώσει τις ανάγκες του σώματός σας για αντιοξειδωτικά, μέσα στην ημέρα.
Ο λόγος για τον οποίο οι ντομάτες έχουν κόκκινο χρώμα, οφείλεται στη λιποδιαλυτή χρωστική ουσία που ονομάζεται "λυκοπένιο".
Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα από το εσωτερικό.
Αυτό ενεργοποιεί τη διαδικασία της οξείδωσης που οδηγεί σε κυτταρική μετάλλαξη.
Η οξειδωτική βλάβη συνδέεται με όλους τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα ή του καρκίνου του μαστού.
Ακόμα, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν καρδιαγγειακές ασθένειες και αθηροσκλήρωση.
Διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό
Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλετε να φαίνεται πως ο χρόνος δεν έχει περάσει από πάνω σας, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό ντομάτας καθημερινά.
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο και βιταμίνη C είναι άριστη για το δέρμα, καθώς αποτρέπει τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.
Παράλληλα, βοηθά με το πρόβλημα των κηλίδων και του αποχρωματισμού.
Ο χυμός με την αντιμικροβιακή δράση που «εξολοθρεύει» τα βακτήρια.
Η σαλμονέλα είναι ένα γνωστό υπερβακτηρίδιο που μεταδίδεται συνήθως μέσω των τροφίμων, προκαλώντας φόβο και ανησυχία, καθώς συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
Αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες περιστατικά σαλμονέλλωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 400 πεθαίνουν, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης εντόπισαν αντιμικροβιακά πεπτίδια στη ντομάτα, ικανά να σκοτώσουν το βακτήριο Salmonella Typhi, που προκαλεί τυφοειδή πυρετό, τις παραλλαγές του αλλά και άλλα βακτήρια που πλήττουν το έντερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα ωθήσουν τον γενικό πληθυσμό και ιδίως τα παιδιά και τους εφήβους να καταναλώνουν περισσότερες ντομάτες καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Τα οφέλη της ντομάτας
Το αγαπημένο μας φρούτο (για άλλους λαχανικό) περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δίνει μόλις 22 θερμίδες.
Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science and Nutrition υποστηρίζει ότι πίνοντας ανάλατο χυμό ντομάτας μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, δύο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πίνοντας ένα ποτήρι χυμό ντομάτας καθημερινά μπορείτε, επίσης, να μειώσετε το βάρος γύρω από τη μέση.
Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology έδειξε ότι χυμός ντομάτας είναι εξαιρετική επιλογή για να ανακάμψουν οι καταπονημένοι μύες μετά από την προπόνηση.
Ο χυμός ντομάτας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – κυρίως το λυκοπένιο που δίνει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες – που βοηθούν τους μύες να ανακάμψουν και τα αγγεία να επανέλθουν μετά την πίεση και την ένταση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η ντομάτα χάρη στις ουσίες που περιέχει βοηθά και στην αποτοξίνωση του σώματος, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί ενισχύσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη μείωση της φλεγμονής.
Ένα υγιές, ποικιλόμορφο μικροβίωμα έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανοσίας και της πρόληψης ασθενειών.
Τέλος, επειδή είναι πλούσια σε Βιταμίνη C ενισχύει την αντι-γηραντική και αντι-καρκινική δράση του οργανισμού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου