22 Απρ 2024
0 σχόλια

Αγίου Γεωργίου: Πότε θα τιμηθεί φέτος η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

 

Τι αλλάζει με τον εορτασμό του Πάσχα;

Πλησιάζει η μέρα που θα τιμήσουμε την γιορτή του Αγίου Γεωργίου για το 2024, κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού θα γιορτάσει το όνομά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρ' όλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα «Γεώργιος», ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Κατά το 303 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διέταξε τους διωγμούς των χριστιανών, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την ορθόδοξη του πίστη του, προκαλώντας την οργή του αυτοκράτορα.

Στην αρχή, ο Διοκλητιανός, ο οποίος εκτιμούσε τον Άγιο Γεώργιο, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του και έπειτα τον πέταξαν μέσα σε έναν λάκκο με βραστό ασβέστη. Στο τέλος, ανάγκασαν τον Άγιο να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Αλλά, όπως λένε τα θρησκευτικά κείμενα, μέσα σε όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός κράτησε τον Άγιο Γεώργιο θαυματουργά ζωντανό.

Τελικά, ο Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Αγίου Γεωργίου 2024 - Πότε πέφτει η γιορτή, γιατί είναι κινητή

Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν, είναι πως η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται κινητή, καθώς σε αντίθεση με τις περισσότερες ονομαστικές εορτές που λαμβάνουν χώρα πάντα κατά την ίδια ημερομηνία, αυτή του Αγίου Γεωργίου αλλάζει κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, όταν το Πάσχα πραγματοποιείται πριν από τις 23 Απριλίου, τότε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται πριν από την ημερομηνία αυτή.

Ωστόσο, φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε στις 5 Μάϊου, πράγμα που σημαίνει ότι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου για το 2024 θα λάβει χώρα την Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 6 Μαΐου.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου καθορίζεται από το Πάσχα, η ημερομηνία του οποίου, ως γνωστόν, μετατοπίζεται κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή, διότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το πρωί της Παρασκευής υπάρχει πένθος.

Ως εκ τούτου δεν γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά και όλες οι γιορτές που συμπίπτουν με την Σαρακοστή και την μεγάλη εβδομάδα, μετατίθενται για την ημέρα Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα, μετακινούνται στην Κυριακή πριν από αυτές ή για την εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.


athensmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top