29 Μαρ 2023
0 σχόλια

Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Καλίδονας: Καλωσορίζουμε τα νέα μας μέλη

 

Σας ευχαριστουμε που γίνατε συνεπιβάτες μας στο όμορφο ταξίδι μας.

 

Σας υποδεχόμαστε με την σημαία που κοσμεί το Λαογραφικό μας Μουσείο που γιόρτασαν τις εθνικες μας γιορτές πολλές γενιές παιδιών, και με ενα ιστορικό κείμενο γραμμένο μάλλον από τον Βασίλειο Φουρλή, που ήταν τότε Δάσκαλος στο χωριό μας. 

Σας παραθέτουμε, κείμενο ακριβές αντίγραφο χειρόγραφου, γραμμένο με πένα, που βρέθηκε με πλήθος άλλων γραπτών κειμένων στο Δημοτικό μας σχολείο αλλοιωμένο από το χρόνο.

<<Ελληνόπουλα, η κυανόλευκος αυτή σημαία είναι το ιερό και αιώνιο σύμβολο της γλυκύτατης πατρίδας μας της Ελλάδος, Αυτή αντιπροσωπεύει την Ελλάδα μας παντού και εδώ και έξω από την Ελλάδα, στην ξενιτειά όπου υπάρχουν Έλληνες. Αυτή δίνει θάρρος και ορμή στον ατρόμητο Έλληνα στρατιώτη μας, την ώρα της σκληρής μάχης, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

Με αυτή τυλίγεται ο νεκρός στην ώρα του καθήκοντος, που πίπτει μαχόμενος ηρωικά, υπερασπίζοντας την πατρίδα μας, την ώρα που κουράζεται ο στρατιώτης από τη σκληρή μάχη, αυτήν κοιτάει και ξαναπαίρνει θάρρος, και την ώρα του κινδύνου δεν την εγκαταλείπει, πέφτει μαζί της και του γίνεται το μοναδικό αλλά και τιμώμενο σάβανόν.

Κάτω από την σημαία αυτή μαζεύεται ο ελληνικός λαός και σε ειρηνική περίοδο για να γιορτάσει, αλλά και να κλείσει την εθνική γιορτή του, αλλά και με αυτή ξεκινάει τη γιορτή για να γιορτάσει η ένδοξη πατρίδα του. Αγωνίζεται να κάμει την πατρίδα του, άξια της ιστορίας της..

Λοιπόν και εσείς ελληνόπουλα που κοιτάτε τη σημαία σας, με σεβασμό και με λατρεία, βαλτέ τη μέσα στην καρδιά σας , και ότι αυτόν δεν είναι ένα ξερό πανί , αλλά είναι η ίδια η Ελλάς, είναι οι ίδιοι οι πρόγονοι μας, και ορκιστείτε , ότι δεν θα την αρνηθείτε και δεν θα την εγκαταλείψετε και ότι θα την τιμήσετε σαν άξια ελληνόπουλα, και ότι και τη ζωή σας θα δώσετε αν κινδυνεύσει, και τιμημένη και δοξασμένη θα την παραδώσετε σε άλλους που θα έρθουν μετά από έσας..

Με την ελπίδα ότι όλα αυτά θα γίνουν ας φωνάξουμε όλοι μαζί , Ζήτω η Ελληνική Σημαία, Ζήτω το Έθνος μας, Ζήτω ο Βασιλιάς μας…>>

Εν Καλυδώνη τη 27 Όκτωβρίου 1949 Υπογραφή Δασκάλου δυσανάγνωστη .


Ευσταθία Παναγιωτοπουλου,

Βέρροιος Λύμουρας,

Amalia Rigopoulou,

Andriana Christopoulou,

Dimitris Maratos,

Maria Paleologou,

Ourania Xygki,

Romina Xristina Skourtsidi,

Maria Kariori,

Ντίνα Νιάρχου,

Georgia Polidorou - Koutsopoulou,

Maria Katsarh,

Panagiotis Giannikopoulos,

Ioannis Koutsopoulos,

Miltiades Klimantiris,




Μάθετε περισσότερα για το Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας εδώ: Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Καλίδονας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top