15 Μαΐ 2024
0 σχόλια

Ζαχάρω: Γνωρίστε το Φαράγγι της Αρήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Το Φαράγγι Αρήνης με μήκος περίπου τα 3 χιλιόμετρα βρίσκεται κοντα στον οικισμο Σπηλιά, 2 χιλιόμετρα από την Αρήνη.

Η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που ο λόφος Κομπόρι σχεδόν εφάπτεται στον απέναντι λόφο της Σπηλιάς και οι δυο δείχνουν να είναι σφιχταγκαλιασμένοι. 

Από το κατασκεύασμα αυτό που φιλοτέχνησε η φύση σχηματίστηκε από τα παλιά χρόνια , μάλλον κατά τη γεωλογική περίοδο, μια βαθιά χαράδρα σχεδόν αδιάβατη, που θυμίζει στον επισκέπτη το αξιοθαύμαστο φαράγγι της Σαμαριάς. 

Μέσα από τη στενή αυτή χαράδρα περνούν τα νερά του ποταμού Ανίγρου ο οποίος πηγάζει από το όρος Μίνθη και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος

Από τις μεγάλες βαρυχειμωνιές στο παρελθόν και τα άφθονα ορμητικά νερά του ποταμού, σχηματίστηκε στο σημείο εκείνο η Γεράνεια λίμνη, σχετικών διαστάσεων και βάθους, στην οποία οι νεολαίες του χωριού στο παρελθόν την είχαν βαφτίσει και σχολή κολύμβησης , γιατί σ'αυτην έπαιρναν τα πρώτα μαθήματα και το πρώτο βάφτισμα του κολυμβητή.

Γεράνεια την ονόμασαν, γιατί τα νερά της είχαν χρώμα μπλέ σκούρο όπως τα Γεράνεια όρη της Κορινθίας

Πάντως , η Γεράνεια δεν παύει να είναι ένα αξιοθαύμαστο κατασκεύασμα της φύσης και αξίζει να την επισκέπτεται κανείς.

Από το βιβλίο του Αθανασίου Μπιτσάνη που κυκλοφόρησε το 1962 και φέρει τον τίτλο "Η αρχαία Αρήνη (Η ιστορία της)" για τον Άνιγρο ποταμό διαβάζουμε τα εξής:

Ακίδας ή Ιάρδανος ποταμός.

Ο ποταμός αυτός ήτο παραπόταμος του Άνιγρου και κατά την αρχαίαν εποχήν ωνομάζετο Δάρδανος ή Ιάρδανος, εκ του ονόματος του Δαρδάνου. 

Μετωνομάσθη εις Ακίδαντα κατά τους ιστορικούς χρόνους. 

Σήμερα ο ποταμός αυτός είναι γνωστός με το όνομα Τζορβατζέϊκο ποτάμι' πηγάζει από την περιοχήν της Κοινότητος Τρυπών, η οποία ευρίσκεται εις τας υπωρείας των παραφυάδων του βουνού Μίνθη. 

Ο ποταμός αυτός ο οποίος έπαυσε πλέον να είναι παραπόταμος του αρχαίου Άνιγρου, δικαίως σήμερα ονομάζεται Άνιγρος.

Με την πάροδο των αιώνων ο σημερινός Άνιγρος ήλλαξε ροήν και τώρα διασχίζων τον κάμπον των Σχίνων, μεταξύ Ζαχάρως και Κακοβάτου, χύνεται είς το Ιόνιον πέλαγος.


Μάθετε περισότερα στο arini.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top