14 Ιαν 2024
0 σχόλια

Εξωφρενικές επιγραφές «κοσμούσαν» παλιά τα ελληνικά καταστήματα

 

Του Θωμά Σιταρά, Αθηναιογράφου-Συγγραφέα

Για άλλη μια φορά η Τουριστική Αστυνομία επενέβη για να εξαλείψει τις ανορθόγραφες και εξωφρενικές επιγραφές, που έβλεπε κανείς στα μαγαζιά. Οπως ήταν αναμενόμενο η συγκομιδή υπήρξε πλουσιότατη…


Στο τμήμα καταφθάνουν καθημερινά τα πιο ευφάνταστα, τα πιο καταπληκτικά μαργαριτάρια που ψαρεύουν καθημερινά τα εντεταλμένα αστυνομικά όργανα. Μαργαριτάρια που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς!


Η αναζήτηση κάλυψε λεωφορεία, καταστήματα και μάντρες, που κυρίως στην ύπαιθρο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για διαφημιστικούς σκοπούς.


Ας δούμε κάποια τέτοια παραδείγματα:


Το δρομολόγιο από Πλατεία Κλαυθμώνος προς Υμηττό έφτασε να γράφεται σε πινακίδα λεωφορείου «Πλατεία Κλαθμόνος-Ημμειτός»!


Από άλλο λεωφορείο κατέβηκε η επιγραφή «Μην ωμηλάται εις τον οδηγόν εν κινήσει»! Σε άλλο πάλι υπήρχε η παράκληση «Μη κάθεσται όρθιοι προ της θηρός», ενώ σε άλλο τέλος διάβαζε κανείς «Ο κίπτον την κεφαλήν εκτός, κίνδυνος-θάνατος»!


***


Ας έρθουμε τώρα στα καταστήματα:


Σε τελετή και παρουσία όλης της γειτονιάς, έγινε στην Τρίπολη η αποκαθήλωση πινακίδας από ένα παλιό πεταλωτήριο. Εγραφε «Πετάλωσις φυσιολογικώς – επιστημονικώς – ουσιαστικώς»!

Από ένα κρεοπωλείο της Αθήνας ξηλώθηκε ο περίεργος τίτλος «Εχει δίκηο το παιδί», ενώ ένα κουρείο στο Λουτράκι είχε την εντελώς άσχετη ονομασία «Κουρείον το ΥΠΟΔΙΛΑΤΟΝ» – ίσως ήθελε να πει πως το ξύρισμα γινότανε με μεγάλη ταχύτητα!

Σε έναν επισκευαστή ομπρελών απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση του τίτλου «Η ομπρέλα του Τσαμπερλάιν». Ενα τσαγκαράδικο στους Αμπελοκήπους είχε την ονομασία «Ιατρείον… υποδημάτων». Ενας κακομοίρης γαλακτοπώλης είχε ονομάσει το μαγαζί του «Γαλατάδικο ο Σηκουάνας», και λέω κακομοίρης διότι άθελά του δυσφήμιζε έτσι το μαγαζί, αφού υπήρχε διάχυτη η πρόληψη ότι όλοι οι γαλατάδες νερώνανε το γάλα… Και να μην ξεχάσουμε βεβαίως την καρβουναποθήκη με τον υπερήφανο τίτλο «Ανθρακοποιείον ο Αραψ»!

***

Ας έρθουμε τέλος στις μάντρες και σε άλλου είδους επιγραφές:

Καταρχάς σβήστηκαν τα «κλασικά» «Ενοικιάζονται τα παρών οικόπεδα» και το παραπλήσιο «Πολοίτε τα παρόν οικόπεδα»!

Καταργήθηκαν ακόμα πολλές επιγραφές από περιφερόμενους θιάσους και λοιπούς θαυματοποιούς της οδού Αθηνάς του είδους: «Μετά μιας δραχμής και μεδέν άλλη επεβάρισιν θα απολαύσεται η γυνή με τας τέσσαρας πους και τον εις οφθαλμόν»!

Ελπίζουμε με τους νέους ελέγχους τέτοιες διασκεδαστικές μεν, απαράδεκτες δε επιγραφές να περάσουν ανεπιστρεπτί στην Ιστορία, μαζί με τις παράγκες και τα τσίγκινα στέγαστρα…

(βασισμένο σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ακρόπολις» 1939)

Θωμάς Σιταράς, Συγγραφέας-Αθηναιογράφος, FB: Σιταράς Θωμάς


paneliakos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top