25 Δεκ 2023
0 σχόλια

Δύο Βασίληδες στη Σαββάνα (Savannah, Georgia)

 

Δύο φίλοι από τα παλιά συναντήθηκαν στη Σαβάννα χθες βράδυ όπου τα είπαν.

  

Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης κ. Βασίλη Καυκά και τον κ. Βασίλη Βαρλάγκα από τους ιδιοκτήτες του φημισμένου εστιατορίου ΟΛΥΜΠΙΑ στην  νότιο-ανατολική πόλη - λιμάνι των ΗΠΑ.


Εδώ στο ελληνικό εστιατόριο έχουν περάσει κόσμος και κοσμάκης.  Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ιερωμένοι και απλός κόσμος.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις επιχειρήσεις που στεγάζονται στον ίδιο χώρο.  Την ψησταριά που θα βρεις από σουβλάκι, χταπόδι, ψάρια, μπριζόλες και Ελληνικές λιχουδιές… το εστιατόριο που είναι γεμάτο φωτογραφίες από την Ελλάδα και το παγωτό όπου μικροί και μεγάλοι γεύονται επιδόρπια.


Το ΟΛΥΜΠΙΑ είναι ένα κομμάτι από Ελλάδα που το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι ημερησίως, ενώ την ώρα που έρχεται το σαγανάκι όχι μόνο ο σερβιτόρος και η παρέα αλλά και όλοι οι πελάτες φωνάζουν Όπαααα! 


Εδώ δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες.  Και αυτοί που είναι είναι 2-3 γενιάς.  Ξεκομένοι από τον Ελληνισμό.  Πολλοί δεν έχουν πάει στην Ελλάδα!


Το εστιατόριο βρίσκεται στο λιμάνι της Σαβάννα, στην οδό River (ποτάμι) όπου δένουν τα μεγάλα ποταμόπλοια και από δω περνούν τα ποστάλια που μεταφέρουν τεράστια κιβώτια στα ενδότερα με προϊόντα από όλο το κόσμο.


Περήφανος για την καταγωγή του (από την Καρδίτσα) αλλά και περήφανος Έλληνας


-Φέτος πήγα στη γειτονιά σου μου είπε.  Και εξήγησε ότι κατά την παραμονή του στην Ελλάδα πήγε σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κυλλήνη όπου έμεινε 10 ημέρες.  Την άλλη φορά να βρεθούμε και στην Ελλάδα, του είπα.  


Το Βασίλη τον γνωρίζω από το 2004, που βρέθηκα στη Σαβάννα και πέρασα από το εστιατόριο με την οικογένεια μου.  και σχεδόν κάθε χρόνο συναντιόμαστε.  Ύστερα από χρόνια (2017) βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου ήταν με τη σύζυγό του Βασιλική και εγώ με την κόρη μας Δήμητρα που μένει στη Σαβάννα.

Στη συζήτησή μας αναφέρθηκε στον Ελληνισμό των ΗΠΑ, την Ελλάδα.  Είναι πολλά, πάρα πολλά που μπορείς να συζητήσεις με το Βασίλη γιατί έχει δει πολλά και για να φτάσει εδώ που είναι εργάστηκε και εργάζεται πολύ.


-Τώρα έχουν έρθει και οι λεβέντες μου στην επιχείρηση, είπε.  Και είδα ένα μορφασμό ικανοποίησης στο πρόσωπό του.


-Ξέρεις ρε φίλε, είπε.  Και συνέχισε.  Τα παιδιά μας και τα μάτια μας, να εσύ έρχεσαι να δεις την κόρη σου και σε συγχαίρω άλλες οικογένειες έχουν διαλυθεί και εξαφανιστεί…


Ενώ μιλούσαμε, τα μάτια του και τα αυτιά του ήταν στην επιχείρηση.  Να είναι όλοι οι πελάτες του ευχαριστημένοι από το φαγητό, το σερβίρισμα και τη φιλοξενία.


-Θα έρθει στη Σαβάννα και στο εστιατόριο σου ένα ζευγάρι Αμερικάνοι από την Νότια Καρολίνα, του είπα.  Οι δικοί σου φίλοι είναι και δικοί μου είπε ο υπερήφανος Θεσσαλός.


Στεναχωριέμαι με αυτά που γίνονται και οι ηγέτες μας κάνουν στραβά μάτια.  Εδώ και στην Ελλάδα, είπε ο κ. Βαρλάγκας. 


-Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας από δω πέρασαν πάρα πολλοί.  Μπορώ να γράψω βιβλίο.


Αντιλήφθηκα ότι είδε πολλά, και άκουσε, αλλά, είναι μερικά πράγματα που θέλεις να τα προσπερνάς.


Ακριβώς στην άλλη μεριά του δρόμου που είναι το ποτάμι έχει μία πλατειούλα με το όνομα του πρώην Δημάρχου της Σαβάννας, Τζων Ρουσάκης 1970-1992.  Ήταν καλός Έλληνας μου είπε ο Βασίλης.


Βγαίνοντας έξω για να φύγω μου ζήτησε να βγάλουμε μία φωτογραφία.  Του είπα ναι.


Θα δω το Βασίλη πάλι σήμερα όπου θα πάμε για φαγητό με την Δήμητρα και τον σύζυγό της. 


Σας προτρέπω εάν ποτέ βρίσκεστε στη Σαβάννα ή περνάτε από το δρόμο 95 προς την Φλώριδα ή πηγαίνοντας βόρεια αξίζει το κόπο να περάσετε για καλό φαγητό και να δείτε έναν καλό Έλληνα Πατριώτη.

Βασίλης Βαρλάγκας & Βασίλης Καυκάς


Βασίλης Καυκάς

paneliakos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top