15 Νοε 2023
0 σχόλια

Ιός Κοξάκι: Τι είναι, τα συμπτώματα και πού υπάρχει έξαρση

 

Τα συμπτώματα του ιού Κοξάκι και οι περιοχές της Ελλάδας, όπου παρατηρείται έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Έξαρση του ιού Κοξάκι καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα και στα Τρίκαλα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των παραπάνω περιοχών έχουν εντοπίσει τη νόσο σε δεκάδες περιστατικά και κυρίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Πρόσφατα, μάλιστα, εντοπίστηκε ο ιός ακόμη και σε δημοτικά σχολεία, σε μαθητές ηλικίας 7 και 8 ετών.

Μόνο στη Λάρισα τα κρούσματα είναι περίπου 30 σύμφωνα με τους παιδίατρους της πόλης, ωστόσο η παραπάνω καταγραφή δεν είναι επίσημη. Από τον ΕΟΔΥ, πάντως, γίνεται λόγος για εποχική έξαρση και δεν τίθεται θέμα προβληματισμού.


Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και επικοινωνία με τον θεράποντα παιδίατρο για την αντιμετώπισή του.

Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως με το φτέρνισμα και τον βήχα.


Κοξάκι: Τα συμπτώματα

Πυρετός

Φαρυγγαλγία (πόνο στο λαιμό)

Βήχας

Διάρροια

Ρινική καταρροή

Έλκη του στόματος

Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος )

Ανησυχία, κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί

Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.

Κοξάκι: Μέτρα πρόληψης

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Βοηθάει αρκετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.

Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.

Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο.

Προσέχουμε ιδιαίτερα και στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.

Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.


Δείτε σχετικά βίντεο στο reader.gr

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top