28 Νοε 2023
0 σχόλια

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην εκδήλωση «Πλατφόρμα αξιοποίησης ταλέντων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Ζαϊμης_Πλατφόρμα αξιοποίησης ταλέντων

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε διαδικτυακά στην εναρκτήρια εκδήλωση: «Πλατφόρμα αξιοποίησης ταλέντων» και συγκεκριμένα στη συνεδρία «Δημογραφική αλλαγή και περιφερειακή ευημερία» η οποία διοργανώθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες από τη ΓΔ REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Η Πλατφόρμα Αξιοποίησης Ταλέντων προέρχεται από τη Δημοσίευση «Αξιοποίηση Ταλέντου στις Περιφέρειες της Ευρώπης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί μέρος του Μηχανισμού Ενίσχυσης Ταλέντου, μιας ειδικής πρωτοβουλίας οκτώ πυλώνων που επιδιώκει να τονώσει τα ταλέντα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. 

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία προβληματισμού για την εδαφική διάσταση των πολιτικών για την προσέλκυση, τη διατήρηση και την ανάπτυξη ταλέντων και το πώς η δημογραφική μετάβαση επηρεάζει την ευημερία των περιφερειών της ΕΕ. Τόνισε επίσης την υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Μηχανισμού Ενίσχυσης Ταλέντου και της πλατφόρμας Harnessing Talent που μόλις ξεκίνησε.



Οι ομιλητές της συνεδρίας «Δημογραφική αλλαγή και περιφερειακή ευημερία» συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού και τις συνέπειες του φαινομένου αυτού για τους πολίτες, τις περιφέρειες και τους δήμους.

Επίσης, παρουσίασαν και πρότειναν μέτρα που έχουν λάβει ή θα λάβουν εντός των αρμοδιοτήτων τους για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μείωσης.

Επίσης, συζητήθηκε η εδαφική διάσταση των δημογραφικών αλλαγών, η υποστήριξη μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης ταλέντων και την Πλατφόρμα αξιοποίησης ταλέντων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, αναφέρθηκε στα θέματα δημογραφικής αλλαγής και περιφερειακής ανάπτυξης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Πρότεινε μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό πρόγραμμα δηλώνοντας:

«Θεωρώ ότι το πρώτο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η ενίσχυση της οικογένειας, με την έννοια δημιουργίας στρατηγικών που θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να προστατεύσουμε τη μητρότητα με θετικές οικονομικές και φορολογικές πολιτικές, με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και με πολιτικές που θα ενισχύουν την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

Η μητρότητα και ειδικά η πολυτεκνία, θα πρέπει να επιβραβεύονται από το κράτος με φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμα και με μισθολογικά «μπόνους».

Επίσης, τα νέα ζευγάρια θα πρέπει να βοηθιούνται να αποκτήσουν στέγη και κοινωνικές παροχές που θα μειώνουν στο ελάχιστο τις όποιες αβεβαιότητες και ανασφάλειες έχουν». 

Στην ίδια συνεδρία με τον Αντιπεριφερειάρχη, Φωκίωνα Ζαΐμη, συμμετείχαν επίσης ο Αν. Γεν. Διευθυντής για την Περιφερειακή και Αστική Ανάπτυξη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) Normunds Popens, , ο Επικεφαλής της Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Dragos Pislaru, και o Κυβερνητικός Γραμματέας στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων της Δημοκρατίας της Κροατίας, Domagoj Mikulic.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top