18 Νοε 2023
0 σχόλια

Σεκιούριτι και κάμερες σε ελαιοτριβεία στην Αχαΐα - Κλέφτες με αλυσοπρίονα στοχεύουν τα αιωνόβια δέντρα της περιοχής

 

Ελαιόλαδο όπως… χρυσός!

Ποιος θα πίστευε πριν μερικά χρόνια ότι ελαιοπαραγωγοί και ιδιοκτήτες ελαιουργείων στην Αχαΐα θα προσλάμβαναν φύλακες ώστε να αποφεύγουν τις κλοπές ή σε πολλές περιπτώσεις θα έκαναν και οι ίδιοι περιπολίες, ακόμη και οπλισμένοι με καραμπίνες (δήθεν ότι πάνε για κυνήγι ή έχοντας τις καλά κρυμμένες).

Κι όμως συμβαίνει και αυτό καθώς η τιμή του ελαιολάδου εκτινάσσεται στα ύψη, κλέφτες με αλυσοπρίονα στοχεύουν τα αιωνόβια δέντρα της περιοχής.

Καταναλωτές και παραγωγοί εκπέμπουν συναγερμό και ζητάνε προστασία από τις Αρχές, και μάλιστα οι κλοπές παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, η αραίωση λαδιού υψηλής ποιότητας με προϊόν κατώτερης ποιότητας και η παραποίηση δεδομένων αποστολής αυξάνονται στις ελαιοκαλλιεργητικές εστίες της Ελλάδας!

Σε κάποιες περιοχές δρουν ακόμη και συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέψουν βαριά φορτωμένα κλαδιά, ακόμη και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτα χωράφια.

Η δράση αυτών των συμμοριών σημαίνει λιγότερες ελιές για τους καλλιεργητές που ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή που έχει φέρει θερμότερους χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές.

Όταν κόβεται ένα ολόκληρο δέντρο, οι κλέφτες συνήθως το τεμαχίζουν και φορτώνουν τα κομμάτια σε ένα φορτηγό, πουλώντας τα ξύλα σε αποθήκες ξυλείας ή σε πωλητές καυσόξυλων, ενώ μεταφέρουν τις ελιές σε ελαιουργεία.

Οι κλοπές οδηγούν ορισμένους καλλιεργητές στη συγκομιδή πολύ πιο νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται χαμηλότερες αποδόσεις για να αποφύγουν τη μακροπρόθεσμη ζημιά στα δέντρα τους. 

Στην Ωλενία, την Αχαγιά, αλλά και την Αιγιάλεια, ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες κλοπές από καλλιεργητές

Στον Ερύμανθο οι κλοπές είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν 6 άτομα είχαν κλέψει 8 τόνους λάδι. 

Στη Μεσσηνία προ ημερών είχαν κλέψει από ελαιοτριβείο 100 κιλά, ενώ στην Χαλκιδική έγινε κλοπή – μαμούθ με 37 τόνους. 

Σε κάποια ελαιοτριβεία στην Αχαϊα έχουν ήδη τοποθετήσει κάμερες, ενώ σε ορισμένα έχουν προσλάβει και «σεκιούριτι»!

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου έχει διαταραχθεί από σχεδόν δύο χρόνια ξηρασίας στην Ισπανία, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. 

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος σε 2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 3,4 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι τιμές αναφοράς στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έφτασαν τα 9 ευρώ (4,35 δολάρια τα 500 γραμμάρια) τον Σεπτέμβριο, υπερτριπλασιάζοντας το επίπεδό τους από το 2019. 

Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα, ένα μπουκάλι έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 1 λίτρου εκτινάχθηκε από τα 8, 85 ευρώ στα 14 ευρώ φέτος.


ΠΗΓΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ", tempo24.news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top