28 Φεβ 2024
0 σχόλια

Χρυσές λίρες και κρυμμένοι θησαυροί: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις [pics+vids]

 

Τους αναζητούν μετά μανίας οι χρυσοθήρες

Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε… ζώνες. Νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, στις Σέρρες και γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Μυστικοί κώδικες σε χάρτες (αληθινούς ή ψεύτικους), σημάδια σε δέντρα και βράχους, θρύλοι για θαμμένους θησαυρούς από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου, μύθοι κι ένα τρελό παιχνίδι κυνήγι θησαυρού.



Ο θησαυρός του Αλή Πασά στα Ιωάννινα

Ο θρύλος για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά, παραμένει ακόμα και σήμερα ελκυστικός για επίδοξους χρυσοθήρες

Σύμφωνα με μία πτυχή, τρία φορτωμένα μουλάρια με θησαυρούς αποπροσανατολίστηκαν και χάθηκαν στα χωριά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. 

Ο θρύλος αυτός για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά οδήγησε μία γυναίκα σε μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε 7 χρόνια, καθώς επίδοξοι χρυσοθήρες κατήγγειλαν την γυναίκα για σωρεία παραβάσεων των οικοδομικών διατάξεων ζητώντας να κριθεί το σπίτι της κατεδαφιστέο, καθώς πίστευαν ότι στο σημείο που ήταν το σπίτι της ήταν κρυμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά.




Ο θησαυρός του Κιαμίλ Μπέη στο Λουτράκι
Το κάστρο του Κιαμήλ Μπέη/ Φωτογραφία: argolikivivliothiki.gr

Ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθούν κάποιοι να αναζητούν μάταια την τεράστια περιουσία του Κιαμήλ μπέη, του τελευταίου Τούρκου διοικητή της Κορίνθου. 

Χρυσά γρόσια, πουγκιά γεμάτα με λίρες, βενετσιάνικοι λίθοι και κούτες με σμαράγδια αναζητούνται εδώ και 200 χρόνια από γενιές και γενιές Ελλήνων.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ένα σωρό θρύλοι γύρω από τους αμέτρητους θησαυρούς του Κιαμήλ Μπέη, σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του τελευταίου Τούρκου διοικητή είναι ακόμα κρυμμένο σε διάφορες τοποθεσίες της Κορινθίας. 

Έτσι δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες που ψάχνουν να τους ανακαλύψουν..



Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ήπειρο
Ο Πύρρος Α της Ηπείρου/ Φωτογραφία: Wikipedia

Στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά της Πρέβεζας, αναζητούν μέχρι και σήμερα τον θησαυρό του Πύρρου, ο οποίος έδωσε εντολή να θαφτούν εκεί τα πλούτη του. 

Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς των Μολοσσών και ο θρύλος λέει πως όταν πολεμούσε στην Ιταλία και κατάλαβε ότι ίσως δεν ζήσει έδωσε εντολή να θαφτούν οι θησαυροί του στα βουνά της Πρέβεζας. 

Κανένας όμως δεν έχει εντοπίσει τον πολύτιμο θησαυρό.

Οι λίρες των Βρετανών στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία
Στα καφενεία των χωριών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κυκλοφορούν ακόμα οι θρύλοι για θησαυρούς και χρυσές λίρες από την Κατοχή

Αρκετοί ψάχνουν ακόμα για να εντοπίσουν τα σεντούκια με τις χρυσές λίρες παλαιάς κοπής που έκρυψαν οι αντάρτες. 

Πρόκειται για τις χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί στους αγωνιστές για να ενισχύσουν την Ελλληνική Αντίσταση. 

Πολλά όμως από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν κατά καιρούς.

Η γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια που την ψάχνουν παντού
Η χρυσή γουρούνα έχει κάνει τους χρυσοθήρες να τρέχουν!

Αυτόν τον θησαυρό τον έχουν αναζητήσει παντού. Ο θρύλος μιλά για ένα γλυπτό σε σχήμα γουρούνας, κατά άλλους μαζί με γουρουνάκια, από μασίφ χρυσό.

Η ιστορία πρωτοακούστηκε στην Ιεράπετρα, όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ισχυρίστηκαν πως είχαν βρει μία χρυσή γουρούνα με τα χρυσά γουρούνια της.

Η άλλη ιστορία έχει κέντρο την Δεκέλεια Αττικής όπου εκεί λέγεται πως βρέθηκε ένα κασόνι με μία χρυσή γουρούνα, τμήμα της συλλογής των πρώην βασιλιάδων.

Η Ροδόπη παίρνει την πρωτιά… με τρεις κρυμμένους θησαυρούς
Ο Καρά Αλή Πασάς/ Φωτογραφία: travelogues.gr

Ευκολόπιστοι φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι στην Ροδόπη, οι οποίοι γνωρίζουν όχι μία, αλλά τρεις ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς.

Οι θησαυροί σχετίζονται με τον Καρά Αλή, τον Πέτκόφ και τον Βαλσάμ Βοεβόδα.

Αναφορικά με τον πρώτο, υπάρχει ο μύθος πως ο Καρά Αλή κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας συγκέντρωσε χρυσαφικά, λίρες και ασημικά από ληστείες  τα φόρτωσε σε εφτά καμήλες και τα έβαλε μέσα σε μία σπηλιά κάπου στην Ροδόπη.

Ο θρύλος λέει πως ο Καρά Αλή έφραξε την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο, με αποτέλεσμα όσοι βλέπουν σήμερα σπηλιά με βράχο στην Ροδόπη να τους μπαίνουν ιδέες.

Οσον αφορά τον Πέτκοφ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αναζητούν τα ξυλοκιβώτια γεμάτα κοσμήματα και λίρες του κομιτατζή.

Σχετικά με τον κλέφτη Βαλσάμ Βοεβόδα, αυτός έζησε και ενέργησε στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοινα πιστεύουν πως κάπου έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία του που έχει βγάλει από τις ληστείες. Και κάπως έτσι ξεχύνονται στα βουνά…



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top