Προσοχή! Δεν τις βγάζουμε ποτέ στην παραλία, μπορούν να κάνουν ζημιά από το ένα μέτρο
Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις.
Αυτή τη στιγμή οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.
«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο.
Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα. Στον χάρτη φαίνονται απλώς μαρτυρίες, είναι ποιοτική πληροφορία όχι ποσοτική» είπε στον ΣΚΑΪ ο ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου.
Τι κάνουμε, τι αποφεύγουμε
Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση που μας τσιμπήσουν; «Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης.
Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος .
Όπως είπε απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Προσοχή! Ο κ. Χρήστου τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων.
«Δεν πρέπει να την πλησιάσουμε, μπορεί να μας τσιμπήσει και στο ένα μέτρο» ανέφερε.
Δείτε το σχετικο βίντεο στο: newsbeast.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου